Is Ursula Von der Leyen straks de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie?
© Getty Images

Is Ursula Von der Leyen straks de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie?

Leestijd: 1 min

De Duitse minister van defensie werd gisteren naar voor geschoven als potentiële voorzitter van de Europese Commissie. Ursula kan hiermee de eerste vrouw worden aan wie deze positie wordt toegewezen. Daar worden wij natuurlijk erg blij van.

Ursula was tot nu toe een nobele onbekende voor het grote publiek, daarom zetten wij graag enkele weetjes op een rij:

1. Uschi

Ursula – met koosnaam Uschi – zag het levenslicht in Elsene, Brussel en woonde tot haar dertiende in België. Met een vader als diplomaat stamt ze dus af uit een politieke familie. Ze heeft vijf broers, waarvan één directeur is van het digitale entertainmentbedrijf Modern Times Group.

2. Doctoraat over het kraambed

Ushi is niet alleen een talenknobbel – ze praat vlot Frans, Engels en Duits –  ook met cijfers en exacte wetenschappen staat ze haar mannetje. Ze studeerde economie en daarna geneeskunde. Haar medisch proefschrift schreef ze over “therapeutische ontspanning in het kraambad”, een materie die ze hopelijk zelf aan den lijve mocht ondervinden (zie volgende punt).

/

3. Moeder van 7

Von der Leyen – ze nam de naam van haar man aan – heeft zeven kinderen. In de jaren negentig koos ze ervoor om huisvrouw te worden, maar na vier jaar besloot ze om toch terug te gaan werken.

Dat kinderen en ouderschap haar na aan het hart liggen bewees ze ook als minister van Gezinszaken. Tijdens haar ambtstermijn deed ze er alles aan om de lage geboortecijfers in Duitsland aan te pakken. Ze opperde voor betaald ouderschapsverlof en zorgde mee voor de uitbreiding van opvangfaciliteiten voor kinderen.

4. Sociaal Democratische minister van defensie

In 1990 sloot Von der Leyen zich aan bij de Duitse christendemocraten maar pas elf jaar later – op haar 42ste – werd ze politiek actief. Ze was minister van Familie, later van Werk en Sociale Zaken en sinds 2013 van Defensie.

Binnenkort kunnen we aan dat lijstje misschien voorzitter van de Europese Commissie aan toevoegen. Wij wensen haar alvast veel succes toe.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.