25 tips om elke dag duurzaam te leven
© Unsplash

25 tips om elke dag duurzaam te leven

Door Elsa Guiol
Leestijd: 5 min

Je eigen zalfjes maken, bloemen planten, kiezen voor ledverlichting... Duurzamer leven kan heel eenvoudig met deze tips.

 

1. Weg met plastic rietjes

Alleen in Frankrijk al worden 8,8 miljoen rietjes per dag gebruikt. Wereldwijd zouden één miljard rietjes per dag in de natuur worden gegooid. Ze zijn moeilijk te recycleren en eindigen meestal als microplastics in de maag van zeedieren, en dus ook op ons bord. Als er niets verandert, zal er volgens het World Economic Forum in 2050 meer plastic dan vis in de zee zijn.

2. Rook verantwoord

Per minuut worden er wereldwijd zo’n acht miljoen peuken op straat gegooid, goed voor 845.000 ton afval per jaar. Peuken zijn echter niet biologisch afbreekbaar, want ze bestaan uit chemisch behandeld plastic. Het kan tot 15 jaar duren voor een peuk helemaal is afgebroken. Tijdens die periode kan het onding tot 500 liter water vervuilen.

3. Zet je huis in de bloemetjes

Een heel eenvoudig en goedkoop idee dat zeker in steden het verschil kan maken. Met een paar planten op het balkon of op de vensterbank werk je mee aan de natuurlijke bestuiving en onrechtstreeks aan de biodiversiteit (de bijen zijn je bij voorbaat al dankbaar). Bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard uit den boze en hydrateren doe je het liefst met regenwater.

tips_duurzaam_leven

Unsplash

4. Koop seizoensgroenten

Een stuk fruit dat in een serre wordt gekweekt en met het vliegtuig wordt vervoerd, verbruikt 24 keer meer petroleum en CO2 dan een lokaal geteeld stuk seizoensfruit. Door te kiezen voor seizoensgroenten en -fruit beperk je ook het energieverbruik voor de productie ervan en minimaliseer je de impact van landbouw op het klimaat.

5. Gooi eens houtskool in je kraantjeswater

Een groot deel van ons huishoudelijk afval bestaat uit plastic flessen, terwijl het kraantjeswater in België vaak van uitstekende kwaliteit is. Eventueel kan je een filter kopen of je water zuiveren met Binchotan, houtskool van wit hout dat in Japan al sinds de 17de eeuw gebruikt wordt als waterzuiveraar.