5 x mediteren met boeken die je innerlijke rust en veerkracht geven
© RV

5 x mediteren met boeken die je innerlijke rust en veerkracht geven

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

In stressvolle tijden anno 2021 zijn we soms het noorden kwijt en gaan we op zoek naar copingstrategieën. Mediteren is één van die manieren die onze hersenen rust biedt en tegelijkertijd onze gemoedstoestand op een positieve manier beïnvloedt. Hoewel meditatie en mindfulness de illusie van zweverigheid creëren, zijn mediterende mensen gelukkiger.

/

Mediteren heeft een helend effect voor het lichaam en brein als je jezelf ervoor durft openstellen. Wetenschappers uit verschillende vakgebieden pleiten ervoor dat meditatie meer focus en veerkracht geeft wat in onzekere en stressvolle tijden hulpvol kan zijn. Er bestaan tientallen boeken die stap voor stap beschrijven hoe je de goeroe in jezelf naar boven haalt en je hernieuwde energie krijgt, waarvan wij er een vijftal opsommen.

1. Het no-nonsense meditatieboek

Na jarenlang onderzoek is topneuroloog Steven Laureys er rotsvast van overtuigd dat meditatie een effect heeft op onze hersenen. Hij plaatste hiervoor meditatie-expert Matthieu Riccard onder de scanner om zijn gedachtestroom te controleren. De resultaten waren indrukwekkend: Steven kon de gedachtestroom van Riccard volledig stilleggen. Iedereen kan het positieve van meditatie ervaren volgens hen, vandaar dit boek. Er staan enkele toegankelijke oefeningen in neergepend die amper tien minuten per dag tijd vergen en stress en angst kunnen doen afnemen.

RV

Het no-nonsense meditatieboek, € 22,99, is hier te koop.

/

2. Een kleine meditatiegids

Aan de hand van enkele basiselementen wordt meditatie helder neergezet. Enerzijds beschrijft Tom Hannes, boeddhist en meditatieleraar, het als een handleiding die op een praktische manier beschrijft welke meditatievormen er zijn, vergezeld van achtergrondinformatie over de misverstanden en valkuilen van meditatie. En anderzijds begeleidt het boek je om met de meditatievormen aan de slag te gaan. Op vragen zoals ‘Wat betekent het?’ of ‘Hoe doe je het?’ krijg je hier een uitgebreid antwoord.

RV

Een kleine meditatiegids, € 17,50, is hier te koop.

/

3. De kracht van mediteren

“De tijd nemen om te mediteren is de weg vrijmaken voor emotioneel evenwicht, innerlijke rust, helderheid, verdraagzaamheid en mildheid.” Dat is één van de quotes van Christophe André zijn boek over mediteren. Christophe is een van de eerste artsen die mindfulness als therapievorm hanteerde. Hij beschrijft hoe ons leven overspoeld wordt door sociale media en verplichtingen, waarin we onszelf verliezen. Onze eigen noden en wensen worden niet meer beantwoord en daarvoor kan meditatie een oplossing zijn. Christophe legt in zijn boek uit wat meditatie en mindfulness zijn en focust op de belangrijke invloed die de eenvoudigste vorm van meditatie kan hebben. Met een uiteenzetting van enkele oefeningen, wordt snel duidelijk hoe je mindfulness kan toepassen.

RV

De kracht van mediteren, € 22,95, is hier te koop.

/

4. De kracht van gedachten

Steffie Vertriest, foodblogger en auteur, schreef in ‘De kracht van gedachten’ haar persoonlijke verhaal over het hebben van een positieve mindset. Volgens haar is een positieve ingesteldheid het allerbelangrijkste om je doelen te bereiken. Ze wijst erop dat we onszelf te vaak in vraag stellen waardoor de moed ons meteen in de schoenen zakt. Spiritualiteit is één van de elementen die ze benoemt omdat dit voor haar een belangrijke invulling kreeg in haar leven. Hoe Steffie spiritualiteit beleeft, dat vertelt ze uitgebreid in haar boek.

RV

De kracht van gedachten, € 22,99, is hier te koop.

/

5. Mediteren voor beginners

De drempel om te beginnen mediteren is voor sommigen groot. Jack Kornfield, een Amerikaanse meditatieleraar, bedacht daarom het luisterboek ‘Mediteren voor beginners’ waarin hij iedereen aanspreekt die wil mediteren maar niet weet waar te beginnen. Hij praat over de welbefaamde meditatietechniek ‘vipassana’ die de geest rustig maakt door te focussen op je ademhaling. Een leven met meer diepgang kan volgens Jack een gevoel van verademing en ontwakening bieden. Het boek vormt een boeddhistische weg naar spiritualiteit in ons leven, waarbij ook humor een belangrijk element vormt.

RV

Mediteren voor beginners, € 20, is hier te koop.

Lees meer Marie Claire op: Lockdown relaxation: de meest bekeken meditaties op YouTube; Jong geleerd, oud gedaan? Fitnessclub Aspria lanceert meditatielessen voor kinderen; 5 dingen die je moet weten voor je aan meditatie begint

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Boeken, Meditatie, Mediteren, Mindfulness.