Liftende beautyproducten: welke resultaten kan je verwachten?
© MCB

Liftende beautyproducten: welke resultaten kan je verwachten?

Door Timon Van Mechelen  & Jeanne Dréan
Leestijd: 4 min

Rimpels verminderen, tekenen van vermoeidheid uitwissen en voor een algemeen jongere uitstraling zorgen: dat is de belofte van deskundige anti-ageing cosmetica. Klopt dat ook daadwerkelijk? Ontdek hieronder alles wat je wil weten over zogenaamd liftende huidverzorgingsproducten.

Dat je gezicht en lijf er naarmate de tijd verstrijkt ouder uit gaan zien, is heel normaal. Je collageen en elastine niveaus nemen immers van nature af met de leeftijd, en deze eiwitten in de spieren zijn essentieel voor een stevige huid. Ze houden je huid veerkrachtig. “Je kunt het vergelijken met hoe je matras terugveert als je erop gelegen hebt. Zo werkt een gezonde huid ook. Maar als het elastine in je huid is beschadigd, verliest de huid haar stevigheid en verzakt”, legt Paula Begoun van Paula’s Choice uit.

Over het algemeen begint de afname vanaf je twintigste levensjaar en dit neemt elk jaar met ongeveer 1% af. Ook blootstelling aan UV-licht en andere schadelijke gewoontes zoals roken en drinken, hebben – zoals je wellicht weet – invloed.

Op de leeftijd van 30-35 jaar verschijnen doorgaans de eerste fijne lijntjes en expressierimpels. De plooien rond de ogen en mond worden duidelijker zichtbaar en veel mensen krijgen ook beginnende fronsrimpels. Rond de leeftijd van 40 jaar verliezen de contouren volume, zakken de wangen in en worden ze hol. De oorzaak? De vertraging van de celvernieuwing, die het huidweefsel aantast.

Na de leeftijd van 45 jaar worden rimpels dieper doordat de elastische vezels (de beroemde fibroblasten) stijf worden. Vanaf de 50 zijn de glycanen aan de oppervlakte van de huidcellen van mindere kwaliteit, zodat de huid geleidelijk meer rimpels krijgt.

De oplossing voor wie zijn gelaatstrekken wil verstrakken zonder medische en cosmetische chirurgie te ondergaan? Cosmetica met een “liftend” effect.

Lees ook: Met deze ultieme foundation tips krijg je een perfect egale huid.

Wanneer liftende producten beginnen gebruiken?

“Liftende huidverzorgingsproducten beloven “gladgestreken rimpels en een stevigere huid, met een onmiddellijk zichtbaar verstrakkend en/of opvullend effect”, beschrijft Ingrid Longuet Pernet, Directeur Wetenschappelijke Communicatie bij Nuxe. “Ze zijn dus vooral bedoeld voor mensen die hun rimpels dieper en hun huid slapper zien worden, zo rond de 35-40 jaar.”

Een ander signaal dat niet bedriegt: als je er permanent uitgeput uitziet ondanks een goede nachtrust. Dit ligt meestal aan de plooien die zich verdiepen rond de mondhoeken, maar ook in het verdiepen van de ogen.

Lees ook: Antwerpse ontwikkelt natuurlijk haarproduct voor kroeshaar.

Hoe werkt liftende beauty?

Deze deskundige anti-ageing verzorging werkt op verschillende fronten “door zich te richten op de interne structuren van de huid, die verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning en het herstel van de structuur”. Collageen en hyaluronzuur bijvoorbeeld, die, wanneer ze plaatselijk worden aangebracht, helpen om de natuurlijke celproductie weer op gang te brengen.

Naast deze langdurige werking bevatten veel liftende producten ook ingrediënten die een dun laagje op de huid leggen, waardoor die aan de oppervlakte strakker aanvoelt. Let wel: de strakker ogende huid is slechts een laagje en niet blijvend.

“Voor ons gamma Merveillance Lift kozen we voor een ultra-corrigerende Chlorella-microalgenolie, die niet alleen in staat is de productie van collageenvezels te stimuleren, maar ook de verbinding tussen de huid en de opperhuid aanpakt”, legt Ingrid Longuet Pernet uit. Dit deel van de huid, tussen de lederhuid en de opperhuid, zorgt voor een goede uitwisseling van voedingsstoffen en zuurstof. Maar met de leeftijd, vanaf 35 jaar, begint hij te verslappen en verliest hij geleidelijk zijn golvende vorm. Als gevolg daarvan verliest de huid haar stevigheid en worden rimpels dieper. Dankzij de microalgenolie krijgt de verbinding tussen de dermis en de opperhuid haar golvende vorm terug, waardoor het oppervlak van de uitwisseling tussen de dermis en de opperhuid wordt vergroot en de veerkracht van de huid wordt hersteld.”

Lees ook: De beauty- en badkamergeheimen van Ikram Annouri.

De sleutel tot hun doeltreffendheid: regelmaat

Hoewel deze producten wel degelijk een vrijwel onmiddellijk verstrakkend effect kunnen hebben, vereist het effect op lange termijn een goede naleving van de routine, ’s morgens en ’s avonds, en dat verschillende maanden achtereen.

“Idealiter twee maanden, want dit is de tijd die de huid nodig heeft om haar steunweefsel ‘opnieuw op te bouwen'”, zegt de deskundige. Om de effecten van dit type cosmetica te maximaliseren, moedigen de meeste merken in dit segment de toepassing van een complete huidverzorgingsroutine aan: het ad hoc serum wordt systematisch toegevoegd onder de dagcrème en onder de nachtcrème, zonder de verzorging van de oogcontour ’s morgens en ’s avonds te vergeten. Dit is de sleutel tot een optimaal resultaat.

En waarom niet een paar zelfmassagebewegingen uitvoeren, die helpen om de trekken strakker te maken en de huid glad te strijken? Huidtraining, gezichtsgymnastiek of gezichtsyoga: veel merken zoals Sisley, Nuxe of Decléor bieden op hun website tutorials aan waarin je de belangrijkste bewegingen leert. Je kan ook tools zoals een dubbele roller, de jade gua-sha of de rozenkwartsroller gebruiken om de huid extra te stimuleren.

Realistisch zijn

Vast staat dat er geen huid- en gezichtverstevigende crèmes bestaan waarvan het resultaat ook maar enigszins in de buurt komt van wat medische huidbehandelingen zoals fillers, laseren of cosmetische chirurgie kunnen bereiken. “Te hoge verwachtingen van je beautyproduct leiden tot teleurstelling en dat wil je natuurlijk niet”, aldus Paula Begoun.

“Je kan je huid wel degelijk een handje helpen om het verouderingsproces te vertragen met de juiste huidverzorging, maar verwacht geen mirakels.”

Shop hieronder een aantal van onze favoriete liftende producten:

Merveillance Lift – Firming Velvet Cream van Nuxe, € 46,90.

Time-Filler 5 XP van Filorga, € 64,90.

Le Lift Fluide van Chanel, € 120.

Rénergie H.C.F Triple Serum van Lancôme, € 103,90.

Revitalizing Supreme+ Youth Power Creme Moisturizer van Estée Lauder, € 94,90 voor 50 ml.

Total Eye Lift van Clarins, € 75.

Resveratrol Lift Verstevigend Liftend Serum van Caudalie, € 53.

Capture Totale Super Potent Cleanser van Dior, € 56.

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.