9 inspirerende vrouwen die hun stempel drukten op het jaar 2019
©

9 inspirerende vrouwen die hun stempel drukten op het jaar 2019

Leestijd: 6 min

Begin dit jaar vinden we het belangrijk om je deze lijst te geven (die niet uitputtend is) die nauw aansluit bij het DNA van Marie Claire: het gaat om negen vrouwen - toegewijd, inspirerend en welsprekend - die het jaar 2019 karakteriseerden. Hun ambities zijn divers, maar ze liggen in dezelfde toon om hun rechten te doen gelden en hun stem te horen. Eén ding is zeker, deze feministes zijn brandend actueel.

/

Greta Thunberg

Waarom we haar bewonderen? Haar niet aflatende toewijding voor het milieu en grenzeloze strijd voor het klimaat. “We kunnen niet blijven leven alsof er geen morgen is”, riep de Zweedse tiener uit, verkozen tot persoonlijkheid van het jaar 2019 door Time Magazine. Het is een eenvoudige waarheid die tot een collectief bewustzijn heeft geleid.

Lees ook: 5 feministische illustratoren te volgen op Instagram

Door te spijbelen op school mobiliseerde Thunberg een wereldwijde publieksbeweging. Haar ‘schoolklimaatstaking’ nam een schaal aan die niemand zich ooit had kunnen voorstellen. In de afgelopen maanden sprak ze met staatshoofden bij de VN, ontmoette ze de paus, de president van de Verenigde Staten en inspireerde ze ruim 4 miljoen mensen om deel te nemen aan de wereldwijde staking van het klimaat op 20 september 2019. Noem haar gerust een moderne heldin, of sterker nog: Margaret Atwood vergeleek haar met Jeanne d’Arc. Een magische oplossing bieden doet ze niet, maar ze slaagde erin een aanzienlijke verandering van houding te creëren, op een wereldwijde schaal. Op 16-jarige leeftijd hield ze zeker niet op ons te verrassen en te imponeren.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Greta Thunberg (@gretathunberg) le

/

Shay Mitchell

Waarom we haar bewonderen? Allereerst, haar standpunt over borstvoeding. Glamour magazine legde dit mooie moment vast van de band tussen de actrice en haar dochtertje Atlas Noa. In de huidige samenleving blijft borstvoeding een taboe-onderwerp dat – ook – regelmatig controverse creëert en voor vrouwen moeilijk te beheren is. Als een moeder weigert borstvoeding te geven, wordt ze beoordeeld. En als ze besluit het te doen, is het ook niet positief.

Lees ook: 5 tips voor borstvoeding bij een tweeling. 

De foto lokte veel reacties uit. Internet trolls uitten kritiek op het feit dat Shay Mitchell poseerde zonder aandacht te schenken aan haar baby. En de actrice aarzelde niet om haar tegenstanders lik op stuk te geven (tot onze grote vreugde): “Ik moet het deel in de boeken over het moederschap hebben gemist dat zegt dat we met het kind oogcontact moeten houden tijdens het geven van borstvoeding, in plaats van dit prachtige moment vast te leggen dat ons verenigt”. Shay, we kennen je niet persoonlijk, maar we zijn het volmondig eens met dit sterk staaltje goedgeplaatst cynisme.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Shay Mitchell (@shaymitchell) le

/

Emma Watson

Waarom we haar bewonderen? Omwille van haar bevrijdende en moderne definitie van het”celibaat”, namelijk “self-partnered”. Dit is de term die Emma Watson prefereert. Aan het begin van haar 30e verjaardag heeft de Britse actrice haar eigen verdediging gevonden tegen de maatschappelijke druk die op een hele generatie rust. “Als je op 30-jarige leeftijd geen huis, een man en kinderen hebt, als je geen vaste baan hebt of als je nog steeds naar jezelf op zoek bent (…), dan is er een ongelooflijke angst die om je heen draait. “

Lees ook: 8 maart 2019: de eerste vrouwenstaking in België

Ze besloot vervolgens om de term ‘single’ aan te klagen en haar status in een ander licht te bekijken. Het benadrukt een soort relatie met zichzelf, zorgzaam en bevredigend. Het is positief om ‘alleen’ te zijn. Het kost tijd, maar het is van onschatbare waarde om te leren comfortabel te zijn met jezelf. En je “zelfpartnerschap” te accepteren.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Emma Watson (@emmawatson) le

/

Jameela Jamil

Waarom we haar bewonderen? In het bijzonder vanwege haar dagelijkse strijd voor hypernormaliteit en baanbrekende visie op lichaamspositivisme. Akkoord, het acteertalent van Jamil is ook onmiskenbaar, maar wij willen vooral haar activisme benadrukken. De feministe-in-progress gebruikt haar naamsbekendheid om een patriarchaal systeem te bestrijden dat vrouwen onderdrukt.

Lees ook: Golden Globes 2020: de rode loper kleurt opvallend roze. 

Met de @i_weigh-beweging op Instagram vernietigt ze de magerheidscultus die heerst in de film- en modewereld. Door vrouwen uit te nodigen zich anders te definiëren dan op basis van hun gewicht, verkondigt Jameela Jamil luid en duidelijk een bevestigd lichaamspositivisme. En dat is nog niet alles, Jameela rebelleert tegen tijdschriften die te kwistig omgaan met de airbrush op Photoshop en haar onvolkomenheden wissen of haar figuur verfijnen. Een niet te stoppen goalgetter dus!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Jameela Jamil (@jameelajamilofficial) le

/

Alaa Salah

Waarom we haar bewonderen? Haar rol als feministisch icoon in de Soedanese revolutie. Alaa Salah, beter bekend als “Lady Liberty”, is een 22-jarige Soedanese student. Ze werd het symbool van de revolutie in haar land afgelopen voorjaar toen een krachtige foto van haar de wereld rondging. Op dat beeld zie je hoe Alaa tijdens een demonstratie uit de menigte durft op te klimmen om te protesteren.

