12 modetentoonstellingen die de moeite waard zijn in 2018
© madparis.fr

12 modetentoonstellingen die de moeite waard zijn in 2018

Door Camille Hanot & Tine Stoop
Leestijd: 4 min

Van Parijs via Berlijn naar New York, de agenda van modetentoonstellingen is rijk en gevarieerd in 2018. Martin Margiela, Gianni Versace, Azzedine Alaïa,...vind al deze ontwerpers en meer in de loop van het jaar in musea.

1. Rick Owens, Subhuman Inhuman Superhuman – Milaan

In de Triënnale van Milaan is nog tot maart een retrospectieve van het werk van Rick Owens te bezichtigen. Aan de hand van kleding, maar ook andere voorwerpen, sculpturen en afbeeldingen verkent de tentoonstelling het universum van de Parijse ontwerper die ook bekend is onder de bijnaam The Lord of Darkness. Het is trouwens de ontwerper zelf die de scenografie van de tentoonstelling Subhuman Inhuman Superhuman heeft bedacht.

modetentoonstellingen

Triennale di Milano

Rick Owens, Subhuman Inhuman Superhuman – nog tot 25 maart 2018 in het Palazzo della Triennale in Milaan, meer info via www.triennale.org

/

2. Olivier Theyskens, She Walks in Beauty – Antwerpen

Deze expo opende afgelopen oktober in het Modemuseum in Antwerpen, maar loopt nog door tot april 2018. Bezoekers kunnen er de evolutie van het werk van de afgelopen 20 jaar van de Belgische ontwerper ontdekken aan de hand van een groot aantal silhouetten.

modetentoonstellingen

MoMu

Olivier Theyskens, She Walks in Beauty – nog tot 15 april 2018 in het MoMu in Antwerpen. Meer info via www.momu.be

/

3. Azzedine Alaïa: “Je suis couturier” – Parijs

Deze retrospectieve stelt 35 creaties tentoon van Azzedine Alaïa die onverwacht overleed op 20 november 2017. De silhouetten werden geselecteerd door Olivier Saillard, ex-directeur van het Palais Galliera en goede vriend van de ontwerper. De expo zal later ook nog naar Londen verhuizen.

modetentoonstellingen

www.alaia.fr

Azzedine Alaïa: “Je suis couturier” – van 22 januari tot 10 juni 2018 in het oude huis van de ontwerper, 18 rue de la Verrerie, 75004 Parijs, elke dag open van 11 tot 19 uur. 

/

4. Burberry, Here We Are – Parijs

Na Londen en Hong Kong strijkt de tentoonstelling van Christopher Bailey neer in Parijs. Here We Are exposeert 90 fotografische werken die de artistiek directeur van het modehuis inspireerden in zijn werk.

modetentoonstellingen

Burberry

Here We Are, van 26 januari tot 4 februari 2018 in de oude gebouwen van Libération à Paris, meer info via www.burberry.com

/

5. Gianni Versace, Retrospective – Berlijn

De retrospectieve opgedragen aan de Italiaanse ontwerper Gianni Versace exposeert unieke creaties ontworpen voor sterren als Madonna, Elton John, Claudia Shiffer en Naomi Campbell.

modetentoonstellingen

Instagram @gianniversaceretrospective

Gianni Versace, Retrospective loopt van 30 januari tot 14 april 2018 in het Kronprinzenpalais in Berlijn, meer info via www.retrospective-gianniversace.com

/

6. Margiela/Galliera – Parijs

Deze tentoonstelling neemt de bezoeker mee op een reis door de carrière van de Belgische ontwerper van lente-zomer 1989 tot lente-zomer 2009. Meer dan 100 silhouetten, video’s van defilé’s, archiefbeelden en speciale installaties werpen een blik op het universum van Martin Margiela en zijn visie op mode.

modetentoonstellingen

Palais Galliera

Margiela/Galliera, van 31 maart tot 15 juli 2018 in het Palais Galliera, musée de la Mode de la Ville de Paris, meer info via www.palaisgalliera.paris.fr

