5 tips om ‘s nachts de hitte te lijf te gaan
© Unsplash

5 tips om ‘s nachts de hitte te lijf te gaan

Leestijd: 1 min

De zomer is nog maar net van start gegaan en de temperaturen liegen er niet om. Daarom delen we de vijf beste zomerse slaaptips, zodat je die warme nachten toch goed doorkomt. 

/

Tip 1: Lauw werkt verkoelend

De verleiding is groot om tijdens een hete dag bezweet onder een (ijs)koude douche te springen. Doe het niet! Probeer juist met lauw water te douchen, in plaats van de kraan helemaal op de koudste stand te draaien. Je lichaam schrikt namelijk van het ijskoude water op je warme lijf waardoor de bloedvaten vernauwen en je de warmte moeilijker kwijtraakt. Door lauw te douchen gaan je bloedvaten open staan en verlies je gemakkelijker lichaamswarmte. De kans dat je ’s nachts wakker wordt van de warmte zou hierdoor kleiner worden, zo blijkt uit onderzoek.

/

Tip 2: Trek eens wat kleren aan

Hoe warmer het wordt, hoe minder kleren we aantrekken. Overdag is deze regel prima te hanteren, maar ’s nachts is het niet aan te raden, aldus experts. Een katoenen t-shirt of hemd neemt je transpiratievocht namelijk beter op zodat je je minder plakkerig voelt.

/

Tip 3: Koel, koel, koel

Neem een met koud water gevulde kruik of waterfles mee naar bed. Leg deze in je bed en je koelt gegarandeerd af. Mocht je een kruik of fles toch niets vinden: er bestaan ook verkoelende hoofdkussens met bijvoorbeeld watergel. Die houden je nek koel tijdens de nacht.

/

Tip 4: Omarm zweet

Zweet koelt je af. Het is bedoeld om je lichaam met de weersomstandigheden te laten omgaan. Zorg wel voor de juiste materialen in je slaapkamer, zodat de hitte van je lijf goed weg kan. Kies daarom voor goed ventilerende materialen. Slaap je niet graag zonder deken? Kies dan voor een zomerdekbed met bamboe of zijde en een katoenen dekbedovertrek of laken. Katoen ademt, neemt gemakkelijk (transpiratie)vocht op en voelt koel aan.

/

Tip 5: Slaap alleen

Slaap je samen, maar heb je geen groot bed? Overweeg dan om tijdens die hele warme nachten een keer alleen te slapen. Lichamen geven namelijk warmte af, waardoor je het nog warmer krijgt.

Lees ook: Opvallend, hittegolf doet libido stijgen.

 

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Gezondheid, Hitte, Hittegolf, Slaap, Tips.