Of het nu gaat om een horrorfilm, een romance, een komedie of nog een ander genre. Netflix heeft honderden films geproduceerd in alle genres en naar ieders smaak. Naast de rijke catalogus, die wekelijks wordt bijgewerkt, biedt het streamingplatform originele creaties die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.
De Amerikaanse gigant speelde al meerdere keren in op de tijdsgeest en produceerde films over actuele onderwerpen zoals ecologie (Okja, Annihilation), geestelijke gezondheid (To the Bone) en de strijd tegen patriarchaat en racisme (Shirley, The Trial of the Chicago 7).
Hier is onze selectie Netflix-films die je zeker wil ontdekken.
Lees ook: Alles wat we tot nu toe weten over The White Lotus seizoen 3
‘To The Bone’, van Marti Noxon
Koude rillingen, dat is het eerste gevoel dat je bij de film en de trailer van ‘To The Bone’ ervaart. De film werd in 2017 uitgebracht op het Sundance Film Festival. Dit filmfestival wordt georganiseerd door het Sundance Institute, een organisatie die de productie van onafhankelijke cinema promoot. Deze korte debuutfilm van regisseur Marti Noxon is zowel een ontroerende als een opbeurende film.
De Amerikaanse film vertelt het verhaal van de 20-jarige Ellen, die lijdt aan anorexia nervosa. In een strijd tegen haar ziekte, en dus tegen zichzelf, wil de fragiele jonge vrouw koste wat het kost de controle behouden, vooral als het gaat om haar dieet. Ellen, gespeeld door Lily Collins (Emily in Paris), wordt naar een gespecialiseerd centrum gestuurd. Hier ontmoet ze een arts, gespeeld door Keanu Reeves, wiens genezingstechnieken verre van gebruikelijk zijn.
Er zijn twee dingen die deze film echt de moeite waard maken en dat zijn de topprestatie van Lily Collins alsook het onderwerp. Eetstoornissen komen nog steeds zelden aan bod in fictie. De film belicht ook de ontkenning waarin mensen kunnen belanden wanneer ze met een ziekte worden geconfronteerd en de moeilijkheden die komen kijken bij de zoektocht naar hulp.
‘A Family Affair’ van Richard Lagravenese
Deze nieuwe Netflix-film is ideaal om bij te ontspannen. Hij staat nog maar pas op Netflix en verovert nu al de 2de plek in de top 10 Netflix-films van het moment. Dat is niet zo gek want deze romantische komedie heeft niemand minder dan ieders jeugdidool in de hoofdrol, Zac Efron.
In de film heeft Zara (Joey King) het helemaal gehad met haar job als assistente voor de meest veeleisende Hollywoodster van het moment Chris Cole (Zac Efron). Maar alles wordt nog erger wanneer Chris haar moeder Booke (Nicole Kidman) leert kennen. De 2 worden verliefd op elkaar en dat betekent dat Zara haar zo gehate baas nu ook in haar privéleven tegen het lijf zal lopen. Dit leidt tot de nodige grappige en gênante situaties.
‘I Am Not an Easy Man’, van Éléonore Pourriat
In deze film worden de traditionele rollen volledig omgedraaid: van patriarchaat gaan we naar een matriarchaat. ‘I Am Not an Easy Man’ werd in 2018 uitgebracht op Netflix en is een luchtige, romantische komedie vol sarcasme. Regisseur Éléonore Pourriat slaagde glansrijk in de moeilijke uitdaging van het creëren van een dystopie. Hiervoor inspireerde ze zich op haar intelligente, grappige en feministische kortfilm ‘Oppressed Majority’ uit 2010.
Damien, gespeeld door Vincent Elbaz, is het perfecte cliché van de hetero, blanke, vrouwenhatende cis-man (zijn geslacht is het geslacht dat hem bij zijn geboorte is toegewezen). Maar op een dag wordt hij wakker in een maatschappij waar vrouwen domineren en mannen onderdanig zijn.
De voormalige flirt wordt verliefd op een schrijfster (Marie-Sophie Ferdane) en doet er alles aan om haar voor zich te winnen. Daarnaast is het voor Damien wennen nu hij beland is in een maatschappij waarin zijn geslacht niet langer dominant is. Vrouwen hebben hoge posities, er heerst een noodzaak om slank en geharst te zijn en alle ongelijkheden en geweld waaronder vrouwen te lijden hebben, worden afgekeurd en toegeschreven aan mannen.
‘Shirley’ van John Ridley
Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en draagt een hoop maatschappelijk belang met zich mee. De film stelt thema’s als racisme en seksisme aan de kaak op de meest ondubbelzinnige manier.
