De methodes die écht werken om meer energie te krijgen
© Getty Images

De methodes die écht werken om meer energie te krijgen

Door Véronique Houguet
Leestijd: 4 min

Je rolt ’s morgens even vermoeid uit je bed als toen je ging slapen? Een uurtje Chinese gym, een behandeling met zeewier of een portie mindfulness kan helpen. Wij zetten zes methodes op een rijtje die zelfs de meest uitgebluste bankhanger weer op de been helpen.

/

FASCIATHERAPIE: BEGIN BIJ JE BINDWEEFSEL

Fascie is het bindweefsel rond spieren, botten, gewrichten en organen dat hen ondersteunt en beschermt en ons lichaam vorm geeft. Denk maar aan het buikvlies, het hartzakje en het borstvlies. “Onder stress en door overbelasting verkrampen de fascia, soms zelfs voor lange tijd. Dat kan een enorme vermoeidheid veroorzaken, alsof je lichaam functioneert met de handrem op”, legt fasciatherapeut Christian Courraud uit.

De fasciatherapeut, van opleiding altijd kinesist, voelt met zijn handen waar de spanningen in het bindweefsel zitten en kan die wegnemen met zachte en diepe drukbewegingen (zonder de organen te manipuleren, dat is osteopathie). Zo wordt het bindweefsel opnieuw elastisch, én wint het lichaam aan vitaliteit. Je voelt bovendien opnieuw volop wat er in je lichaam gebeurt, waardoor je je meer bewust wordt van jezelf en je beter gaat voelen. Gevolg: je voelt je minder moe. Ter preventie volstaat één behandeling per trimester.

Adressen vind je via deze website.

/

THALASSOTHERAPIE: ALGEN OP JE HUID

“De samenstelling van zeewater lijkt erg op die van ons bloedplasma, waardoor het ook afgestemd is op onze cellen”, vertelt Stéphanie Leclère, coördinatrice van de verzorgingen in het Carnac Thalasso & Spa Resort in Bretagne. “Algen of zeewater vertienvoudigen in een verzorging dan ook de weldaden voor onze huid. Ze brengen in ons organisme negatieve ionen over. Die helpen vermoeidheid te bestrijden, terwijl positieve ionen net voor vermoeidheid zorgen. Ons organisme laadt zich opnieuw op en onze cellen en onze immuniteit krijgen een boost. Ons lichaam reactiveert ook zijn metabolisme, zodat het beter met vermoeidheid om kan.”

Het summum van een anti-vermoeidheidsverzorging is een lichaamspakking met de bruine algen himanthalia en/of laminaria: hun concentratie aan mineralen en oligo-elementen (kalium, calcium, magnesium, jodium…) is maar liefst 50.000 à 100.000 keer hoger dan die van andere plantaardige bestanddelen. Erg interessant, als je weet dat bijvoorbeeld magnesium essentieel is voor ons psychisch en fysiologisch welzijn en energiedipjes voorkomt. Door de pakking wordt ze via onze poriën optimaal opgenomen door ons lichaam.

Een thalassokuur boeken kan o.m. via deze website of hier.

/

TUI NA: BLOKKADES TE LIJF

Deze energetische Chinese massage boost de energiestromen in het lichaam en brengt ze in evenwicht. Dat doet ze door acupunctuurpunten te stimuleren en in te werken op de meridianen die door ons lichaam lopen en waardoor volgens de traditionele Chinese geneeskunde de Qi, de levensenergie, stroomt. “Als de meridianen geblokkeerd zijn, krijg je een onevenwicht dat je vitaliteit saboteert en stress veroorzaakt”, vertelt Amal Drancourt, gespecialiseerd in Chinese geneeskunde.

Door verschillende massagetechnieken met de vingers, onderarmen handen en ellebogen maakt Tui Na al die blokkades los. Afhankelijk van hoe vermoeid je bent, rekt de therapeut zacht en lichtjes je spieren uit, kneedt hij of zij grondig je lichaam, of kiest voor lange bewegingen met de handpalm over de rug om te eindigen met de vibrerende Zhen Fa-techniek, die voor energie zorgt, onderaan in de rug of onder de navel, waar de Qi ontstaat.”

Heb je al lang last van vermoeidheid? Ga dan om de drie weken voor een behandeling van een uur. Preventief werk je met één behandeling per trimester.

/

MINDFULNESS: RECHT NAAR HET NU

Deze aandachtstraining leert je beter omgaan met dingen als stress en slapeloosheid. Je leert je via meditatie te concentreren op het nu en niet op het verleden of de toekomst. Volgens psychiater Christophe André, mindfulnessadept, is “die onbekwaamheid om in het heden te leven een bron van uitputting, stress, angst en depressie.”

Probeer een staat van mindfulness te bereiken door te gaan zitten, je ogen te sluiten en te observeren wat er door je heen gaat (je ademhaling en andere lichamelijke sensaties) en wat er rondom je gebeurt (geluiden en geuren). Je geest schiet dan alle richtingen uit. Neem die ronddwalende gedachten onder de loep, zonder erover te oordelen, zonder ze te volgen en zonder ze tegen te houden.

“Mindfulness dient niet om je hoofd leeg te maken of je geest het zwijgen op te leggen, wél om je niet door je geest te laten leiden: je observeert zonder jezelf te identificeren.” Mindfulness is dus een efficiënte manier om je niet te laten opslokken door de triggers van psychische vermoeidheid. Hou verschillende keren per week een sessie van tien à twintig minuten.

De app Headspace is bijvoorbeeld razend populair om mindfulness te leren.

/

TAI CHI CHUAN: VLOEIENDE ENERGIE

Deze eeuwenoude gevechtssport gebruikt langzame, circulaire en vloeiende bewegingen die steunen op het evenwicht tussen onze sterktes en zwaktes. Elke beweging staat symbool voor de strijd tegen een virtuele tegenstander – zoals vermoeidheid – zodat je die op een afstand kan houden of kan loslaten. Je moet je goed concentreren om de bewegingen juist en gracieus uit te voeren, waardoor je ademhaling rustig en dieper wordt.

Daardoor wordt de energieomloop in je lichaam ook gestimuleerd. Na enkele sessies merk je al een verbetering van de diepe slaap en word je uitgerust wakker. Je bouwt bovendien langzaamaan een antivermoeidheidsschild op dat wilskracht en een zengevoel combineert, waardoor je je energie niet zomaar kwijt speelt. Je kan in elke stad Tai Chi volgen.

/

SPORT: VOOR HAPPY HERSENEN

“Span jezelf elke dag twintig minuten aanhoudend fysiek in om je hartslag te verhogen tot het punt waarop je begint te transpireren en net niet buiten adem bent. Die inspanning brengt het endocriene en immuunsysteem in evenwicht. Gevolg: je voelt je 48 uur fris en niet vermoeid”, legt sportarts Stéphanie Ranque-Garnier uit. Bovendien laten de hersenen endorfine vrij, een molecule met een chemische samenstelling die erg op die van opium lijkt en pijn tegengaat en vermoeidheid vermindert.

Tegelijkertijd nemen ook de neurotransmitters in je hersenen (zoals dopamine, de orkestleider van het dynamisme, en serotonine, dat onder meer invloed heeft op slaap, zelfvertrouwen, eetlust en stemming) toe tijdens een fysieke inspanning. Aan het eind van je sportsessie verminderen ze. Die verandering zorgt ervoor dat je je goed en opgepept voelt. Een happy hoofd én extra spieren, tel uit je winst.

Lees ook: Waarom diëten je niet dunner, gelukkiger en zelfzekerder maken.

Redactie Marie Claire De artikels van >