Van pijn tijdens seks tot betere intimiteit: deze posities kunnen helpen
© Shutterstock

Van pijn tijdens seks tot betere intimiteit: deze posities kunnen helpen

Leestijd: 3 min

Seksuele problemen kunnen in elke relatie van tijd tot tijd de kop opsteken en zijn vanuit medisch oogpunt meestal geen reden tot grote bezorgdheid. Dit gezegd zijnde, kunnen problemen in de slaapkamer emotioneel zwaar zijn voor zowel de persoon die het probleem ervaart als zijn partner, dus het is belangrijk om de communicatielijnen open te houden en samen opties te onderzoeken.

/

Het goede nieuws is dat de oplossing zo simpel kan zijn als een ander seksstandje uitproberen – en het zijn niet alle chique Kamasutra-seksstandjes, maar de nationale favorieten zoals lepeltje-lepeltje en missionaris die als beste uit de bus komen. Uit een onderzoek van Between Us Clinic blijkt dat er interessante statistieken zijn over het verband tussen seksuele problemen en seksstandjes. Zo zei 30% van de deskundigen dat het beste standje om de ejaculatie uit te stellen de lepelhouding is, omdat die de diepte en snelheid van de stoten beperkt en een betere controle mogelijk maakt.

Lees ook: Louis Vuitton brengt opnieuw een ode aan Knokke met eigen handtas

Terwijl 35% het erover eens is dat het beste standje voor een betere erectie doggy style is, omdat het de bloedtoevoer naar de penis minder belemmert en velen het zeer visueel opwindend vinden. We gaan dieper in op de vraag waarom deze standjes zo nuttig kunnen zijn om problemen in de slaapkamer aan te pakken, met de hulp van topsexperts en pedagogen.

/

Beste seksstandjes voor vrouwen die pijn ervaren tijdens de seks

Ongeveer een op de 10 vrouwen meldt pijn tijdens de seks volgens onderzoek van Between Us Clinic. Dit kan wijzen op een gezondheidstoestand zoals endometriose of bekkenbodemdisfunctie, dus het is belangrijk om jouw arts te raadplegen als je veel voorkomende seksuele probleem ervaart.

Cowgirl, spooning en missionaris werden verkozen tot de beste opties om pijnlijke seks te voorkomen, waarbij cowgirl het populairst was en 47% van de stemmen kreeg. “Vrouwen die pijn ervaren tijdens de seks hebben baat bij standjes waarbij ze controle hebben over de diepte en snelheid van de penetratie, zoals reverse cowgirl”, legt Brittany Steffen, sekstherapeut, uit. “En vermijd zeker doggy style – dat standje neigt naar het ergste.”

/

Beste seksstandje voor vroegtijdige ejaculatie

Uit onderzoek van Between Us Clinic is gebleken dat één op de drie mannen in zijn leven te maken krijgt met vroegtijdige ejaculatie. Hoewel voortijdige ejaculatie mannen op elke leeftijd en met elke achtergrond kan overkomen, blijkt uit onderzoek van de National Library of Medicine dat ook oudere mannen (boven de 31) er last van hebben, soms zelfs meer dan jongere mannen.

Lepelen bleek het meest effectieve standje te zijn om de controle over de erectie te verbeteren: 30% was het ermee eens dat het hielp dit seksuele probleem aan te pakken. Waarom helpt een zij-aan-zij positie? Lepelen biedt veel controle en door de ondiepe stoten wordt de seks vertraagd doordat de mogelijkheid om te snel te stoten wordt beperkt. Het biedt ook optimaal huid-op-huid contact en intimiteit. Missionaris, doggy en woman-on-top werden ook verkozen tot de beste posities om de ejaculatie uit te stellen.

Lees ook: De redactie van Marie Claire test: het serum

“Lepelen is uitstekend om de hoeveelheid stimulatie te verminderen (vermindering van stimulatie zorgt voor een langere seksuele ervaring)”, legt Heather Huckett, koppel- en gezinstherapeut, uit. “Als hij minder intensiteit nodig heeft, kan de man stil blijven zitten of zachtjes bewegen terwijl hij in zijn partner blijft. Deze positie creëert een langzamere seksuele ontmoeting en minimaliseert de mogelijkheid tot snelle harde stoten.”

Rachel Needle, gediplomeerd psycholoog en gecertificeerd sekstherapeut, legt uit waarom dit ook voor vrouwen een geweldig standje is. “Als bonus genieten veel vrouwen die van het lepeltje-lepeltje genieten van de intimiteit, het comfort en de nabijheid die het biedt.”

/

Beste seksstandje voor ejaculatiecontrole

Erectiestoornissen zijn een ander veelvoorkomend probleem. Uit onderzoek van Between Us Clinic bleek dat ongeveer 40% van de mannen op 40-jarige leeftijd en 70% op 70-jarige leeftijd last heeft van dit seksuele probleem. Uit het onderzoek bleek dat als het gaat om het verbeteren van de erectie, doggy style het meest effectieve standje is om de penis stijf en stevig te houden. Doggy style maakt diepere penetratie mogelijk – en de inbrengende partner kan de snelheid en diepte bepalen. Cowgirl, omgekeerde cowgirl en lepelen werden ook verkozen als effectieve standjes voor een sterke erectie.

“Om een erectie langer te behouden, moet je proberen zo weinig mogelijk te bewegen. Doggy style is het beste, je krijgt de meeste stimulatie met de minste beweging”, legt seksexpert Neeka Witter uit.

/

Seksuele posities voor intimiteit

Velen van ons moeten werken aan seksuele intimiteit in een relatie, het is niet iets dat vanzelfsprekend is, vooral als de jaren verstrijken. Seksstandjes waarbij we tegenover onze partner staan en elkaars lichaam kunnen strelen, zorgen ervoor dat seks veel meer wordt dan alleen penetratie.

De meest effectieve standjes voor meer intimiteit zijn missionaris (29%) en het minder bekende lotus- of “yab yum”-standje, zoals het in de tantrische seks wordt genoemd (30%). Deze creëren de mogelijkheid voor oogcontact en strelen van het hele lichaam. “Voor de beste intimiteit blijf je toch bij goede ouderwetse traditionele seks. Echt elke vorm van penetratie die goed oogcontact aanmoedigt, elkaar kunnen horen, en lekker strelen en knuffelen”, legt Renelle E. Nelson uit.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Seks.