‘Shirley’ vertelt het verhaal van een Afro-Amerikaanse vrouw die beslist dat ze zich wil opgeven als presidentskandidaat. Ze stoot op veel ongeloof en kritiek omdat ze ambities heeft in een sector die gedomineerd wordt door witte mannen. Zelfs de mensen uit haar eigen gemeenschap geloven niet dat ze het zal halen, puur omwille van haar huidskleur en geslacht. Desondanks geeft Shirley niet op en dat heeft grote gevolgen.
Dit is niet de eerste keer dat John Ridley racisme aanhaalt in zijn films. Hij is onder andere bekend van de Oscar-winnende film uit 2013 ’12 Years a Slave’.
‘Marriage Story’, van Noah Baumbach
‘Marriage Story’ is een diep ontroerende film over het einde van een huwelijk. De veelgeprezen film werd op 6 december 2020 op Netflix uitgebracht en werd in hetzelfde jaar genomineerd voor een Oscar. De film vertelt het verhaal van de ontgoocheling en zoektocht van een stel na een breuk. Met sympathie en begrip voor de situatie volgt regisseur Noah Baumbach de ontgoocheling van Charlie (Adam Driver), Nicole (Scarlett Johansson) en hun zoon Henry, het bijkomende slachtoffer van het gebroken huwelijk.
Nicole is een actrice en heeft Hollywood verlaten om bij haar man, een regisseur uit New York, te kunnen zijn. Op papier lijkt het koppel alles te hebben om van elkaar te houden en een onafscheidelijk duo te vormen. Toch wordt al snel duidelijk dat Nicole zich gevangen voelt in haar eigen leven.
Nicole trouwde met een regisseur die als een genie wordt beschouwd en beleefde enkel de dromen van haar man. Haar eigen dromen schoof ze telkens aan de kant. Ze kan rekenen op het eerlijke en feministische advies van haar advocate Nora (gespeeld door Laura Dern, die de Oscar voor beste bijrol won). Zij opent haar ogen terwijl ze tijdens de scheiding van de ene emotie in de andere overgaat.
Filmmaker Noah Baumach haalde voor deze film onder andere inspiratie uit zijn eigen scheiding met actrice Jennifer Jason Leigh.
Lees ook: Geniet van een Flower Power-zomer in Ibiza
‘Okja’, van Bong Hoon-ho
‘Okja’ staat synoniem voor magie. De sciencefictionfilm uit 2017 vertelt het fabelachtige en pijnlijke verhaal van Mija en Okja. Die laatste is een zachtaardig en vertederend varken dat in de bergen van Zuid-Korea woont. Mija is een dapper en onbevreesd jong meisje. Ze is al tien jaar bevriend met het dier. Ze doet er dan ook alles aan om het varken te redden wanneer het gevangen wordt door een multinationaal voedingsbedrijf.
Deze film van de veelgeprezen Koreaanse regisseur Bong Joon-ho (Parasite, Snowpiercer) wakkert het debat aan over kapitalisme en de bescherming van het milieu en dieren.
‘Don’t Look Up’, van Adam McKay
Dit Amerikaanse komedie-drama kwam in 2021 uit. In de film wordt de passiviteit ten opzichte van het klimaat aan de kaak gesteld met de nodige humor. ‘Don’t Look Up’ gaat over 2 ouderwetse astronomen, Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) en zijn doctoraatstudente Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), wiens berekeningen aantonen dat een komeet over 6 maanden de aarde zal vernietigen. Het probleem is dat de media en politieke leiders hen helemaal niet geloofwaardig vinden. Dit maakt het extra moeilijk om gehoord te worden door de mensen op aarde.
De twee wetenschappers werden het slachtoffer van fake news en het sarcasme van de klimaatsceptici. Dit is te vergelijken met de kijk op milieuactivisten vandaag. De film is grappig en ontzettend actueel. ‘Don’t Look Up’ sleepte al een aantal prijzen in de wacht.
Voor hun rol in de satire werd Jennifer Lawrence genomineerd voor de 2022 Golden Globes voor beste actrice in een film en Leonardo Dicaprio voor beste acteur. In totaal werd ‘Don’t Look Up’ genomineerd in 4 categorieën voor de Oscars van 2022.
Ook het publiek is enthousiast over deze komedie. Op Netflix werd de film 360 miljoen uur gestreamd in slechts 28 dagen. Hierdoor werd het de meest bekeken film in de week na de release, en de tweede meest bekeken in de geschiedenis van het platform.
