Ensorjaar 2024: Gamechanger James Ensor in de schijnwerpers
© © Karmen Ayvazyan

Ensorjaar 2024: Gamechanger James Ensor in de schijnwerpers

Door Valérie-Sophie Briers
Leestijd: 2 min

Dit jaar staat volledig in het teken van de grensverleggende kunstenaar James Ensor, die ons 75 jaar geleden verliet. Het Ensorjaar is een eerbetoon aan deze pionier van de moderne kunst in België. Van de kuststad Oostende tot het bruisende Antwerpen, dit zijn de hoogtepunten. 

/

Tafel van James 

De Oostendse horeca viert Ensor2024 met een onvergetelijke culinaire ode aan James Ensor. Bijna 30 restaurants brengen kunst aan tafel, geïnspireerd door zijn unieke oeuvre. Van originele gerechten tot speciaal ontworpen servies, de Tafel van James biedt een unieke ervaring waar kunst, gastronomie en cultuur samenkomen. Bovendien brengen gerechten zoals carbonara di mare en ijscoupes met kleurrijke koekjes de creativiteit van Ensor tot leven.

Meer info. 

Lees ook: 7 redenen waarom Athene de place to be is

/

Betoverend licht

Bereid je voor op een betoverende ervaring met ‘James Ensor, Inspired by Light’. Deze meeslepende belevenis, doordrenkt met kunst, licht en verbeelding, brengt de genialiteit van James Ensor tot leven. Wandel binnen in de Dominicanenkerk in Oostende en laat je onderdompelen in een wereld van kleur en beweging. Hier wordt een levendig canvas gecreëerd waar Ensors kunst tot leven komt, waardoor je je als bezoeker volledig ondergedompeld voelt.

Het spektakel neemt je vervolgens mee op een reis door Ensors leven, waarbij zijn creatieve geest en meesterwerken op een unieke en meeslepende manier tot uiting komen. Deze ervaring is geschikt voor het hele gezin en zelfs voor diegenen die niet bekend zijn met Ensors werk, biedt het een fascinerend inzicht in het boeiende levensverhaal van deze kunstenaar.

Meer info. 

/

Ensor en Brussel

Van 22 februari tot en met 2 juni bundelen KBR en de KMSKB hun collecties voor de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’, ter ere van Ensors 75e sterfjaar. De expo toont 18 schilderijen, 24 tekeningen en 33 prenten van Ensor, en belicht zijn band met Brussel en de invloed van de stad op zijn werk. Het Paleis van Karel van Lotharingen, ooit het Museum voor Moderne Kunst, vormt de historische setting voor deze unieke tentoonstelling, waar Ensor zijn spraakmakende kunst exposeerde en de avant-garde van de 19e eeuw bijeenkwam.

Bovendien organiseert Cultuursmakers op 27 april 2024 een ledendag. Van 10:00 tot 13:30 uur kunnen leden zich onderdompelen in het Brussels universum van James Ensor. Tijdens een lezing onthult men details en anekdotes over de tentoongestelde werken, waardoor bezoekers achteraf met uitgebreide kennis de schilderijen, tekeningen en prenten kunnen bekijken tijdens een individueel bezoek aan de expo.

Meer info. 

/

De stoutste dromen van Ensor

Van 28 september 2024 tot 19 januari 2025 schittert het KMSKA met een van de grootste Ensor-tentoonstellingen sinds 1999. Bezoekers kunnen Ensors gedurfde visioenen, maskers en satire ontdekken naast werken van internationale kunstenaars die hem inspireerden. Deze expo belicht Ensors blijvende relevantie door kruisbestuiving met hedendaagse kunst, mode en fotografie. Mis deze unieke kans niet om een van de grootste Belgische kunstenaars van de moderne tijd te ontdekken.

Alle andere activiteiten rond het Ensorjaar vind je hier.

Lees ook: Onze favoriete adresjes in de Brusselse Dansaertstraat

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Ensor, Oostende.