/

7. Margiela, les années Hermès – Parijs

Wie deze tentoonstelling in 2017 in het modemuseum van Antwerpen gemist heeft, kan hem vanaf maart 2018 in het MAD in Parijs bezichtigen. Deze tweede retrospectieve van het werk van Martin Margiela focust op de samenwerking tussen het luxehuis Hermès en de Belgische ontwerper tijdens de jaren 1997 tot 2003.

modetentoonstellingen

madparis.fr

Martin Margiela, les années Hermès, van 22 maart tot 2 september 2018 in het Musée des Arts Décoratives in Parijs, meer info via www.madparis.fr

/

8. Fashion from Nature – Londen

Fashion from Nature is de eerste tentoonstelling die de complexe link onderzoekt tussen mode en natuur van 1600 tot nu. De tentoonstelling nodigt de bezoeker uit na te denken over de materialen van kleding en het productieproces.

modetentoonstellingen

www.vam.ac.uk

Fashion from Nature, van 21 april 2018 tot 27 januari 2019 in het Victoria and Albert Museum in Londen, meer info via www.vam.ac.uk

/

9. Azzedine Alaïa: “The Couturier” – Londen

Dit is de tweede retrospectieve opgedragen aan Azzedine Alaïa in 2018. De expo werd deels nog door de ontwerper zelf, die stierf op 20 november 2017, voorbereid en zal plaatsvinden in het Design Museum in Londen. Op het programma: meer dan 60 creaties van de ontwerper die zijn visie op mode weerspiegelen.

modetentoonstellingen

Peter Lindbergh

Azzedine Alaïa: The Couturier, van 10 mei tot 7 oktober 2018 in het design Museum van Londen, meer info via www.designmuseum.org

/

10. Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination – New York

De katholieke esthetiek inspireert en stimuleert nog steeds haute-coutureontwerpers. Het is die invloed van religie op mode die het Metropolitan Museum of Art in New York onderzoekt in deze tentoonstelling. Meer dan 159 creaties, waarvan sommigen nooit eerder vertoond, zullen er te bewonderen zijn. Zo zal je er bijvoorbeeld kleding van de paus te zien krijgen, maar ook silhouetten van grote modehuizen zoals Dolce & Gabbana.

modetentoonstellingen

Instagram @metmuseum

Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, loopt van 10 mei tot 8 oktober 2018 in het Metropolitan Museum of Art in New York, meer info via www.metmuseum.org

/

11. Haute Dentelle – Calais

Een selectie van een 60-tal jurken van 13 luxehuizen als Chanel, Dior en Iris van Herpen wordt in juni tentoongesteld in het Kant- en Modemuseum van Calais. Haute Dentelle werpt een nieuw licht op de hedendaagse toepassingen van kant geweven op weefgetouwen door ontwerpers.

modetentoonstellingen

cite-dentelle.fr

Haute Dentelle, van 9 juni 2018 tot 6 januari 2019 in het Kant- en Modemuseum van Calais, meer info via www.cite-dentelle.fr

/

12. Evolution – Involution – Revolution: Three Decades of Men’s Fashion as Seen by Stefano Pilati – Firenze

Deze tentoonstelling zal tijdens de beurs Pitti Uomo worden ingehuldigd in het Palazzo Pitti. De curator van de expo is Stefano Pilati, een van de grote ontwerpers van internationale mode. De expo is een persoonlijke reflectie op de hedendaagse mannenmode met een unieke artistieke aanpak.

modetentoonstellingen

pittimmagine.com

Evolution – Involution – Revolution: Three Decades of Men’s Fashion as Seen by Stefano Pilati, van 12 juni tot 21 oktober 2018 in het Palazzo Pitti’s Museo della Moda e del Costume in Firenze, meer info via www.pittimmagine.com

Tine Stoop De artikels van >

Houdt van dansen, verliest zich graag in een goed boek en zegt geen nee tegen avontuur. Is sinds kort de trotse eigenaar van een vintage Chanel.

Tags: Expo, Mode, Modetentoonstelling.