Waarom ben je begonnen met Knuffelpunt?
Margo Salembier: “Na eens 10 uur knuffelen met iemand, merkte ik dat het niet beu werd. Allesbehalve zelfs, ik kwam in een soort flow terecht waarbij ik de tijd vergat en me heel goed in mijn vel voelde. Toen begon ik me af te vragen of ik beroepsmatig niets met knuffelen kon doen. Na wat denk- en opzoekwerk begon ik dan met een aantal opleidingen en de opstart als ‘knuffelaar’ in bijberoep. Augustus, vorig jaar ging ik effectief van start.”
Schuilen er naast jouw ‘knuffeltalent’ nog andere motivaties achter Knuffelpunt?
“Tijdens de lockdown en in onze individualistische maatschappij zag ik een grote huidhonger bij velen. Mensen hebben nood aan fysiek contact. Verder geeft het ook voldoening om te merken dat klanten er zoveel deugd van hebben.”
Hoe verloopt een knuffelsessie?
“Eerst is er een informeel telefonisch intakegesprek met de klant. Daarna maken we een afspraak in de praktijk. Het eerste halfuur nemen we de tijd om het ijs te breken, wat te babbelen, te peilen naar de knuffelvoorkeuren van de klant, de huisregels uit te leggen en een overeenkomst te tekenen.
Dan begint de eigenlijke knuffelsessie van een uur. Hoe die eruitziet hangt volledig van de klant af. Sommigen kiezen een positie uit en willen zo een heel uur rustig blijven zitten. Ik heb ter inspiratie ook een aantal kaarten in de praktijk met mogelijke knuffelposities. Belangrijk daarbij is dat er steeds wederzijdse toestemming moet zijn voor elke aanraking. En ook dat alles niet-seksueel blijft.”
Welke mensen komen zoal over de vloer?
“Het publiek van Knuffelpunt is heel divers. Ik heb klanten met chronische stress op zoek naar ontspanning, eenzame mensen die op zoek zijn naar nabijheid. Maar evengoed bedrogen echtgenotes die knuffelen met hun partner even niet zien zitten. Mensen met een zwaar traumatiserend verleden van mishandeling en verkrachting die nooit genegenheid hebben gekend in hun leven. Je hoort het al, mijn klanten komen van overal.”
Hoe maakt knuffelen het verschil?
“Uit de feedback die ik krijg van mijn klanten, blijkt duidelijk hoe groot het belang van knuffelen is voor ons mensen, als sociale soort. We hebben er gewoon nood aan.
Bovendien is knuffelen ook fysiek gezond. Ons lichaam maakt oxytocine en andere hormomen aan die ons een gevoel van menselijke verbondenheid geven, onze hartslag vertraagt, stress vermindert en nog zoveel meer. Al deze redenen zijn goed om te komen knuffelen!”
Voor meer info kan je terecht op de site van KnuffelPunt.
Lees ook: Gebruik antidepressiva blijft toenemen in België: “pillen lossen nooit problemen op”