9 nieuwe tentoonstellingen om binnenkort te bezoeken
© La Verrière - Lucy McKenzie

9 nieuwe tentoonstellingen om binnenkort te bezoeken

Leestijd: 3 min

Met Eunice en Frank net gepasseerd, is het maar wachten op een nieuwe storm G. En wat beter te doen met slecht weer — of zelfs met goed weer — dan een museumbezoek te plannen. Hier zijn alvast 9 tentoonstellingen die de moeite waard zijn.

Buildings in Belgium, Buildings in Oil, Buildings in Silk

Op het eerste gezicht is Lucy McKenzies werk enkel decoratief, maar het is meer dan dat. De figuratieve, realistische schilderkunst van de Schotse kunstenares is nauwgezet, virtuoos en past binnen een complex en fascinerend theoretisch kader. Verwijzingen naar klassieke, barokke en moderne kunst vermengt ze vrijelijk met motieven uit de populaire cultuur en haar eigen leven.

Waar? La Verrière, Waterloolaan 50, 1000 Brussel

Wanneer? Van 21 januari tot 26 maart

Prijs? Gratis

Informatie en reserveringen hier.

La Verrière – Lucy McKenzie

/

Teen Spirit: De adolescentie onder het prisma van hedendaagse kunst

Teen Spirit focust op adolescentie aan de hand van een groepstentoonstelling met meer dan 30 kunstenaars en 90 werken verspreid over het kunstmuseum BPS22 in Charleroi. Het thema ‘adolescentie’ kon je tot nu toe vooral terugvinden in de fotografie. Deze expo daarentegen zet in op media die nog niet vaak werden gebruikt voor de behandeling van dit onderwerp. Je kan er onder andere werken terugvinden van Maen Florin, Felix Luqué, Estelle Czemichowski, Emmanuel Van der Auwera en Vincen Beekman.

Waar? BPS22, Solvaylaan 22, 6000 Charleroi

Wanneer? Van 12 februaru tot 22 mei

Prijs? Gratis

Informatie en reserveringen hier

/

Down the trail

Down the Trail van Stan Van Steendam stelt sculpturale, monochrome werken voor, gemaakt van poederstof. De kunst van deze Belgisch kunstenaar bevindt zich ergens op de grens tussen sculptuur en schilderij, waarbij het niet de maker maar de materie is die de richting bepaalt van het werk.

Waar? Barbé Urbain Gallery, Penitentenstraat 29, 9000 Gent

Wanneer? Van 5 februari tot 13 maart

Prijs? Gratis

Informatie en reserveringen hier

/

Helen Levitt. One, Two, Three, More

Het oeuvre van Helen Levitt is een weerspiegeling van haar grote passie een onschatbare bijdrage aan de twintigste-eeuwse straatfotografie. Haar foto’s geven op niet-sentimentele wijze het dagelijks leven in de Amerikaanse straten weer. Ze vormen een bewonderenswaardig geheel van documentaire en poëzie.

Waar? Fondation A, Van Volxemlaan 304, 1190 Brussel

Wanneer? Van 22 januari tot 10 april

Prijs? € 2 – € 5

Informatie en reserveringen hier

/

Germaine Richier en kleur

Germaine Richier is een van de eerste Franse beeldhouwsters die tijdens haar leven al een internationaal succes genoot. Om haar te eren wijdt de Galerie de la Béraudière te Brussel een tentoonstelling aan haar, en specifiek aan het kleurgebruik in haar werken. Ontwerper Charles Kaisin verzorgt de scenografie van de tentoonstelling.

Waar? Galerie de la Béraudière, Jakob Jordaensstraat 6, 1000 Brussel

Wanneer? Van 21 januari tot 29 april

Prijs? Gratis

Informatie en reserveringen hier

/

Andy Warhol: ICON ICON ICON

Deze tentoonstelling is gewijd aan de grondlegger van de popart, Andy Warhol, en de iconen die zijn artistieke productie hebben geïnspireerd. Enkele van zijn belangrijkste werken zijn er te zien: van de alom bekende ‘Marilyn’ en ‘Flowers’ tot de uiterst zeldzame ‘Ladies & Gentlemen’-acetaten.

Waar? Deodato Art Gallery, Sint-Jansstraat 28, 1000 Brussel

Wanneer? Van 13 januari tot 12 maart

Prijs? Gratis

Informatie en reserveringen hier

/

Made in X

Made in X scharniert thematisch rond het ontginnen van natuurlijke grondstoffen en de ondoorzichtige trajecten die ze afleggen alvorens ze in onze huiskamers belanden. Verschillende internationale kunstenaars brengen werk waarin deze resources het uitgangspunt vormen. Daarvoor kiezen ze diverse vormen, van video- en beeldhouwkunst over fotografie tot installaties.

Waar? Kunsthal Extra City, Ploegstraat 25, 2018 Antwerpen

Wanneer? Van 4 februari tot 29 mei

Prijs? €2 tot €6

Informatie en reserveringen hier

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kunsthal Extra City (@extra_city)

/

Leike Ikemura: Riding the Waves

Ikemura houdt zich ook bezig met wat zij ‘moederschap’-kwaliteiten noemt – levensbevestigende energieën zoals de vruchtbare wereld van onze dromen. Ook in haar solotentoonstelling is poëzie aanwezig: de cyclus van binnengaan, ontvangen, accepteren en opnieuw creëren.

Waar? Tim Van Laere Gallery, Jos Smolderenstraat 50, 2000 Antwerpen

Wanneer? 25 februari tot 2 april

Prijs? Gratis

Informatie en reserveringen hier

/

Inner Travels

Naar aanleiding van EUROPALIA Arts Festival stelt Rinus Van De Velde tentoon in de Bozar. Van de Velde neemt ons mee op een reis door zijn verbeelding, een plaats die tijd en ruimte overstijgt, waarin alle ontmoetingen mogelijk zijn en waarin elk pad bewandeld kan worden. Deze expo schetst een circulair verhaal van vertrekken en terugkeren, met de trein als metafoor, en biedt een overzicht van Van de Veldes recentste werken.

Waar? Bozar, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Wanneer? Van 18 februari tot 15 mei

Prijs? € 8 – € 17

Informatie en reserveringen hier

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bozar (@bozarbrussels)

Lees ook: Viva Frida Kahlo: een unieke onderdompeling in hartje Brussel

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Expo, Museum, Tentoonstelling.