‘Pieces of a Woman’, van Kornél Mundruczó
‘Pieces of a Woman’ is een verschrikkelijke en diep ontroerende film. Verschrikkelijk omdat de film het gruwelijke verhaal vertelt van het lijden van een moeder en vader die hun kind verliezen tijdens de bevalling. Ontroerend omdat we worden meegesleept in het verhaal vertolkt door Vanessa Kirby en Shia Labeouf. ‘Pieces of a Woman’ is zwaar, maar tegelijk noodzakelijk aangezien er in de film een onderwerp wordt behandeld waar maar weinig aandacht voor is.
‘Pieces of a Woman’ werd op 7 januari 2021 in Canada uitgebracht onder regie van Kornél Mundruczó. Het is een meesterwerk van de meest intieme soort, geïnspireerd door zijn eigen leven. In januari 2021 vertelde hij Télérama dat hij deze tragedie zelf meemaakte met zijn vrouw en scenarioschrijfster Kata Wéber: “Wat betekent het om niet te kunnen praten over de dood van een baby? Mijn vrouw en ik hebben ons in stilte opgesloten tot we er niet meer tegen konden.”
‘Roma’, van Alfonso Cuarón
Het meervoudig bekroonde ‘Roma’ uit 2018 vertelt het verhaal van de kindertijd van regisseur Alfonso Cuarón. Deze zwart-wit film onthult het intieme leven van de filmmaker in de woonwijk La Colonia Roma in Mexico City in 1971.
‘Roma’ volgt in het leven van Cléo, een Amerindiaanse huishoudhulp die zwanger raakt van een man die haar daarna in de steek laat. De film is melancholisch en subliem. ‘Roma’ snijdt een aantal belangrijke sociale kwesties aan: armoede, vrouwenhaat en de dubbelzinnige relatie tussen huishoudelijk personeel en hun werkgevers.
De film heeft uitstekende recensies ontvangen van de internationale pers en won in 2018 de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. In 2019 won de film drie Oscars, waaronder beste buitenlandse film en beste regisseur.
‘Private Life’, van Tamara Jenkis
Deze film werd geregisseerd door Tamara Jenkis. Zij is bekend van een aantal speelfilms waaronder ‘The Savages’ (2007). ‘Private Life’ vertelt het verhaal van de strijd van een stel, Rachel Biegler (Kathryn Hahn) en Richard Grimes (Paul Giamatti), om een kind te krijgen.
Van in-vitrofertilisatie tot adoptie, een koppel veertigers probeert alle mogelijke opties om een gezin te stichten. De opeenstapeling van mislukte pogingen heeft veel gevolgen voor hun moreel en relatie. Maar ook de stemmingswisselingen door hormoonbehandelingen doen geen goed aan de sfeer.
Deze realistische en krachtige film die in 2018 werd uitgebracht is jaren later nog steeds relevant.
Lees ook: Stap in de voetsporen van een spannend avontuur: dit zijn de beste Airbnb-verblijven in Sicilië
‘Under Paris’, van Xavier Gens
Voor wie al uitkijkt naar de Olympische Spelen deze zomer is deze film een echte aanrader. De film speelt zich af in Parijs in de zomer van 2024 waar een belangrijke sportcompetitie zal plaatsvinden. Ik denk dat we niet hoeven te vertellen waar Xavier Gens hoogstwaarschijnlijk zijn inspiratie vandaan haalde voor het maken van deze film.
‘Under Paris’ vertelt het verhaal van een belangrijke triatlon. De discipline ‘zwemmen’ vindt plaats in de Seine. Alles lijkt goed te gaan tot een milieuactivist erachter komt dat er diep in de Seine een haai zwemt. Hij neemt contact op met een wetenschapper en samen zetten ze alles op alles om een mogelijk bloedbad te voorkomen. Deze meeslepende thriller heeft alle spanning waarvan je hoopt dat de echte Olympische Spelen ze deze zomer niet hebben.
‘Annihilation’, van Alex Garland
‘Annihilation’ is een bewerking van Jeff VanderMeer’s gelijknamige roman uit 2014. Het is een griezelige en spannende Amerikaans-Britse sciencefiction- en horrorfilm. Hij neemt ons mee naar een sinister, futuristisch universum waarin mysterieuze wezens het menselijk leven bedreigen.
Wat het verhaal zo interessant maakt is dat het zich richt op de indrukwekkende biologe en voormalig soldaat Lena (Nathalie Portman). De jonge vrouw is vastbesloten om te begrijpen waarom haar man ongelukkig is nadat hij heeft deelgenomen aan een geheime missie vlakbij de Amerikaanse kust. Ze zal er alles aan doen om hem te redden en het mysterie van deze buitenaardse invasie te ontrafelen. Ze zal hiervoor zelfs haar eigen leven op het spel zetten.
