5 tips om je vakantiefoto’s naar een hoger niveau te tillen
© Unsplash

5 tips om je vakantiefoto’s naar een hoger niveau te tillen

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

De zomer staat voor de deur en misschien heb jij wel een leuk tripje op de planning staan. Naast heerlijk genieten van zon en cultuur is het ook altijd leuk om een paar mooie herinneringen vast te leggen voor later. Deze tips zorgen ervoor dat jij nog mooiere vakantiefoto's leert maken.

/

Een leuke vakantie vormt niet alleen de perfecte gelegenheid om even te ontstressen, het is ook het ideale moment om je fotoboeken en sociale media nog eens van wat leuke foto’s te voorzien of zoals het gezegde luidt: Pics or it didn’t happen! Hoewel je met een smartphone al ver komt, is niet iedereen gezegend met fotografisch talent. Deze tips zorgen er alvast voor dat jij een tikkeltje beter wordt in het maken van vakantiefoto’s.

Lees ook: 3 x wellness, dichtbij huis of in de Franse bergen

/

1. Hou je hand boven je telefoon

Een veelvoorkomend probleem bij het maken van foto’s is overbelichting. In warme landen waar de zon altijd hoog aan de hemel staat heb je hier al snel last van. Je kan de belichting handmatig aanpassen, maar nog makkelijker is om je hand op je telefoon te leggen en zo een beetje schaduw te creëren boven de lens. Je zal merken dat deze kleine tip al voor een wereld van verschil kan zorgen.

/

2. Activeer de grids-functie

Een basisregel in de fotografie is de regel van derden. Het principe is dat je je scherm met twee horizontale en twee verticale lijnen in negen gelijke vlakken verdeelt. Volgens de regels van de kunst moet het onderwerp van de foto op een punt staan waarop twee lijnen elkaar snijden. Het is dus de bedoeling dat je onderwerp niet helemaal in het midden van het beeld staat, zo krijgt de uiteindelijke foto meer dimensie.

Je kan deze lijnen makkelijk op je beeldscherm laten verschijnen door op je iPhone in de instellingen naar ‘camera’ te gaan en dan in de categorie ‘compositie’ de optie ‘raster’ aan te zetten. Als je daaronder ook nog eens de knop ‘niveau’ aanvinkt krijg je een handige lijn die je laat weten of je beeld recht of scheef staat. Deze twee tips zullen je al een heel eind helpen bij het maken van vakantiefoto’s.

/

3. Maak het beeld schermvullend

Bij verschillende merken smartphones staat je camera niet vanzelf schermvullend ingesteld. Concreet betekent dit dat als je een foto neemt, het formaat van je foto niet even groot is als het formaat van je scherm. Dat lijkt op het eerste gezicht niet meteen een probleem, maar wil je de foto’s later als Instagram-verhaal of TikTok-post gebruiken dan kan dit vervelend zijn. Op deze apps worden foto’s namelijk op een volledig scherm getoond. Als je foto dan niet schermvullend is gemaakt zal er boven en onderaan de foto een zwarte balk verschijnen.

Je kan ook dit makkelijk aanpassen in de instellingen van bijvoorbeeld een iPhone. Open de camera-app en verander eerst de verhouding naar 16:9. Ga dan in de instellingen naar ‘camera’ en klik op ‘bewaar instellingen’. Zorg hier dat de knop ‘creatieve regelaars’ staat ingeschakeld. Dit zorgt ervoor dat je beeld vanaf nu standaard schermvullend staat ingesteld en je het niet elke keer dat je de camera app opent opnieuw hoeft te veranderen.

Lees ook: Waar gaan Belgen deze zomer op vakantie? Ontdek de zomertrends

/

4. Zoom niet in

Deze tip is afhankelijk van het type smartphone dat je hebt, maar bij de meeste telefoons staat inzoomen gelijk aan kwaliteitsverlies. Als je inzoomt maak je eigenlijk een uitsnit van je foto in plaats van dat je daadwerkelijk inzoomt zoals dat bij een spiegelreflexcamera met zoomlens zou gaan. Wil je toch een foto van dichterbij, probeer dan waar mogelijk fysiek dichter bij het onderwerp te gaan staan.

/

5. Ga op zoek naar diepte

Meestal hebben we de neiging om voor een muur of plat vlak te poseren als we een leuke foto willen. Toch is het veel interessanter om wat diepte in je beeld te brengen. Ga bijvoorbeeld in een lange straat staan en maak een foto in het verlengde van die straat in plaats van recht voor een gebouw te gaan staan. Je zal zien dat dit je een veel indrukwekkender beeld oplevert.

Lees ook: Hangar slaat de handen in elkaar met Tale of Us en Boris Brejcha

Marie Claire Stagiaire De artikels van >