12 niet te missen tentoonstellingen in België
© Pers

12 niet te missen tentoonstellingen in België

Door Léa Moreau & Aurélie Boffé
Leestijd: 7 min

Maak je klaar voor een zomer rijk aan cultuur! Amy Winehouse in het Joods museum, Tim Burton op C-mine, of Charlemagne Palestine in BOZAR, er is voor ieder wat wils. Hier is een kleine samenvatting van de tentoonstellingen die je absoluut moet zien voordat het te laat is!

/

UNcovered

De Belgische fotograaf en regisseur Pierre Debusschere veroverde zowel de modewereld als de muziekwereld. Hij werkte samen met onder andere Raf, Delvaux, Dior, Beyoncé en Alicia Keys. MAD, het Brusselse mode- en designplatform, stelt zijn persoonlijk project voor. UNcovered is een tentoonstelling met 90 exclusieve foto’s en de vertoning van zijn tweede film. De expo, met als thema de complexiteit van het menselijk lichaam, loopt tot 30 september.

Plaats

MAD – Nieuwe graanmarkt 10
1000 Brussel

Voor meer info, klik hier.

 

Lees ook: 12 modetentoonstellingen die de moeite waard zijn in 2018

/

Get up, Stand up!

 

Get up, Stand up is een tentoonstelling van protestaffiches – die dateren van 1968 tot 1973 – tegen de ideologische en politieke bewegingen die toen voor opschudding zorgden binnen de samenleving. Voordat sociale media op de voorgrond trad, was de straat dé plek bij uitstek voor ‘vrije’ meningsuiting. Mei 68, de Black Panthers, de Vietnamoorlog of feministische en ecologische bewegingen, de ontevredenheid van de bevolking was van de muren af te lezen. Met meer dan 400 affiches en objecten die de wereld hebben veranderd, leert de tentoonstelling ons iets over burgerlijke ongehoorzaamheid. De expo loopt nog tot 30 september.

Plaats

MIMAMUSEUM, 39-41, Quai du Hainaut
1080 Brussel, Belgium

Voor meer info, klik hier.

/

Amy Winehouse – Een familieportret

Na een reis rond de wereld trekt de tentoonstelling naar het Joods Museum van Brussel om het leven van Amy Winehouse te reconstrueren. Maak kennis met de queen of soul tijdens een expo vol familiefoto’s, teksten en persoonlijke spullen uit de Winehouse-residentie. Haar passie voor mode en muziek, maar ook haar Joodse roots staan centraal in deze tentoonstelling, die werd opgericht in samenwerking met haar broer en schoonzus. Je kan hier nog tot 16 september naartoe, daarna worden de unieke stukken teruggebracht naar de Winehouse familie.

Plaats

Joods Museum van België, Miniemenstraat 21
1000 Brussel

Voor meer info, klik hier.

Lees ook: Weekendtip: The Crystal Ship Oostende

/

Viva Roma !

Un musée sert à exposer des oeuvres et à les mettre en évidence. Il ne faut toutefois pas oublier un élément essentiel : pour être lisibles, les oeuvres ont parfois besoin d’être restaurées. Le restaurateur d’art Christophe Remacle nous explique en images le déroulement d’une restauration. L’oeuvre traitée est celle du peintre néerlandais Johannes Lingelbach, Campio Vaccina, 17e siècle. Vous pourrez admirer cette toile dans notre exposition « Viva Roma! », du 25 avril au 26 août ! A museum is used to exhibit and highlight works. However, one should not forget an essential feature : to be readable, works sometimes need to be restored. The art conservator Christophe Remacle explains in pictures the progress of a restoration. This canvas is the work of the Dutch painter Johannes Lingelbach, Campio Vaccina, 17th century. You can admire this painting during our exhibition « Viva Roma! » from April 25 to August 26 ! #laboverie #liege #visitliege #liegetogether #painting #peinture #peintre #art #lingelbach #vivaroma #musee #museum #museums #exposition #exhibition

A post shared by La Boverie (@la.boverie) on

Van de 17de tot de 20ste eeuw was Rome een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars. In Viva Roma! staat het verlangen naar de stad centraal. 172 werken brengen de bezoekers naar het hartje van de oude Romeinse hoofdstad. De internationale tentoonstelling eindigt op 26 augustus.

Plaats

La Boverie Liege
Parc de la Boverie, 4020 Luik

Voor meer info, klik hier.

/

The world of Tim Burton

Tijdens deze tentoonstelling volledig gewijd aan Tim Burton zal je dromen en fantaseren. Na New York, Parijs, Tokio, São Paulo en Praag komt de expo naar België, van 15 augustus tot 28 november. De tentoonstelling opent de deuren naar de fantasiewereld van de regisseur en zijn unieke personages. 400 objecten en schetsen uit zijn collectie, zoals foto’s, sculpturen of filmmodellen zijn verspreid over verschillende zalen. Bonus: Tim Burton zal zelf aanwezig zijn op de tentoonstelling van 28 tot 30 september! See you there!