In ‘Annihilation’ wordt de kracht van vrouwen in de kijker gezet. In de film hangt het voortbestaan en de toekomst van de mensheid af van 4 avontuurlijke vrouwen die hun krachten bundelen.
‘Jessie’, van Mike Flanagan
Als er een woord is dat ‘Jessie’ kan beschrijven dan is het wel doodeng. De Amerikaanse psychologische horrorfilm werd geschreven en geregisseerd door Mike Flanagan, die verantwoordelijk is voor talloze gruwelijke producties op Netflix. De film bezorgt je koud zweet en gaat over traumatische herinneringen.
De film, naar de gelijknamige roman van Stephen King uit 1992, vertelt het verhaal van Gerald (Bruce Greenwood) en Jessie Burlingame (Carla Gugino). Het koppel gaat een weekend weg om hun huwelijk en seksleven te redden. Hiervoor verblijven ze in een afgelegen huis aan een meer.
Het loopt al snel fout wanneer Jessie tijdens een seksspel tegen haar wil wordt geboeid. Op dat moment sterft haar man Gerald plots aan een hartaanval. Jessie kan de herinneringen niet loslaten en ondergaat een reeks angstaanjagende gebeurtenissen en visioenen waarin traumatische herinneringen aan het seksuele geweld dat ze onderging weer naar boven komen.
‘Tallulah’, van Sian Heder
Tallulah vertelt het verhaal van een dakloze vrouw die een rijke, onverantwoordelijke moeder en haar kind ontmoet. Op een avond besluit de arme vrouw de baby mee te nemen om hem te beschermen. Omdat ze nergens anders heen kan, gaat ze naar het huis van haar ex-schoonmoeder en die gelooft dat het kleine meisje haar kleindochter is.
De film is geregisseerd door Sian Heder en heeft een ongelooflijke cast, aangevoerd door Elliot Page. De film is zo meeslepend omdat hij zich richt op drie heel verschillende vrouwen: Tallulah, een vrije geest en een rebel, Carolyn, een moeder die niet goed in haar vel zit (Tammy Blanchard) en Margo, een ex-schoonmoeder die weigert te erkennen dat haar huwelijk voorbij is (Allison Janney).
‘The Lost Daughter’, van Maggie Gyllenhaal
‘The Lost Daughter’ is een film die je niet onberoerd zal laten. Het stressvolle en raadselachtige Grieks-Amerikaanse drama is geschreven, gecoproduceerd en geregisseerd door Maggie Gyllenhaal.
De film is gebaseerd op de roman ‘Stolen Doll’ (La figlia oscura) van de feministische schrijfster Elena Ferrante. Hij vertelt het verhaal van Leda, een gescheiden moeder en lerares Engels. Leda, gespeeld door de uitzonderlijke Olivia Colman, is een paar dagen op vakantie op een Grieks eiland. Haar rust wordt verstoord door een groep luidruchtige vakantiegangers.
Onder hen is een echtpaar en hun dochter die vaak ruzie maken en Leda’s aandacht trekken. Als gevolg hiervan gedraagt de lerares zich vreemd en wordt ze voortdurend geconfronteerd met herinneringen aan haar jongere dagen met haar 2 dochters.
De kracht van deze film ligt in de prestatie van Olivia Colman, die ons het schuldgevoel laat voelen van iemand die verdwaald is tussen haar rol als moeder en haar leven als vrouw. Daarnaast toont ze het moederschap ver van de clichés van de perfecte, altijd lachende moeder. Tegenover haar schittert Dakota Johnson die een raadselachtig personage vertolkt.
Lees ook: De schoonheidsgeheimen van Ashley Graham
‘Nappily Ever After’, van Haifaa al-Mansour
‘Nappily Ever After’ werd geregisseerd door Haifaa al-Mansour en is op 21 september 2018 uitgebracht op Netflix. Dit is een typische intersectionele en emancipatoire film.
Hoe verder de film vordert, hoe meer de heldin zichzelf ontdekt en bevrijdt van de schoonheidsnormen die worden opgelegd door het patriarchaat, zoals de racistische gedachte dat kroeshaar onaantrekkelijk is. In deze ontroerende speelfilm ontmoeten we Violet Jones, een jonge perfectioniste die een droomleven lijkt te hebben. Ze lijkt alles voor elkaar te hebben: een baan in de marketing, vrienden en een relatie.
