Sinds 2009 werken de 580 leden van Relais & Châteaux, de hotelgroep waar Franq bijhoort, in meer dan 60 landen samen om hun gasten bewust te maken van het belang van duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten. Voor het zesde achtereenvolgende jaar viert de groep World Ocean Day op 8 juni, in samenwerking met Ethic Ocean.
Lees ook: 5 tips om goed te kunnen slapen tijdens de hitte
“Werken aan de seizoensgebondenheid van vis-, schaal- en schelpdierproducten betekent veel vooroordelen op losse schroeven zetten en de aandacht verleggen naar de toestand van de vis-, schaal- en schelpdierbestanden en de visvangstomstandigheden. Om te leren het zeeleven te respecteren door dit concept van seizoensgebondenheid te heroverwegen en dankzij het werk van Ethic Ocean hebben de chef-koks van Relais & Châteaux toegang tot de meest actuele wetenschappelijke gegevens over de staat van de visbestanden. Zo worden ze publieke ambassadeurs voor de beste praktijken – niet alleen in het restaurant, maar ook bij de visboer. Dit begrip SEAsonality helpt ons beter te begrijpen hoe urgent het is om de oceaan te beschermen,” zegt Mauro Colagreco, Vice President van Relais & Châteaux.
Duurzame zee
En dus ontwierp chef Tim voor de gelegenheid een viergangenmenu dat in teken staat van duurzame vis. Zo wordt gewerkt met sol, maar wel rekening gehouden met het paarseizoen en bijvoorbeeld de Europese zeebaars. Wie na het heerlijk de dinner niet meer naar huis wil, kan zalig overnachten in het hotel. Hotel FRANQ is de plek voor iedereen die houdt van de geneugten van het leven. Het hotel, restaurant en Speakeasy bar prikkelen al je zintuigen elk op hun eigen unieke manier.
World Ocean Day
Waarom zijn initiatieven als deze vandaag superbelangrijk? “De oceanen fungeren als de longen van de planeet en produceren het grootste deel van de zuurstof die wij inademen. Ook absorberen ze onze koolstofdioxide. De toename van koolstofdioxide in onze atmosfeer betekent dat ook de hoeveelheid CO2 in onze oceanen toeneemt. Dit leidt tot verzuring van de oceanen – warmer, zuurder water – waardoor koraalriffen worden aangetast en vissen moeilijker kunnen leven,” legt Raffi Schieir, directeur van Bantam Materials, uit aan onze collega’s van Marie Claire UK.
Kortom, als we de CO2-uitstoot niet terugdringen, voorspellen wetenschappers dat tegen 2050 86% van de oceanen warmer en zuurder zal zijn dan ooit tevoren, wat een catastrofale impact kan hebben op het leven in zee.