8 maart 2019: de eerste vrouwenstaking in België
©

8 maart 2019: de eerste vrouwenstaking in België

Door Monica Mirkos  & Léonie Van de Vliet
Leestijd: 1 min

Ter ere van de internationale vrouwendag op 8 maart, bereidt de beweging 'Collecti.e.f 8 maars' de eerste vrouwenstaking in België voor. Het is de eerste keer dat Belgische vrouwen worden opgeroepen op straat te komen om zo onrechtvaardigheden aan te kaarten en hun rechten op te eisen.

8 maart is een datum die belang heeft voor alle vrouwen. Deze datum vol sentiment, strijdvaardigheid en rechtvaardigheid krijgt voor ons steeds meer waarde.

/

Spaanse vrouwen gaven het voorbeeld

Precies één jaar geleden namen Spaanse vrouwen het voortouw. Door te betogen kaartten ze seksistische discriminatie op het werk en geweld tegen vrouwen aan. De vrouwenstaking vond plaats in heel Spanje en legde zo het volledige land plat. Het werd een origineel protest in de vorm van een symbolisch ‘concert’ met potten en pannen. Bedoeling: “de maatschappij en de autoriteiten wakkerschudden”.

En er was nog meer: zo slingerden overal keukenschorten aan de ramen en kwamen bekende vrouwelijke journalisten niet opdagen op het werk. We zagen een Spanje dat overrompeld werd door meer dan 5 miljoen manifestanten.

/

Ook Belgische vrouwen verenigen zich

Ook in België staat 8 maart op de agenda. Geïnspireerd door de staking in Spanje van vorig jaar, kondigde de beweging ‘Collecti.e.f 8 maars de eerste vrouwenstaking in ons land aan. Deze beweging bestaat sinds juni 2018 en omvat zo’n honderdtal vrouwen, waarvan het merendeel uit Brussel. Ze hopen echter ook een nationale beweging te kunnen worden.

Eisen die ons allen aangaan

De zaken waar ‘Collecti.e.f 8 maars’ voor wil strijden zijn (helaas) talrijk en uiteenlopend. Zo wil men de pay-gap tussen mannen en vrouwen aankaarten, alsook het geweld tegen vrouwen. Daarbij komt men ook op voor het milieu, voor genderidentiteit en tegen racisme. Maar dat is nog niet alles.

Roxane Chinikar vertelde de journalisten van RTBF dat de vrouwenstaking ook werk betreft dat nauwelijks of niet betaald wordt. Men wil ook gehoor geven aan de zorgsector, het onderwijs, de schoonmaaksector en andere diensten die vooral vrouwelijk gekleurd zijn of waar vrouwen zich in hulpbehoevende situaties bevinden. Kortom wil men een mentaliteitsverandering teweegbrengen door “jobs die aan de basis van menselijkheid liggen op te waarderen”. Al deze eisen zullen dan één luide stem krijgen op de internationale vrouwendag, dé dag volledig gewijd aan vrouwen.

/

Acties overal in België

In de hoofdstad van ons land zal een betoging georganiseerd worden. Daarbij moedigt ‘Collecti.e.f 8 maars’ studentes aan om niet naar de les te gaan en roept het moeders op om zich even niet bezig te houden met huishoudelijke taken of hun kinderen. De christelijke vakbond, het ACV, verkondigde reeds dat het vrouwen zal steunen.

Meer lezen? 5 vrouwelijke artiesten om in de gaten te houden in 2019Experiment: de 30-urenwerkweek7 handige apps voor drukbezette carrièrevrouwen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgische vrouwen, Staking, Vrouwenrechten, Vrouwenstaking, Women's day.