Plaats

C-Mine, Evence Coppéelaan 91
3600 Genk

Voor meer info, klik hier.

 

Lees ook: Theater: Molière springlevend!

/

Melancholia

“Waarom lijden invloedrijke figuren uit de filosofie, de politiek, de poëzie of de kunst allemaal aan melancholie?” vraagt Aristoteles zich af. Het antwoord op deze vraag vind je op de tentoonstelling Melancholia. Van Baudelaire tot nu, melancholie is alomtegenwoordig en kent geen ruimtelijke of temporele grenzen. Deze expo toont haar oorsprong en verschijnselen, zowel in het Oosten als in het Westen. Te bezoeken tot 19 augustus.

Plaats

Villa Empain, Franklin Rooseveltlaan, 67
B – 1050 Brussel

Voor meer info, klik hier.

/

The Art of Difference

BOZAR brengt in samenwerking met de VUB en ULB een tentoonstelling over handicap en technologie. In The Art of Difference worden technologische innovaties gepresenteerd die het leven van mensen met een handicap zouden kunnen verbeteren. De laatste jaren nemen de uitvindingen steeds toe, maar ze zorgen ook voor een nieuw sociaal debat over menselijke verbeteringstechnologieën en het ’transhumanisme’. Tijdens deze tentoonstelling leveren ook de artiesten hun kritische bijdrage aan het debat. Open tot 26 september.

 

Plaats

BOZAR LAB, Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Voor meer info, klik hier.

/

LOL by La Cambre Mode[s]

Voor het eerst tonen de studenten van La Cambre hun werk in het museum. Deze tentoonstelling, ter gelegenheid van de 50 jaar na Mei 68, staat in het teken van politiek protest. De sociale impact van deze gebeurtenis zorgde ervoor dat men zich vragen ging stellen over het lichaam en seksualiteit. Dit centrale thema van de tentoonstelling wordt weerspiegeld in een unieke garderobe van LOL by La Cambre Mode. Ontdek de collectie tot 30 september in het Mode & Kant Museum.

Plaats

Mode & Kant Museum
Violetstraat 12
1000 Brussel

Voor meer info, klik hier.

 

/

RESIST!

RESIST! The 1960s protests, photography and visual legacy biedt ons een reis door de tijd met archiefbeelden en kunstfoto’s van de jaren zestig. In het kader van het Summer of Photography-festival presenteert de tentoonstelling de belangrijkste werken van de fotografie en de fotojournalistiek van dit doorslaggevende decennium. Wat blijft er over van de innovaties die destijds populair waren? Je hebt tot 26 augustus de tijd om het te ontdekken in BOZAR.

Plaats

Paleis voor Schone Kunsten
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Voor meer info, klik hier.

Lees ook: 9 events om je te overtuigen van een tripje naar Oostende

/

De kers op de taart: 3 kindvriendelijke tentoonstellingen

1. Charlemagne Palestine
AA SSCHMMETTRROOSSPPECCTIVVE

De eerste grote tentoonstelling gewijd aan de Amerikaanse musicus en beeldend kunstenaar Charlemagne Palestine heeft als titel: “AA SSCHMMETTRROOSSPPECCTIVVE”. Reeds bij het betreden van deze parallelle wereld worden al je zintuigen geprikkeld. Op de trappen, op de vloer, aan de deuren of aan het plafond, je kan niet naast de duizenden knuffels kijken die het gebouw overspoelen. De muziek van Charlemagne Palestine en geprojecteerde beelden zorgen voor een mysterieuze sfeer. Dit kleurrijk bezoekje zal je ongetwijfeld herinneren aan je kindertijd.

Plaats

Paleis voor Schone Kunsten
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Voor meer info, klik hier

/

2. Reuzen!

 

Het Coudenbergpaleis laat je kennismaken met legendarische bijbelse figuren: reuzen. De archieven getuigen sinds de Middeleeuwen al van hun bestaan, vooral tijdens de Renaissance. De tentoonstelling viert ook de Brusselse folkore en nodigt jong en oud uit om haar geschiedenis te ontdekken tot 2 september.

Plaats

Coudenbergpaleis
Paleizenplein 7
1000 Brussel

Voor meer info, klik hier

Lees ook: WonderWeekend, het magische festival voor ouders en kinderen

/

3. STAR WARS Identities

Goed nieuws voor de fans van George Lucas! Deze spectaculaire expo verzamelde meer dan 200 unieke stukken die grotendeels gebruikt werden in de eerste twee trilogieën. De bezoeker kan kennismaken met de personages van Star Wars, maar ook zijn eigen Star Wars-identiteit ontdekken. Met een elektronische armband kan je je eigen soort te kiezen, je planeet, je cultuur, de manier waarop je ouders je hebben opgevoed,… STAR WARS Identities verkent het thema identiteit door middel van een interactieve expo die je kan bezoeken tot 2 september.

Plaats

Paleis 2, Brussel Expo
Belgiëplein 1, 1020 Brussel

Voor meer info, klik hier.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Hotspots, Lifestyle, Tentoonstelling, Zomer.