Vijf wasgewoonten waarmee je best oppast met een gevoelige huid
© Unsplash

Vijf wasgewoonten waarmee je best oppast met een gevoelige huid

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Hoe we onze kleren wassen, kan een grote invloed hebben op onze huid. Zeker als je - zoals bijna vier op de tien Belgen - een gevoelige huid hebt. Huidexperte Barbara Geusens geeft vijf wastips om huidirritatie te voorkomen. 

/
1. Was nieuwe kleren altijd voor het dragen

Slechts 30% van de Belgen wast zijn nieuwe kleren alvorens ze te dragen, zo blijkt uit een bevraging van wasmiddelenproducent Le Chat bij 1000 Belgen. “Dit kan problemen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Chemicaliën in het textiel kunnen het huidoppervlak namelijk beschadigen. Zeker bij nieuwe kledij, die sporen kan bevatten van nonylfenol, benzidine, chroom 6 en nikkel. We raden dus aan om nieuwe kleren altijd eerst te wassen”, zo verklaart Dr. Barbara Geusens, een huidexperte die doctoreerde in de dermatologie aan de UGent en nu haar eigen bedrijf Nomige runt dat huidverzorgingsproducten creëert op basis van DNA. ​

/

2. Let op met kortere wasprogramma’s

Een ruime meerderheid (60,8%) van de Belgen wast zijn kleding vooral op lagere temperaturen of op kortere wasprogramma’s (27%), een fenomeen dat sinds de energiecrisis is toegenomen. “Letten op energie-efficiëntie is uiteraard een goede zaak, maar zorg zeker dat de kleding voldoende gespoeld wordt. Er komen chemicaliën vrij tijdens de productie van textiel en die blijven hierin zitten. Bij een slecht uitgespoeld kledingstuk kunnen niet alleen bepaalde wasmiddelresten, maar dus ook de chemicaliën in het textiel het huidoppervlak beschadigen”, aldus Dr. Geusens.

/

3. Gebruik niet meer wasmiddel dan aangegeven

Hoewel het soms een goed idee lijkt om bij heel vuile kleding extra wasmiddel te gebruiken, is dat niet echt aan te raden als je een gevoelige huid hebt. Als je meer gebruikt dan aangegeven op de verpakking, kan er ondanks het spoelen wasmiddel in de kleding achterblijven. Om de kleding goed te kunnen spoelen, stop je de wastrommel ook best niet te vol.

/

4. Pas op met parfums

Bijna drie op de vier Belgen gebruiken zelden tot nooit een hypoallergeen wasmiddel (73,2%) of wasmiddel zonder parfum (66%). Nochtans zijn die specifiek ontwikkeld om gevoeligheden en huidirritaties tegen te gaan of te milderen. “Een wasmiddel bestaat uit reinigende stoffen, bleekmiddelen en geurstoffen. De reinigende werking van de resten van die bestanddelen kan het huidoppervlak beschadigen. In vele gevallen zijn huidreacties het gevolg van een huidirritatie door reinigende stoffen”, zegt Dr. Geusens.

/

5. Spoel kinderkleding extra uit

Kinderen zijn extra gevoelig voor huidirritaties. Dermatologen stellen bijvoorbeeld bij 25% van de kinderen (vanaf 4 maanden) atopisch eczeem vast. “Mensen met atopisch eczeem gebruiken best een wasmiddel met hypoallergeen parfum en een hypoallergene wasverzachter om de kans op een allergie te beperken”, geeft Dr. Geusens aan. “Zeker bij kinderkleding is dit erg belangrijk. Probeer hierbij ookwasverzachters met potentieel schadelijke stoffen te vermijden en zorg voor extra spoelingen.”

Lees ook: Een wollen trui wassen in 5 stappen

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Wassen, Wastips.