Lees ook: 5 feministische boeken om te lezen op vakantie. 

Alaa Salah werd uitgenodigd om te spreken bij de Verenigde Naties en in haar toespraak legde ze uit hoe haar situatie als een meisje uit de middenklasse haar hielp de kwestie te begrijpen van de dagelijkse worsteling waarmee veel gezinnen te kampen hadden onder het regime van Omar al-Bashir. De toen geldende discriminerende wetten waren vooral gericht op vrouwen. De vrijheid van meningsuiting die gecontroleerd werd. Om nog maar te zwijgen van de gruwelijke bestraffingen. Vandaag is een nieuwe regering gevormd die de Soedanezen nieuwe hoop heeft gegeven.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Naveed Khan, OCT (@_navk) le

/

Ursula Von Der Leyen

Waarom we haar bewonderen? Vanwege haar positie als voorzitter van de Europese Commissie, haar ambitie en toewijding aan het klimaat. Von Der Leyen – met koosnaam Ushi – werd geboren in Brussel en studeerde economie en geneeskunde voor ze de politiek inging. De 61-jarige politica en moeder van 7 werd in 2019 verkozen tot voorzitster van de Europese Commissie. Zij is daarmee eerste vrouw die deze verantwoordelijke positie bekleedt.

Lees ook: Is Ursula Von der Leyen straks de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie?

Haar verantwoordelijkheden omvatten onder andere het voorstellen van nieuwe Europese wetten, het handhaven ervan en het beheren van handelsovereenkomsten in Europa. En ze is ook verantwoordelijk voor alle Brexit-affaires. Mevrouw Von Der Leyen verdedigt openlijk haar waarden zijnde gendergelijkheid, de klimaatsituatie en de migratieproblematiek. Dit zullen haar prioriteiten zijn tijdens haar mandaat. En dat lijkt ons belangrijk genoeg om te onderstrepen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Ursula von der Leyen (@ursulavonderleyen) le

/

Angèle

Waarom we haar bewonderen? Haar inspirerende lyrics en clips die openlijk seksisme bestrijden. Iedereen heeft de videoclip van “Balance ton quoi” gebingewatched. Onze nationale trots keert terug naar de #metoo en #balanceton varkensvleesbewegingen in deze uitzinnige korte film. In de “Anti Sexism Academy” leer je alles over toestemming.

Lees ook: 5 opkomende Belgische artiesten om in de gaten te houden. 

Op een sassy manier brengt Angèle in de clip een sterke en belangrijke boodschap over, versterkt door de levendige verbeelding van fotograaf en videograaf Charlotte Abramow. Okselhaar, nepborsten en gynaecologische accessoires: “Balance ton quoi” zit vol met verwijzingen naar de seksistische vooroordelen die helaas de overhand hebben in onze samenleving. En zoals Angele zegt: “Non, c’est non”. Punt aan de lijn.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Angèle 🌹 (@angele_vl) le

/

Valentina Sampaio

Waarom we haar bewonderen? Ze wou het eerste transgender-model van Victoria’s Secret worden en jawel, haar droom kwam uit.Het Braziliaanse topmodel staat symbool voor een positieve verandering in de mode-industrie. Ze aarzelt niet om haar stem en haar zichtbaarheid te gebruiken om dingen te laten gebeuren.

Lees ook: Maak kennis met Victoria’s Secrets eerste transgender model: Valentina Sampaio. 

“Stel je een wereld voor waarin een transgendermodel van een groot merk of een cover van een gerenommeerd tijdschrift niet langer de krantenkoppen zou halen. Zou dat niet geweldig zijn? Dat zou betekenen dat transgenders ingeburgerd zijn en dat het gemeengoed is geworden.” Zover zijn we misschien nog niet, maar Valentina Sampaio doet ons dromen… Haar snelle opkomst en indrukwekkende carrière maken haar een voorbeeld in de industrie.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Valentina Sampaio (@valentts) le

/

Adele Haenel

Waarom we haar bewonderen? Omwille van haar aangrijpende en krachtige getuigenis over seksuele aanvallen in de filmwereld. Eind november 2019 beschuldigde Adèle Haenel directeur Christophe Ruggia ervan haar seksueel te hebben lastiggevallen toen ze een tiener was. Destijds durfde ze geen klacht indienen, bezorgd over de luttele veroordelingen die in dit soort zaken werden uitgesproken.

Lees ook: De 6 meest geslaagde girlpower momenten op het filmfestival van Cannes. 

In een bevrijdende verklaring aan Mediapart sprak Adèle Haenel zonder een blad voor de mond te nemen: “Nu het rechtssysteem een onderzoek heeft geopend, schuw ik het niet en wil ik er alles aan doen om het gerechtelijk proces te voltooien. Wat ik nu persoonlijk van het rechtssysteem verwacht, is ondersteuning en herstel.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Adèle Haenel (@adelehaenel) le

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: 2019, Inspirerende vrouwen.