Internationale week van de borstvoeding: 5 tips voor borstvoeding bij een tweeling
© Unsplash

Internationale week van de borstvoeding: 5 tips voor borstvoeding bij een tweeling

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 3 min

Gisteren startte de internationale week van de borstvoeding. De focus dit jaar ligt op de steun van de omgeving van jonge moeders. Borstvoeding geef je als mama nooit alleen. Om er een succes van te maken, is het belangrijk dat ze gemotiveerd en geïnformeerd worden. Dit lukt niet zonder hulp én praktische steun van hun omgeving. Maar wat als je bevallen bent van een tweeling?

We kunnen vaststellen dat jonge moeders overstroomd worden met informatie én tips voor pasgeboren eenlingen. Maar is het jou ook al opgevallen dat tweelingen minder in the picture komen te staan?

We zien vaker dat moeders die borstvoeding aan hun tweeling geven enkele uitdagingen te verwerken krijgen die minder aanwezig zijn dan bij borstvoeding van een eenling. Zij hebben daarom extra begeleiding en ondersteuning nodig –  Vroedvrouw, Elena J.

Zo komen mama’s van tweelingen met meerdere uitdagingen in aanraking: de vraag van twee baby’s om tegelijk te drinken aan de borst, het in stand houden van de melkproductie, het aanleren van de verschillende houdingen om de tweeling tegelijk te voeden …


We vroegen 5 tips & tricks aan onze expert, speciaal voor mama’s die net bevallen zijn van een tweeling. You can do it! 

/

Tip 1: borstvoedingskussen

Gebruik een borstvoedingskussen speciaal ontworpen voor tweelingen. Het biedt steun en comfort voor de moeder en bovendien kan je op die manier beide baby’s tegelijk voeden. Handsfree? Yes, dat is mogelijk! Dit is vooral handig de eerste dagen tot maanden wanneer ze nog zeer klein en fragiel zijn. Zo’n kussen heet een tandem nursing pillow.

/

Tip 2: manier van aanleggen

Er bestaan verschillende houdingen om je tweeling aan te leggen. Samen aanleggen of apart? Voor iedere moeder met haar tweeling is dit anders: ontdek en experimenteer welke houding voor jullie het beste werkt. Indien je ze samen aanlegt, begin dan steeds met de baby die het moeilijkst aan hapt. De mama heeft nu nog haar twee handen vrij en kan al haar aandacht schenken aan haar baby om zo de juiste aanlegtechniek te verkrijgen.

  • Voordeel simultaan aanleggen: tijdswinst
  • Voordeel apart aanleggen: het is gemakkelijker om op een discrete manier borstvoeding te geven, bijvoorbeeld in het openbaar én bovendien laat het aan de moeder toe om haar aandacht te geven aan één baby. Dit is vooral belangrijk in de eerste dagen tot weken na de geboorte wanneer moeders vaak het gevoel hebben dat ze weinig tijd kunnen vrijmaken voor contact met elk van haar baby’s apart.

/

Tip 3: netwerk

Laat je omringen door een goed netwerk (partner, vrienden, familie), maar vooral ook door goede professionele hulp van vroedvrouwen of lactatiekundigen (lactatiekundige is een vroedvrouw die gespecialiseerd is in de begeleiding van borstvoeding en die hiervoor een erkende opleiding volgde). Hun hulp omvat onder andere begeleiding bij het zoeken naar een geschikte houding, het verfijnen van de aanlegtechniek, advies geven bij borstvoedingsproblemen

/
Tip 4: zorg voor jezelf

Draag zorg voor jezelf en drink voldoende water! De melkproductie bij een tweeling is verdubbeld, 6 maanden na de bevalling is het lichaam van deze moeders in staat om dagelijks 1 tot 2 liter melk te produceren. Je verliest dus veel vocht, hierdoor moet je voldoende gehydrateerd blijven. Probeer tussen de voedingsmomenten voldoende te rusten. Voldoende slaap is belangrijk om je melkproductie in stand te houden. Tip: slaap wanneer je baby’s slapen, dus ook overdag.

/

Tip 5: vertrouw in jezelf

Heb vertrouwen in jezelf , in je baby’s en in de natuur. Elke moeder is in staat haar tweeling te voeden. De melkproductie wordt geregeld via het principe van vraag en aanbod. Hoe meer je jouw baby’s laat drinken aan de borst, hoe meer melk er zal aangemaakt worden. Behandel elke baby als een individu. Je zal merken dat elke baby andere noden of voorkeuren heeft.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook: 5 sporten die je samen met je baby kan doen

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Borstvoeding, Internationale week van borstvoeding, Tips & tricks, Tweeling.