Daarom is je eetlust zo groot tijdens je menstruatie
© Shutterstock/MCB

Daarom is je eetlust zo groot tijdens je menstruatie

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

De menstruatieperiode brengt voor veel vrouwen kwaaltjes met zich mee. Eén die steeds terugkeert, is de op hol geslagen maag en het verhoogde hongergevoel net voor- of tijdens de menstruatie. Hierdoor stellen we onszelf weleens de vraag: 'Zit de hunkering naar eten effectief tussen mijn oren?'

Het enige juiste antwoord hierop is ‘helemaal niet’. De menstruatieperiode verloopt in een cyclus, net zoals de aanmaak van je hormonen. Meer specifiek hebben twee hormonen, oestrogeen en progesteron, een invloed op hoe je je voelt alsook op de mate waarin je hongerig bent. Oestrogeen remt je hongergevoel af en progesteron wekt het juist op. Deze twee zijn nauw verbonden met het stresshormoon cortisol en het gelukshormoon serotonine die samen ook je eetmodus kunnen bepalen.

Hormonenwisseling

De menstruatieperiode heeft een grote invloed op het functioneren van een vrouwelijk lichaam. Zo vinden er tal van fysiologische veranderingen plaats en raken de hormonen gedesoriënteerd. Met als gevolg dat we emotioneler zijn, stemmingswisselingen ervaren, minder seksuele lust hebben én de hele dag door willen eten. Voor dat laatste, de cravings, is er een duidelijke verklaring te geven. Zodra de eisprong plaatsvindt, het moment dat de rijpe eicellen de eierstokken verlaten, stijgt de hoeveelheid oestrogeen en blijft de hoeveelheid progesteron op een laag pitje staan. Op het moment dat je menstrueert, draaien de rollen zich om en vindt er een hormoonwisseling plaats. Met andere woorden: je eetlust gaat de lucht in en je oestrogeengehalte daalt.

/

Een zoet-zoute honger

Het meest opvallende aan dat periodieke hongerige gevoel is het verlangen naar vettige voeding en zoetigheden, zoals koolhydraatrijke voeding. Chips, pizza en chocolade passen perfect in dat plaatje. De grootste reden hiervoor is dat de rode mannetjes gepaard gaan met een verhoogd cortisolniveau, ook wel het stresshormoon genoemd. Hierdoor word je gevoeliger voor de aanmaak van insuline en verbrand je op een snellere manier suikerrijk voedsel. Hoe meer je lichaam aan insuline gewend raakt, hoe meer je ervan moet produceren om hetzelfde effect te bereiken.

Unsplash

Helaas, gaat het menstruatieproces ook gepaard met een afname van serotonine, het gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je je beter in je vel voelt. Aangezien je serotoninegehalte daalt, hunker je naar iets dat je opnieuw een beter gevoel geeft, zoals koolhydraatrijke voeding doet. Met als logisch gevolg dat je er meer van binnenspeelt. Het ervaren van een onophoudelijke honger is dus niet absurd. Het hoort net zoals je menstruatie maandelijks bij het vrouw zijn en zit verstrengeld in een hormonaal proces. Je kan er uiteraard rekening met houden door op je voeding te letten, maar je kan het evenwel vanzelf laten passeren en profiteren van je grote honger.


Lees meer Marie Claire op: ‘Milk’, een verfrissend eerlijke fotoreeks over borstvoeding; Waarom heerst er zo’n groot taboe op menstruatieseks?; Wereldmenstruatiedag: “hygiëne, ook voor de intieme zone, is een basisrecht voor iedereen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Hongerig gevoel, Maandstonden, Menstruatie, Oestrogeen, Progesteron.