Beleef de trip van je leven in 6 spectaculaire en luxueuze treinreizen
© Unsplash

Beleef de trip van je leven in 6 spectaculaire en luxueuze treinreizen

Leestijd: 3 min

In tijden van klimaatcrisissen en burn-outs maakt ‘slow travel’ een welverdiende comeback. Vergeet dus het vervuilende vliegtuig en stap aan boord van de luxetrein, die op ecologisch verantwoorde wijze door de mooiste landschappen ter wereld boemelt.

/

1. Europa

El Transcantábrico Gran Lujo

Een vijfsterrenhotel op rails, zo wordt El Transcantábrico Gran Lujo – gran lujo is Spaans voor ‘grote luxe’ – wel eens omschreven. Deze luxetrein door het noorden van Spanje voert reizigers terug naar de gouden eeuw van de grote spoorwegreizen, met alle gemakken van de 21ste eeuw. Een vleugje nostalgie op het spoor, sjokkend van Santiago de Compostella naar San Sebastian en terug.

De unieke rit langs de noordkust van Spanje, met excursies naar de charmante witte stad Luarca, het middeleeuwse Oviedo en het Picos de Europa National Park, neemt maar liefst acht dagen in beslag. De trein zelf is een meesterwerk met luxueuze suites, unieke loungerijtuigen, een bar met een dansvloer en een restaurant gespecialiseerd in lokale gerechten uit Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland en Castilla y León.

Je kan deze trip boeken via www.renfe.com voor €5150 per persoon.

/

2. Zuid-Amerika

Belmond Andean Explorer

De allereerste luxueuze slaaptrein in Zuid-Amerika, de Belmond Andean Explorer, bestaat nog maar sinds 2017, maar heeft op korte tijd heel wat fans gemaakt. Vreemd is dat niet. De adembenemende treinrit door de indrukwekkende berglandschappen van Peru begint in Cusco, de oude hoofdstad van de Inca’s, en klimt dan door het Andes-gebergte tot een hoogte van maar liefst 4800 meter om daarna halt te houden aan het majestueuze Titicacameer. Van daaruit boemelt de trein verder richting Arequipa, een historische stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt.

Bijzonder aan de Andean Explorer is de laatste coupé met zijn observatiedek in open lucht. Ideaal voor een onvergetelijk ontbijt of een kleurrijke cocktail bij zonsondergang.

Je kan het beleven vanaf €1450 per persoon, maar eerst boeken via www.belmond.com.

/

3. Oceanië

The Ghan

The Ghan is een legendarische treinrit die Australië van noord naar zuid – of andersom – doorklieft, van Darwin tot Adelaide, recht door het rode hart van het land. Het is een reis van drie dagen en twee nachten, over een afstand van net geen drieduizend kilometer.

De trein dankt zijn naam aan de uit Afghanistan geïmporteerde kamelen die vroeger werden ingezet voor het vervoer van goederen over de noord-zuidroute. The Ghan neemt zijn passagiers mee op avontuur naar de outback van Australië, door uitgestrekte woestijnlandschappen, langs grote zoutmeren, verlaten dorpjes en unieke rotsformaties. Platinum Service biedt het meest luxueuze kamertype met grote panaroma-ruiten aan beide zijden, een eigen badkamer en een steward die 24 uur per dag beschikbaar is.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Great Southern Rail (@greatsthnrail) le

Vanaf € 1330 per persoon zit je op de trein. Meer info op www.journeybeyondrail.com.au.

/

4. Afrika

Pride of Africa

De meest luxueuze trein op het zuidelijk halfrond heet Pride of Africa en doet haar naam alle eer aan. De Pride of Africa heeft verschillende routes – o.a. van Johannesburg tot het noorden van Namibië – maar de meest indrukwekkende is de 19-daagse reis van Kaapstad naar Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania. Deze route volgt het spoor van de ontdekkingsreizigers en doorkruist vijf landen. Op het programma staan enkele safaritochten, de oogverblindende watervallen van Victoria Falls, helikoptervluchten en enkele interessante staduitstapjes.

Liefhebbers van oude treinen mogen zich verheugen op prachtig gerestaureerde rijtuigen met elk hun eigen geschiedenis die de romantische sfeer van het koloniale tijdperk combineren met hedendaagse luxe.

Je doorkruist Botswana, Tanzania, Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika vanaf € 13.125 per persoon. Boeken doe je op www.rovos.com.

/

5. Noord-Amerika

The Canadian

Natuurlijk is vliegen van Toronto naar Vancouver vele malen sneller (en goedkoper), maar op tien kilometer hoogte krijg je helaas nauwelijks iets mee van de natuurpracht die tussen de twee Canadese metropolen ligt.

Nee, wie echt van Canada wil genieten, boekt een enkeltje op The Canadian, het zilverkleurige vlaggenschip van VIA Rail Canada dat twee tot drie keer per week de 4466 kilometer tussen Toronto en Vancouver aflegt. Vier dagen lang bolt hij door uitgestrekte prairies, langs glasheldere gletsjermeren, pittoreske stadjes en de besneeuwde toppen van de Rocky Mountains. Uniek aan The Canadian is het panoramarijtuig met glazen dak en wanden, dat ook wel eens Canada’s Mooiste Raam wordt genoemd.

Je zit al op The Canadian vanaf € 295. Alle boekingsmogelijkheden vind je op www.viarail.ca.

/

6. Azië

Trans-Siberian Express

Ongetwijfeld ’s werelds meest tot de verbeelding sprekende treinreis. De Trans-Siberian Express doorkruist acht tijdzones tussen Moskou en Vladivostok en verbindt, al glijdend door de eindeloze steppe, west met oost.

Vanuit Moskou gaat de vijftiendaagse reis door de Oeral, langs de oevers van het Baikalmeer, door het won- derbaarlijke Mongolië tot in Vladivostok. In de prachtig gedecoreerde restauratierijtuigen worden elke dag drie maaltijden geserveerd, een mix van westerse en Russische gerechten. In de bar wordt er niet alleen wodka geschonken, maar ook lessen Russisch gegeven en lezingen over de lokale cultuur georganiseerd. Een treinrit uit de duizend.

luxueuze-treinreizen-mc

Golden Eagle Luxury Trains

Je treint door Rusland en Mongolië vanaf € 14.750 per persoon. Boeken kan via www.goldeneagleluxurytrains.com.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.