Vans x Van Gogh: wanneer kunst en mode samensmelten
© Pers

Vans x Van Gogh: wanneer kunst en mode samensmelten

Door Aurélie Boffé
Leestijd: 1 min

Sneakerlabel Vans lanceert een exclusieve capsulecollectie in samenwerking met het Van Gogh Museum, waarvan de opbrengsten deels naar het behoud van Van Goghs kunstcollectie gaan.

Kunst en mode smelten samen in deze nieuwe collectie van Vans. Samen met het Van Gogh Museum kozen ze zes meesterwerken uit Van Goghs oeuvre die het dichtst aanleunen bij de stijl van het merk. Onder meer de werken Schedel, Amandelbloesem, Zonnebloemen en zijn zelfportret werden bedrukt op Vans Classics-schoenen en kledij, die vanaf 3 augustus wereldwijd beschikbaar zullen zijn.

Werken

Vincent Van Goghs werken zijn zeer kleurrijk en emotioneel geladen. Zijn werken schilderen zijn eigen wereldje en af (pun intended) en hij baseert zich veel op de ‘kleurtheorie’ waarmee hij zich bezighield tijdens zijn studies. Hij maakte een reeks sombere skeletten waarbij hij speelde met licht en schaduw, maar ook zeer kleurrijke werken zoals Zonnebloemen, waarvoor hij verschillende tinten geel gebruikte. Zijn boodschap is dat je zelfs met slechts één kleur een knap kunstwerk kan maken. De oeuvres komen opnieuw tot leven op artikelen zoals Vans’ Classic Slip-Ons, hoodies, bomberjackets en petten.

Schoenen

In de schoenencollectie zal je de Old Skool Vans met Van Gogh’s zelfportret aantreffen, maar ook een Slip-on model met fragmenten van – enkele van de 700 – handgeschreven brieven naar zijn broer Theo. Elk schoenmodel is afgewerkt met afbeeldingen op de binnenzool en een speciale hashtag die de geschiedenis achter elk kunstwerk toelicht.

De Vans x Van Gogh Museum-collectie is vanaf 3/8/18 beschikbaar via vans.be, in Vans-winkels en in geselecteerde multibrand stores. Ook in de museumshop van het Van Gogh Museum in Amsterdam en op vangoghmuseumshop.com kan je een item aanschaffen.

Het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum Amsterdam ontwikkelt (al dan niet in samenwerking met externe partners) producten om het nalatenschap van de post-impressionistische kunstschilder voor zoveel mogelijk mensen ter beschikking te stellen en het waar nodig te restaureren en onderhouden. De opbrengsten van deze acties steunen het museum in zijn activiteiten en het behoud van zijn kunstcollecties.

Onze favorieten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Mode, Vincent van gogh.