Feit of fabel? De waarheid achter 5 mythes over huidkanker
© Getty Images

Feit of fabel? De waarheid achter 5 mythes over huidkanker

Leestijd: 2 min

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker in ons land. Euromelanoma roept daarom op om je huid goed te beschermen, aan zelfonderzoek te doen en verdachte vlekjes te melden. En het Europese netwerk van dermatologen maakt meteen ook komaf met vijf vaak gehoorde fabels.

Nu de coronacrisis stilaan onder controle lijkt te komen, halen ook dermatologen opgelucht adem. Zij zagen tijdens de pandemie een derde minder mensen langskomen, waardoor naar schatting een op de vijf melanomen onder de radar bleef. Elk jaar komen er in België zo’n 42.000 huidkankerpatiënten bij.

Vandaar onze levensbelangrijke oproep: check je huid en bezoek bij twijfel je huisarts of dermatoloog. Dat betekent anderzijds niet dat je niet van het mooie weer mag genieten. Ga gerust naar buiten, geniet op een verstandige wijze van de zon… maar bescherm je goed en controleer je huid regelmatig. – Dokter Harm van der Endt

Lees ook: De beste zonnecrèmes om je gezicht te beschermen.

Vijf mythes over huidkanker ontkracht

 1. In de schaduw = geen zonbescherming
  Fout, zelfs bij minder warm weer kan uv-straling je huid schaden. De zonnestralen zijn weliswaar een stuk minder sterk in de schaduw, maar ze zijn er wel degelijk. Zeker als je snel verbrandt, loop je risico. Bescherm je dus altijd – ook als je niet in direct zonlicht zit. Dat doe je door je in te smeren, je huid te bedekken en de schaduw op te zoeken.
 2. Geen zonnebank = geen huidkanker
  Het zijn niet alleen zonnekloppers of zonnebankgebruikers die huidkanker krijgen. Ook andere factoren kunnen bijdragen tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker. Denk aan personen met een buitenberoep, mensen die in openlucht sporten of families met een melanoomgeschiedenis. Iedereen loopt het risico om huidkanker te ontwikkelen. Precies daarom is het belangrijk dat je je goed beschermt.
 3. Jonge huid = geen risico op verdachte vlekken
  Het klopt dat verbranding op jonge leeftijd de kans op huidkanker vergroot op latere leeftijd. Maar het is een fabel om te denken dat huidkanker enkel voorkomt op latere leeftijd. Ook jongvolwassenen krijgen steeds vaker de diagnose. Maak je je zorgen over een verdacht vlekje? Ga dan zeker bij je huisarts of dermatoloog langs: huidkanker is goed te genezen bij vroegtijdige diagnose.
 4. Achter glas = veilig voor je huid
  Toch niet, ook achter glas kan je je huid beschadigen. Glas houdt een groot deel van UVB-straling tegen, waardoor je achter glas niet snel zal verbanden. Maar glas houdt geen schadelijke UVA-stralen tegen die voor huidveroudering zorgen en een rol spelen bij de ontwikkeling van huidkanker.
 5. Donker huidtype = minder zonnecrème
  Donkere huidtypes maken meer melanine aan, wat deels beschermt tegen de zon. Maar dat is niet voldoende en sluit het risico op huidkanker niet uit. Daarom hebben deze huidtypes net zo goed een hoge beschermingsfactor nodig. Bovendien wil een hogere factor niet zeggen dat je langer beschermd bent of minder moet smeren. Breng je de dag buiten door, dan breng je best om de twee uur een nieuwe laag zonnecrème, -lotion, -olie of -spray aan – welke factor of huidtype ook.

Op www.euromelanoma.org vind je alle info over hoe huidkanker voorkomen en vroegtijdig herkennen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Dit zijn de oorzaken en oplossingen van haarverlies.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Dermatoloog, Euromelanoma, Huidkanker.