Het mooiste van Brazilië: deze zeven plekken wil je bezoeken
© Shutterstock

Het mooiste van Brazilië: deze zeven plekken wil je bezoeken

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Wie Brazilië zegt, zegt voetbal, carnaval en en caipirinha. Maar Brazilië is veel meer dan een handvol clichés. In dit grootse land schuif je aan tafel bij de beste chef-koks ter wereld of ontdek je in het midden van de jungle meesterwerken van hedendaagse kunst. Dit zijn de hoogtepunten.

/

Zonnen op het strand van Copacabana

Pers

Copacabana Palace is groots, relaxed en biedt alles wat een hotel van dit kaliber moet bieden. Achter de witte buitenkant schuilt een speciale sfeer, te danken aan de locatie en het mooie interieur, maar ook aan de aandacht die is besteed aan de geschiedenis van een vervlogen tijdperk, discreet geactualiseerd. De Franse architect Joseph Gire bouwde het meesterwerk van art deco naar het evenbeeld van het Carlton in Cannes, in 1923. Sinds Fred Astaire en Ginger Rogers er tapdansten in de klassieker Flying Down to Rio uit 1933, trok de Copa sterren als Brigitte Bardot, Prinses Diana en Madonna aan. Ze houden van de uitmuntende service, Michelinrestaurants en het halfolymisch zwembad. Pitstops zoals de botanische tuin, de kabelbaan van de Suikerbroodberg en de bossanovabars van Ipanema zijn gemakkelijk per taxi te bereiken. Maar op een zonnige dag wil je nergens anders zijn dan in Copacabana, dus blijf gewoon aan dat zwembad of op het strand.

belmond.com

/

Palmbomen, wit zand en de blauwe oceaan

Pers

Bahia is een prachtige staat in het noordoosten van Brazilië, en de favoriet van heel wat Brazilianen, vanwege zijn axé, wat levenskracht of goddelijke energie betekent. De plek is gekend om zijn rijke culturele erfgoed, prachtige stranden, opgewekte muziek en heerlijke keuken. De hoofdstad Salvador is doordrenkt van geschiedenis, met kleurrijke koloniale gebouwen, levendige markten en een sterke Afrikaanse invloed op de cultuur. Vissersdorpen Trancoso en Caraíva zijn net al een tikje te gekend naar onze zin, het beste van Bahia krijg je in Txai in Itacaré: palmbomen, wit zand, het hele jaar door een warme, kristalheldere blauwe oceaan en bungalows op de hellingen van de groene heuvels met prachtig uitzicht op het strand. Vergeet je piepkleine bikini niet in te pakken, plus een flinke dosis zelfvertrouwen: als je op zoek bent naar strand, dan heb je met Txai de jackpot gewonnen.

txairesorts.com

/

Uniek logeren

Pers

In Hotel Unique slaap je… uniek. Het architectonisch en gedurfd hoogstandje heeft de bijzondere structuur van een boot. Het designhotel werd getekend door Ruy Ohtake, een protegé van de grootse architect Oscar Niemeyer, en is befaamd in heel het land. Van op het dakterras heb je een prachtig uitzicht op São Paulo en het Ibirapuera Park. Het roodgekleurde zwembad scoort goed op Instagram, zeker in combinatie met een Braziliaanse bikini en een caipirinha in de hand.

/

Bootje varen

Brazilië

Pers

Welke avonturier droomt niet van een reis naar het Amazoneregenwoud? Een expeditie door de jungle doe je niet alleen, daarvoor is het regenwoud te groot en te gevaarlijk. Kies een gids die geld investeert in de lokale gemeenschap. Zoals Kaiara en Katerre: hun doel is het promoten van authentieke ervaringen met de inheemse bewoners uit het bos. Tijdens een bootreis van vijf dagen vaar je drie rivieren af. Zo’n trip is de meest authentieke manier om de schoonheid en mysteries van het grootste ecosysteem ter wereld te ontdekken. Verwacht geen Discovery Channel-achtige ervaringen – jaguars in elke boom en anaconda’s op elke oever – maar wel kanoën door een overstroomd bos en wegdommelen in een hangmat op de boot.

/

Voor fijnproevers

Mauro Holanda

Met meer pizzeria’s dan welke Italiaanse stad dan ook, 50 verschillende nationale keukens en zo’n 20 000 restaurants en bars heeft São Paulo geen gebrek aan culinaire opties. De dagen dat Brazilië gekend was voor zijn nationale schotel van rijst met bonen liggen lang achter ons. Met dank aan chef Alex Atala, die de Brazilianen aanmoedigde hun lokale ingrediënten en gewoonten te herontdekken en waarderen. Atala’s D.O.M. is niet meer het enige op de lijst van The World’s 50 Best Restaurants. In de top 50 prijken nu ook A Casa do Porco, Maní en Nelita, waar chefs op een moderne manier experimenteren met Braziliaanse producten zoals priprioca, tapioca en maniok. De wereldstad is dan ook een droom voor fijnproevers.

/

Baden in kunst

João Kehl

Alles in Brazilië is bigger, better en gedurfder, ook wat kunst betreft. Inhotim, in het zuidoosten van Brazilië, in het stadje Brumadinho, is één van ’s werelds grootste openluchtmusea voor hedendaagse kunst. Bezoekers wandelen door prachtige tuinen, langs meren en exotische planten, terwijl ze kunstwerken ontdekken die harmonieus zijn geïntegreerd in het landschap. Inhotim biedt een unieke ervaring waar kunst, natuur en architectuur samenkomen. Meer dan 1300 werken van honderd kunstenaars, waaronder Olafur Eliasson, Matthew Barney en Yayoi Kusama zijn hier te bewonderen. Naast kunst herbergt Inhotim ook de grootste collectie palmbomen ter wereld, de botanische tuin telt meer dan 4300 planten. Zelfs als je geen museumtype bent, zal je met plezier twee of zelfs drie dagen uittrekken om deze plek te ontdekken. Al is het maar om een duik te nemen in Piscina, een kunstinstallatie die ook als zwembad dienst doet. Geen wonder dat Inhotim vaak het Disneyland voor kunstliefhebbers wordt genoemd.

/

Bossa Nova met een uitzicht

 

Het Emiliano hotel in Rio de Janeiro, ontworpen door de gerenommeerde architect Arthur Casas, is een ode aan modernisme en de Bossa Nova-stijl. Het hotel straalt een overvloed aan design uit en staat bekend als de ultieme plek om te zien en gezien te worden. Alleen maar voor het zwembad, het adembenemende uitzicht over Copacabana Beach en de skyline van de stad, zou je een nacht in het hotel boeken. Een must-visit bestemming is voor wie op zoek is naar een unieke en onvergetelijke ervaring in Rio de Janeiro.

Lees ook:De zonnigste plekken om te overwinteren

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Brazilië, Rio de janeiro.