6 tips om goed te kunnen slapen nu het terug warmer wordt
© Unsplash

6 tips om goed te kunnen slapen nu het terug warmer wordt

Leestijd: 2 min

Wie het weerbericht in het oog houdt, of simpelweg een voet buiten zet, heeft het gemerkt: het is lekker warm. Daarom delen we de zes beste zomerse slaaptips, zodat je die warme nachten en hitte goed doorkomt. 

/

Tip 1: Lauw werkt verkoelend

De verleiding is groot om tijdens een hete dag bezweet onder een (ijs)koude douche te springen. Doe het niet! Probeer juist met lauw water te douchen, in plaats van de kraan helemaal op de koudste stand te draaien. Je lichaam schrikt namelijk van het ijskoude water op je warme lijf waardoor de bloedvaten vernauwen en je de warmte moeilijker kwijtraakt. Door lauw te douchen gaan je bloedvaten open staan en verlies je gemakkelijker lichaamswarmte. De kans dat je ’s nachts wakker wordt van de warmte zou hierdoor kleiner worden, zo blijkt uit onderzoek.

/

Tip 2: Trek eens wat kleren aan

Hoe warmer het wordt, hoe minder kleren we aantrekken. Overdag is deze regel prima te hanteren, maar ’s nachts is het niet aan te raden, aldus experts. Een katoenen t-shirt of hemd neemt je transpiratievocht namelijk beter op zodat je je minder plakkerig voelt.

/

Tip 3: Koel, koel, koel

Neem een met koud water gevulde kruik of waterfles mee naar bed. Leg deze in je bed en je koelt gegarandeerd af. Mocht je een kruik of fles toch niets vinden: er bestaan ook verkoelende hoofdkussens met bijvoorbeeld watergel. Die houden je nek koel tijdens de nacht.

/

Tip 4: Omarm zweet

Zweet koelt je af. Het is bedoeld om je lichaam met de weersomstandigheden te laten omgaan. Zorg wel voor de juiste materialen in je slaapkamer, zodat de hitte van je lijf goed weg kan. Kies daarom voor goed ventilerende materialen. Slaap je niet graag zonder deken? Kies dan voor een zomerdekbed met bamboe of zijde en een katoenen dekbedovertrek of laken. Katoen ademt, neemt gemakkelijk (transpiratie)vocht op en voelt koel aan.

/

Tip 5: Slaap alleen

Slaap je samen, maar heb je geen groot bed? Overweeg dan om tijdens die hele warme nachten een keer alleen te slapen. Lichamen geven namelijk warmte af, waardoor je het nog warmer krijgt.

/

Tip 6: investeer in een goede ventilator of airconditioning

Uiteraard een tikkeltje voor de hand liggend, maar wel zeer effectief. Chef Margo testte een mobiele airco van DOMO uit en dit is het verdict:

Deze airco koelt ruimtes tot 40m2. Het toestel zou zeer handig in gebruik zijn omdat de watertank slechts minimaal moet worden leeggemaakt. Je kan de thermostaat handmatig regelen tussen 17 °C en 30 °C. De airco heeft verschillende functies en je kan ook de swing modus aanzetten zodat de richting van de luchtstroom wordt aangepast.

Onze review: Mijn mini appartementje op het vierde verdiep in onze hoofdstad mag dan wel supercharmant zijn, het is ook een ware oven in de zomer. Lees: begin juli werd het gemakkelijk 30 graden binnen. Slapen of werken was dus geen al te gemakkelijke zaak meer. Mijn eerste indruk van de airco is dat hij wel bést groot is, in mijn klein appartement kan je er niet omheen: het is en blijft een groot ding dat best wel wat ruimte inneemt.

Voor een niet zo handige Harry als mezelf was het eerst een gesukkel om de slang aan de airco vast te krijgen en het toestel aan de praat te krijgen (mijn lief kreeg het daarentegen wél in amper 10 minuutjes aan de praat). Eens de slang geïnstalleerd is en je die uit je raam hangt, begint het toestel goed te koelen. Je moet wel echt op zoek gaan naar de juiste afsluiting voor je raam, die dat je bij de verpakking krijgt, paste bijvoorbeeld niet op mijn raam waardoor het koelen niet goed lukte.

Eens ik die gevonden had, stond ik er wel van versteld wanneer mijn persoonlijke oven na een uurtje aangenamer aanvoelde. Je kan gemakkelijk de temperatuur regelen en de machine maakt niet al te veel lawaai, alleen ’s nachts was het even wennen. Na twee maanden moest ik amper 1 keer het water legen, perfect voor wie weinig gedoe en vooral veel koele lucht wil!

Mobiele Airconditioner van Domo, € 479. Onder andere hier te koop. 

Lees ook: Opvallend, hittegolf doet libido stijgen.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Gezondheid, Hitte, Hittegolf, Slaap, Tips.