Maasmechelen Village werkt samen met kunstenaar Jean-Louis Muller
© Pers

Maasmechelen Village werkt samen met kunstenaar Jean-Louis Muller

Leestijd: 2 min

Maasmechelen Village kondigt met trots een unieke samenwerking aan met de gerenommeerde Belgische landschapskunstenaar Jean-Louis Muller.

/

2024 wordt een ode aan de groene omgeving waarin Maasmechelen Village zich bevindt, en de Belgische identiteit die in het DNA van de Village verweven zit. De passie voor natuur van de Belgische landschapskunstenaar Muller past perfect in het plaatje.

Kunst en mode, als deel van onze natuur

Jean-Louis Muller staat bekend om zijn gebruik van takken van verschillende wilgensoorten, waarmee hij dromerige en inspirerende kunstwerken realiseert. Elke sculptuur wordt vervaardigd uit organische materialen, en vertelt een poëtisch verhaal geïnspireerd door het omliggende landschap, dat aan de basis ligt van zijn creaties. “De synergie tussen mode en natuur, met een focus op organische en duurzame materialen, is een groeiende trend die niet alleen de mode-industrie, maar ook het milieu ten goede komt”, aldus Jean-Louis Muller.

Een unieke visie 

Muller brengt zijn visie tot leven in het hart van het modedorp. Zijn installaties weerspiegelen niet alleen de schoonheid van het creatieve proces maar benadrukken ook de diepe verbinding tussen kunst en de natuurlijke omgeving rond de Village.

De installaties omvat de natuurlijke constructie rondom het zes-meter-hoge Manneken Pis, die sinds 2019 over Maasmechelen Village waakt. Muller maakte gebruik van jonge berktwijgen, zorgvuldig en duurzaam uitgekozen in het Nationaal Park Hoge Kempen naast de Village.

Pers

Muller breidt zijn creativiteit ook uit naar een uniek zomerterras. De bezoekers kunnen kenmerkende stijl ontdekken in de vorm van een overdekte terrasconstructie, waarbij de wilgen als bogen van pot naar pot overvloeien. Dit alles in samenwerking met de Oostendse pottenbakkerij Atelier Vierkant.

De kroon op Mullers werk wordt deze maand bereikt met de realisatie van een wonderlijke boom die onderdak biedt aan diverse vogels. De creatie, vervaardigt uit acaciaboomstam doorvlochten met rotan, benadrukt alweer de verbinding met de omliggende natuur. Gasten kunnen hier op warme dagen de schaduw opzoeken tijdens het shoppen.

Een permanente en duurzame samenwerking

Wat deze kunstinstallaties extra bijzonder maakt, is het feit dat ze niet slechts een tijdelijke verschijning zijn, maar permanent aanwezig zullen zijn in de Village. Hierdoor kunnen bezoekers steeds opnieuw genieten van de verwevenheid van kunst met natuur, en de natuurlijke evolutie van de werken aanschouwen.

/

Jean-Louis Muller, landschapskunstenaar

“De synergie tussen mode en natuur, met een focus op organische en duurzame materialen, is een groeiende trend die niet alleen de mode-industrie, maar ook het milieu ten goede komt”, zegt Muller over de samenwerking.

“Het bewustzijn rond de impact van synthetische vezels op het milieu en de groeiende bezorgdheid over ethische productieprocessen hebben geleid tot een hernieuwde waardering voor natuurlijke, plantaardige materialen en traditionele ambachtelijke technieken.”

Jean-Louis Muller begon 12 jaar geleden als landschapskunstenaarbegon 12 jaar geleden als landschapskunstenaar. Zijn eerste werken waren vuursculpturen die hij met vrienden bouwde voor een midzomernacht viering op 21 juni. Nadien volgden de basistechnieken van het mandenvlechten en de eerste experimenten om zelf eigen een eigen stijl te ontwikkelen.

De kunstenaar werkt graag met wilg omdat het een boomsoort van bij ons is en ook het landschap bepaalt in de Vlaamse Polder. De familie Devos uit Eksaarde is zijn vaste leverancier van handgeselecteerd materiaal.

Een eerste samenwerking met Maasmechelen Village dateert uit 2019 in de vorm van vier organische zitbanken en wanden die gemaakt werden om een natuurlijke uitstraling aan de Village te geven.

Steun aan Belgische merken

Maasmechelen Village staat erom bekend alles wat Belgisch is actief te ondersteunen. Met een uitzonderlijk aanbod Belgische mode- en lifestylemerken, de beste Belgische chocoladeboetieks, een typische Belgische brasserie en een indrukwekkend Manneken Pis-beeld van zes meter hoog als mascotte. Zo verzamelt de winkelbestemming alle belangrijkste erfgoed-elementen van één van de meest unieke landen in Europa op één plaats.

Volg de wereld van Jean-Louis Muller op zijn website.

De kunstinstallaties zijn te bezichtigen in Maasmechelen Village tot en met eind september 2024. Meer info over Maasmechelen Village vind je op hun website.

Lees ook: 4 zomerse collabs waar we warm van worden

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Jean-Louis Muller, Maasmechelen village.