Vanaf nu is elk excuus goed: ijs eten als ontbijt maakt slimmer
© Unsplash

Vanaf nu is elk excuus goed: ijs eten als ontbijt maakt slimmer

Leestijd: 1 min

Hier is een nieuwtje dat je graag gaat lezen: vanaf nu begin je je dag best niet meer met granola, een volkoren boterham of een groene smoothie, maar wel met een paar bolletjes ijs. Je humeur zal er niet alleen een boost van krijgen, volgens een Japans onderzoek word je er ook alerter en intelligenter van. Zou het echt?

IJs is het nieuwe ontbijt. Althans als we de Japanse professor Yoshihiko Koga mogen geloven. Deze specialist in psychofysiologie verbonden aan de universiteit van Kyorin in Tokyo publiceerde namelijk recent de resultaten van een studie waaruit blijkt dat de proefpersonen die ijs aten direct na het opstaan betere mentale resultaten boekten op voorgelegde testen.

Zowel het observatievermogen als het redeneringsvermogen van de ijsetende proefpersonen was bij testen op de computer aanzienlijk beter dan bij de proefpersonen die iets anders op de ontbijttafel hadden gevonden. Om te bevestigen dat de positieve effecten wel degelijk van het ijs kwamen en niet van het koude-effect dat ermee gepaard gaat, herhaalde professor Koga de proef ook met een ijskoud glas water als ontbijt, maar de resultaten waren niet gelijkaardig.

Nuancering

Vanaf nu dan allemaal twee bolletjes vanille- of yoghurtijs als ontbijt? Ja en nee. Ja, want ook een Brits onderzoek toonde aan dat je van ijs eten blij wordt én een energieboost krijgt. Nee, omdat het volgens de Amerikaanse onderzoekster Ashley Gearhardt (een psychologe verbonden aan de universiteit van Yale) niet zozeer het ijs is waar je een mentale boost van krijgt. Volgens haar bereik je dat effect ook met eender wel ander vet en/of suikerrijk ontbijt.

Met andere woorden: de keuze is aan jou. Heb je zin om bij deze tropische temperaturen ijs in je ontbijtkommetje te scheppen? Doe het dan gerust (maar toch een beetje met mate). Opteer je toch liever voor een croissant, ontbijtgranen of een smoothie bowl, dan kan dat ook. Smakelijk!

Bron: ELLE-à-Table.fr

Meer lezen over ontbijtideeën? Check dan ook Snel en makkelijk: 5 recepten met havermout en 7 tips om wakker te worden zonder koffie.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Ijs, Ontbijt, Voeding.