Toch staat de heldin dagelijks onder druk om perfect te zijn. Deze obsessie is vooral te zien aan haar haar, dat ze elke dag steilt, maar dit alles verandert als de heldin haar hoofd kaal scheert en eindelijk besluit zichzelf te zijn.
‘I Feel Pretty’, van Abby Kohn en Marc Silverstein
‘I Feel Pretty’ is een grappige, dynamische en ongecompliceerde film. De film werd in 2018 geregisseerd door Abby Kohn en Marc Silverstein. In ‘I Feel Pretty’ volgen we de avonturen van Renée, een jonge vrouw die lijdt aan een ernstig gebrek aan zelfvertrouwen.
Renée heeft het moeilijk met vooruitgang boeken in haar leven, dit zowel op professioneel als romantisch vlak. Dat komt doordat ze een lichaamsbouw heeft die niet voldoet aan de hedendaagse schoonheidsnormen, maar ze heeft wel een zonnige en sprankelende persoonlijkheid. Renée heeft gezworen “mooi te worden”, tot ze een val maakt die allesbepalend is.
Als ze wakker wordt, voelt de jonge vrouw zich plotseling mooi en zelfverzekerd. Ze weet wat ze waard is, wat ze wil en is nergens meer bang voor. Toch is er, behalve haar eigen perceptie van zichzelf, niets veranderd.
Het personage van Renée, gespeeld door actrice Amy Schumer, belooft een aantal grappige en ontroerende scènes.
‘They Cloned Tyrone’ van Juel Taylor
Deze film is op het eerste gezicht een komieke en ludieke sciencefictionfilm, maar op een dieper niveau bevat hij een hoop maatschappelijke relevantie. Zo raakt de film aan maatschappelijke kwesties als complotdenken, ongelijkheid en racisme.
In ‘They Cloned Tyrone’ komt het trio Fontaine (John Boyega), Yo-Yo (Teyonah Parris) en Slick Charles (Jamie Foxx) tot een onthutsende ontdekking. Ze komen erachter dat de overheid stiekem bezig is met het klonen van de populatie. Hoe dieper ze graven, hoe meer ze te weten komen. Zo ontdekken ze dat niets minder dan hun eigen gemeenschap het middelpunt is van het experiment.
De film geeft kritiek op het uitbuiten van minderheidsgroepen en hoe de overheid macht heeft over nietsvermoedende burgers. De ideale film voor wie eens aan het denken gezet wil worden.
‘The Trial of the Chicago 7’, van Aaron Sorkin
‘The Trial of the Chicago 7’ is een Amerikaanse, historische film geregisseerd door Aaron Sorkin. De film werd in 2020 uitgebracht op Netflix en vertelt over het proces van de Chicago 7 aan het einde van de jaren zestig. Deze groep activisten – bestaande uit Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines en Lee Weiner – werd beschuldigd van samenzwering en het aanzetten tot opstand na de demonstraties die plaatsvonden in Chicago tijdens de Democratische Conventie van 1968.
Deze mannen rebelleerden tegen de Vietnamoorlog en het beleid van president Lyndo B. Johnson. De film werd genomineerd voor verschillende prijzen en ontving 2 opmerkelijke onderscheidingen: een 2021 Golden Globe voor beste scenario en een 2021 Screen Actor Guild Award voor beste cast.
De cast bestaat uit beroemde acteurs als Joseph Gordon-Levitt, Alex Sharp en Eddie Redmayne.
‘The Swimmers’ van Sally El Hosaini
In 2022 maakte we dankzij Sally El Hosaini kennis met haar film ‘The Swimmers’. Als je deze hartverscheurende film nog niet gezien hebt, wordt het tijd om hem aan je lijstje met te kijken Netflix-films toe te voegen.
‘The Swimmers’ vertelt het waargebeurde verhaal van 2 zussen met een passie voor zwemmen. Wanneer de oorlog aanbreekt in hun land, Syrië, zijn ze noodgedwongen te vluchten. Hun tocht is zwaar, maar onderweg slagen ze erin om de levens van tientallen vluchtelingen te redden door een kapotte boot naar de kant te zwemmen. Uiteindelijk lukt het een van de zussen, Yusra, om haar grote droom waar te maken en mag ze naar de Olympische Spelen. Ze zet alles op alles terwijl haar land nog steeds in een bloederige oorlog verkeert. De film is niet alleen hartverscheurend, maar ook ontzettend hoopvol en inspirerend.
Bron: Marie Claire France
Lees ook: Must see: de nieuwe modedocumentaire over Diane von Fürstenberg op Disney+