Ontmoet Caroline Ida: 60 jaar, model, influencer en activiste
© Instagram @fiftyyearsofawoman

Ontmoet Caroline Ida: 60 jaar, model, influencer en activiste

Door Hannah Gellens  & Irène Sulmont
Leestijd: 3 min

Het 62-jarige model en influencer Caroline Ida is een fascinerend individu. Als gezicht van het Franse lingeriemerk Darjeeling in 2022 breekt de zestiger met de codes en ze is ook nog eens een pionier in de strijd tegen het gebrek aan zichtbaarheid van vrouwen boven de 50. Haar Instagram-account @fiftyyearsofawomen telt meer dan 65.000 volgers. Hoog tijd dus voor een ontmoeting met deze inspirerende vrouw.

Hoe ben je begonnen als model?

“Eigenlijk had ik nooit de droom om model te worden. Ik kom uit een familie van onderhoudswerkers waar ik zelf vele jaren mee heb samengewerkt. Op mijn 57 kreeg ik plots een ernstig gezondheidsongeval. Dat vormde het keerpunt. Ik zei tegen mezelf dat ik eindelijk eens iets voor mezelf moest doen. Ik voelde me aangemoedigd door de vrijheid van mening op sociale netwerken en besloot om mijn foto’s naar verschillende agentschappen te sturen.

Lees ook: Inge Onsea is een van de best geklede vrouwen boven 50 volgens ‘The Times’

Ik heb een atypisch profiel: maat 44, verre van de standaardmaat, en ik ben ook ouder. Toch werd ik gespot door agentschappen die willen breken met de conventies. Op dit moment bestaat er geen ander model van mijn leeftijd met maat 44 en lang wit haar! In de toekomst wil ik ook voor beautymerken werken. Het is belangrijk om ook echte gezichten met rimpels te laten zien.”

/
Op welk moment realiseerde je dat je een boodschap in je droeg?

“Toen ik me realiseerde dat vrouwen boven de vijftig vaak onzichtbaar blijven in de media, vond ik dat dat moest veranderen. Het is niet normaal dat anno 2022 de maatschappij ouderdom niet aanvaardt. Dit discours spreekt mensen ook aan, het moet gehoord worden.

“Ik begreep al snel de onzichtbaarheid van vrouwen boven de 50 in de media. Ik besloot: dat wordt mijn gevecht!”

In mijn laatste opdrachten voelde ik me ook onzichtbaar voor mijn bazen … een echte potplant! Daarom besloot ik een Instagram-account aan te maken. Ik kreeg er heel positieve energie van en volgde meer mijn instinct. Vier en een half jaar geleden creëerde ik parallel aan mijn Instagram-account (@fiftyyearsofawoman) ook een blog.”

/

Heb je het gevoel dat je een spilfiguur bent in de beweging om vrouwen boven de 50 zichtbaarder te maken?

“Zonder pretentie voel ik toch dat ik een van de eerste vrouwen was in deze strijd. Vandaag is er wel een plotseling golf van aandacht voor ons: door sociale netwerken zijn de debatten meer open. Bijna 79 % van mijn volgers zijn vrouwen. Velen willen ook model worden en dat vind ik geweldig. Ik voel dat veel vrouwen zich vastklampen aan mijn zaak.

Lees ook: Fotografe Clélia Odette zet vrouwen van 50+ in de kijker

Ik probeer te vechten tegen dat wat de maatschappij ons oplegt, ons te doen geloven dat vrouwen boven de 50 niet bestaan. Toch zijn ze er. En ze zijn sterk, mooi en sexy tegelijk. Vanaf dat de kaap van 50 jaar bereikt is, komt er een soort bevrijding in het leven van de vrouw: de menopauze, kinderen die het huis uit gaan… Een heleboel keerpunten waar de maatschappij niets aan doet.”

/

Wat van je van plastische chirurgie, puur voor de esthetiek?

Sommige vrouwen willen jong blijven door aan sport te doen of plastische chirurgie. Daar ben ik absoluut niet tegen. Iedereen wordt ouder zoals die persoon zich voelt, maar het gegeven ‘jeugdigheid’ ten koste van alles … Dat vind ik ondraaglijk.

“Ik denk dat je het verstrijken van de tijd moet aanvaarden.”

Het is ook iets heel persoonlijks en verschilt van persoon tot persoon. Maar injecties, facelifts, botox … Ik denk dat je ergens moet aanvaarden dat de tijd verstrijkt. Zelfs als het gezicht glad is, met de menopauze bijvoorbeeld, verandert het lichaam. Je vindt meer rust in jezelf als je dat kan accepteren.”

/

Wat is de feedback van de vrouwen die je volgen?

“Ik heb een grote gemeenschap rondom me, waaronder veel vrouwen tussen de 30 en 70. Sommige vrouwen van mijn leeftijd storen zich aan mijn aanpak. Ze zeggen dat een lichaam als het mijne hen niet doet dromen, dat ze niet de kleren zouden kopen die ik draag … Maar ik trek me daar niet te veel van aan. Het is eerder jammer voor hen.

Lees ook: Waarom vrouwen zichzelf wegcijferen

En gelukkig zijn de meeste berichten op Instagram positief! Sommige vrouwen bedanken me voor het voeren van deze strijd. Ik ben altijd zo blij als ik dat lees. Het is niet allemaal voor niets, denk ik dan. Verrassend genoeg vertellen ook veel jonge vrouwen me dat ik een rolmodel ben voor hen. Dat versterkt me in mijn droom. Over twintig jaar zie je vrouwen van 50 jaar en ouder overal: in de krant, op de televisie, in de bioscoop…”

/
 Vrouwen zichtbaar maken voor een vreedzame samenleving

Hoewel Caroline Ida nog een lange weg te gaan heeft, weerspiegelen haar dromen de tijdsgeest. “Dankzij de media komt er schot in de zaak”, concludeert ze. Voor het model en de influencer is er geen sprake van achteruitgang. Het discours dat ze geëngageerd naar voren brengt, spreekt een samenleving aan die nog steeds te veel onderworpen is aan de norm van ‘de eeuwige jeugd’. Terwijl verouderde lichamen nog zo graag in het zonnetje worden gezet…

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Caroline Ida, Influencer, Model, Oudere vrouwen.