Helft van de LGBTQ+-gemeenschap heeft ander kapsel uit angst voor vooroordelen
© Pantene

Helft van de LGBTQ+-gemeenschap heeft ander kapsel uit angst voor vooroordelen

Door Esther Marneffe
Leestijd: 1 min

De kracht van haar om identiteit uit te drukken is niet te onderschatten. Een kapsel is vandaag de dag nog steeds voor bepaalde mensen geen keuze, maar een voorwaarde om zich veilig te voelen. Een kapsel dient om je innerlijke identiteit te uiten is daarom belangrijk in genderexpressie.

/

Mannen hebben kort haar en vrouwen lang. Dat stereotiep gaat al lang mee, maar het is de dag van vandaag alles behalve waar. De grenzen van genders worden steeds soepeler en je haar onderstreept je identiteit, of althans zo zou het toch moeten zijn. Uit een recent onderzoek van Pantene en KLIQ blijkt dat bijna 1 op 2 mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap niet het kapsel van hun dromen heeft uit schrik voor vooroordelen.

Lees meer: Tommy Hilfiger organiseert online lessen over sociale thema’s als LGBTQIA+ en duurzaamheid

Haarverzorgingsmerk Pantene en KLIQ, een vorming- en trainingscentrum dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit, onderzochten via een enquête de houding van de Belgische maatschappij ten opzichte van genderexpressie. Een gebrek aan kennis van genderdiversiteit, stereotypen en een gebrek aan representatie zorgen nog steeds voor voordelen rond non-binaire en transpersonen.

/

Een kapsel is niet altijd een keuze

Uit de enquête blijkt dat de Belgische maatschappij slechts 5,7 op 10 scoort voor aanvaarding van de LGBTQ+-gemeenschap. Van de respondenten gaf 50% aan al eens misgendered te zijn geweest bij de kapper. “Bijna de helft van de respondenten zegt zelfs dat hun kapsel geen keuze is.  Ze voelen zich beoordeeld door hun omgeving. 8 op de 10 (78%) van de Belgische respondenten zeggen wel dat hun haar belangrijk is in hun genderexpressie”, klinkt het bij Pantene.

Lees meer: Black History Month: 3 events die de zwarte cultuur eren

Ook bleek dat van de respondenten 95% liever naar een gendervrij kapsalon gaat. Jitske Van de Veire is eigenaar van gendervrij kapsalon Wakko. “Wij hebben veel klanten die zich niet als cisgender identificeren. Het is dus belangrijk dat wij als kapper daarmee om weten te gaan. Haar is vaak een vorm van zelfexpressie.”

Lees meer: M HKA opent allereerste LGBTQI-tentoonstelling in België

Met het project Hair Has No Gender wil Pantene de LGBTQ+-gemeenschap meer zichtbaarheid geven. Wanneer gevraagd werd naar het belang van representatie in de media gaven bijna alle respondenten aan dat dit enorm belangrijk is.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Genderexpressie, Identiteit, Kapsel, LGBTQ+.