Theater: Molière springlevend! STAN herneemt Poquelin II voor het theaterfestival
©

Theater: Molière springlevend! STAN herneemt Poquelin II voor het theaterfestival

Leestijd: 2 min

Tg STAN werd met Poquelin II geselecteerd voor het TheaterFestival in Antwerpen. In deze in deze dubbele Molière gebaseerd op Le Bourgeois Gentilhomme en L’Avare, drijven de acteurs de spot met de kleinmenselijkheid van ons allen.

Vijftien jaar na het gigantische succes van Poquelin I grasduinde toneelgezelschap STAN opnieuw in het werk van Molière:

Ik wil me met de belachelijke trekjes van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal aangenaam verbeelden

verklaarde Molière in de 17de eeuw.

En vandaag doet tg STAN gulzig mee.

Uit het juryverslag:

In Le Bourgeois Gentilhomme (1670), drijft Molière spot met een rijke burger die het gedrag en de levenswijze van de adel wil imiteren en L’ Avare (1668), is een tragikomedie over gierigheid, machtswellust, hebzucht, generatieconflict, waarheid en leugen. Actueler dan ooit.

Het resultaat is een al even eclatante bom als hun eerste Molière-montage uit 2003. Opnieuw gewapend met een gammel schavot als podium en een beperkt aantal attributen -waarvan sommigen ook al in de eerste Poquelin opdoken- brengen ze een genadeloze sociale satire over de burgerij.

Het theaterstuk is kolderesk, burlesk, grotesk, carnavalesk, maar bovenal vitaal: toneel dicht bij het leven zelf, terwijl het tegelijk het theatrale karakter van dat leven haarfijn bloot legt. Poquelin II is vintage Molière. Het brengt ons recht naar het hart van het zeventiende-eeuwse theater. En toch blijkt het op geen enkel moment een historische reconstructie

De acteurs

STAN werd voor de gelegenheid versterkt met acteurs Els Dottermans, Kuno Bakker, Stijn Van Opstal en Willy Thomas.

In L’Avare draait de geldobsessie van het titelpersonage – een fantastische Willy Thomas – uit op een onverkwikkelijk kluwen van familie-intriges.

In Le Bourgeois Gentilhomme toont vooral Damiaan De Schrijver zich in zijn sas als burgerman type “nouveau riche”.

Marc Coucke had zijn Jourdain niet beter kunnen spelen. De waanzinnige kostuums van Inge Büscher zetten de wansmakelijke opzichtigheid van zijn personage nog meer in de verf.

Samen spelen de acteurs vijftien rollen bij elkaar en bewijzen ze dat een repertoirestuk geen reanimatie behoeft, dat een oude tekst niet noodzakelijk een levend lijk is, maar even lillend en vettig kan zijn als het leven zelf.

stan

polequen II, stan – toneellhuis

Ook voor modeliefhebbers!

Inge Büscher zorgde voor de kostuums van Poquelin II. Naast groot kenner van (haute) couture is ze ook een verzamelaar van kledingstukken. Haar motto voor sit stuk was: ‘The treasure of trash’. In de Westerse wereld moet alles opbrengen. En in de mode draait veel – tot alles – rond identiteit.

Zo kwam Inge uit bij Demna Gvaslia, de Georgische hoofdontwerper bij kledinglabel Vetements, die in Antwerpen studeerde . Hij ontwerpt vanuit een sterk besef van identiteit en hoe deze turbulente periode van immigratie hierop van invloed is. Vetements’ wil archetypes omvormen tot iets dat er normaal uitziet met een ‘hoek af’.

Op scène zijn stukken te vinden van o.a. Ann Demeulemeester, Vetements, Maison Martin Margiela, Tim van Steenbergen, Raf Simons, Helmut Lang, AF Vandevorst. Gecombineerd met tweedehands spullen, confectie en theaterkostuums.

tekst Molière (o.a. L’ Avare en Le Bourgeois Gentilhomme) | van en met Kuno Bakker, Els Dottermans, Willy Thomas, Stijn Van Opstal, Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver & Frank Vercruyssen | lichtontwerp Thomas Walgrave | productie & decor tg STAN | kostuums Inge Büscher | coproductie Olympique Dramatique/Toneelhuis, NTGent, Dood Paard & ARSENAAL/LAZARUS

Praktische info

Het stuk speelt 4 en 5 september in deSingel, Antwerpen

Deze zomer zal Poquelin II ook te zien op Theater aan Zee in Oostende op 27 en 28 juli.

tekst  Molière (‘L’avare’ en ‘Le Bourgeois Gentilhomme’)
van en met  Kuno Bakker, Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Els Dottermans, Willy Thomas, Stijn Van Opstal en Frank Vercruyssen
kostuums Inge Büscher
productie en decor tg STAN
coproductie Toneelhuis/Olympique Dramatique, NTGent, Dood Paard en ARSENAAL/LAZARUS
foto: Kurt Van der Elst

Ook staat theatergezelschap STAN met vier producties op Festival d’Automne à Paris!

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: L'avare, Le Bourgeois Gentilhomme, Molière, Stan, Tg STAN, Theater, Theaterfestival.