De 10 meest stijlvolle zomerfilms om snel te kijken
© Getty Images

De 10 meest stijlvolle zomerfilms om snel te kijken

Leestijd: 2 min

Mode en film hebben altijd al een goed huwelijk gehad. Of het nu een hoofdpersonage is dat goede sier maakt in pakweg de laatste collectie van Dior, of een ontwerper die zich laat inspireren door een filmgarderobe. Deze 10 iconische zomerfilms stralen één en al stijl uit en bieden de komende weken vast en zeker inspiratie - of afleiding voor als het regent.

/

1. La Piscine (1969)

In een riante villa aan de Franse Rivièra brengen Jean-Paul (Alain Delon) en Marianne (Romy Schneider) een luie zomervakantie door. De rust wordt verstoord wanneer een oude vriend (Maurice Ronet) en diens dochter (Jane Birkin) op bezoek komen. De erotische aantrekkingskracht spat werkelijk van het scherm af als tussen de hoofdpersonages en rond het zwembad zich een spel van onderhuidse spanningen ontwikkelt.

/

2. In the Mood for Love (2000)

Geworteld in het Hongkong van de jaren 60, is dit visueel meesterwerk van regisseur Wong Kar-wai doordrenkt van ingetogen romantiek. Een delicate band vormt zich tussen twee buren wanneer ze ontdekken dat hun partners een affaire hebben. De film weeft prachtige kostuums, betoverende beelden en onderdrukte emoties samen tot een prent die bijblijft. Het is bovendien dé favoriete film van ontwerper Tom Ford.

/

3. Call Me by Your Name (2017)

De zonovergoten Italiaanse zomer vormt het decor voor de ontluikende romance tussen Elio en Oliver. Deze film, gebaseerd op het gelijknamige boek, vangt op weergaloze wijze de pijnlijke pracht van een eerste liefde.

/

4. A Bigger Splash (2015)

Een excentriek rocksterkoppel, een afgelegen villa op het Italiaanse eiland Pantelleria en een oude vlam die plotseling opduikt – dit is de opmaat voor een explosieve mix van passie, jaloezie en verlangen. Met Tilda Swinton, Ralph Fiennes en Matthias Schoenaerts (!) in de hoofdrollen, spat de zomerse energie van het scherm.

/

5. The Talented Mr. Ripley (1999)

Tom Ripley, gespeeld door een briljante Matt Damon, betovert het publiek met zijn dubbelleven en manipulatieve charme. Het schilderachtige decor van de Italiaanse kust fungeert als de perfecte achtergrond voor dit meeslepende verhaal over identiteit en verlangen.

/

6. Before Sunrise (1995)

Een toevallige ontmoeting tussen twee vreemden, gespeeld door Ethan Hawke en Julie Delpy, leidt tot een nacht van diepgaande gesprekken en connectie terwijl ze door de lege straten van Wenen dwalen. Deze film vangt de magie van een zomerse ontmoeting en de tijdelijke aard van momenten die levens kunnen veranderen.

/

7. Stealing Beauty (1996)

Een jonge Liv Tyler schittert in deze film over een Amerikaanse tiener die de zomer doorbrengt in een pittoreske villa in Toscane, waar ze een reis van zelfontdekking ondergaat te midden van kunstenaars, schrijvers en vrije geesten.

/

8. Summertime (1955)

Katharine Hepburn straalt als een onafhankelijke Amerikaanse vrouw die tijdens een bezoek aan Venetië een onverwachte romance beleeft met een charmante antiekhandelaar. Deze klassieker toont de tijdloze aantrekkingskracht van zomerse avonturen.

/

9. Blue Is the Warmest Color (2013)

Dit indrukwekkende en intieme verhaal volgt de passionele relatie tussen twee jonge vrouwen en raakt thema’s als liefde, verlangen en identiteit. De diepgaande verkenning van emoties en de warme esthetiek, maakt van deze film een ware must-see.

/

10. Roman Holiday (1953)

Audrey Hepburn en Gregory Peck brengen de stad Rome tot leven in deze charmante komedie over een prinses op de vlucht die een dag vol avontuur en liefde beleeft. Een tijdloze klassieker die de zomerse schoonheid van de Italiaanse hoofdstad mooi weerspiegelt.

Lees ook: Vijf boeken om mee te nemen op vakantie & Netflix: de nieuwe series, films en documentaires om in juli te kijken.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.