Bent Van Looy tipt zijn favoriete adresjes in Amsterdam
© Tim Knol

Bent Van Looy tipt zijn favoriete adresjes in Amsterdam

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

“Nog voor ik er één stap had gezet, voelde ik me als een vis in het water in Amsterdam”, zegt zanger en schilder Bent Van Looy. Hij kende de straten, kroegen en parken uit boeken van Nederlandstalige auteurs. De beste adresjes verzamelde hij in een boek, Mijn Amsterdam. We kozen vijf leuke plekjes uit de reisgids.

/

Broodje bal

“Broodje Mokum is een fantastische ontbijtplek voor wie het helemaal gehad heeft met de alomtegenwoordige avocadotoast of gepocheerde eieren met hollandaisesaus en mimosa’s. Hier is het leven eenvoudig en mooi. De enige hartverscheurende keuze? Of ik een zacht, dan wel een hard broodje Jordaanse bal zal bestellen. Weet je wat? Ik neem ze allebei.”

Broodje Mokum, Rozengracht 26.

Tim Knol

/

Vintage shoppen

“Amsterdam is niet het centrum van de mode, daarvoor moet je in Parijs zijn. Maar zowat alle grote streetwearmerken van de wereld kozen Mokum wel uit voor hun Europese hoofdkwartieren. De inspiratie is in vintage klerenwinkel Concrete Matter niet ver te zoeken. Vintage sportschoenen uit Japan liggen in de volgepropte rekken broederlijk naast zeldzame truckerjackets uit de tijd dat je Levi’s nog met een hoofdletter schreef. Hier vind je absolute klassiekers die na een lang leven een verrukkelijk patina hebben gekregen.”

Concrete Matter, Gasthuismolensteeg 12.

/

Staren naar Van Gogh

“Eén keer heb ik het universum bedankt voor de pandemie: toen ik op een koude ochtend helemaal alleen in het Van Gogh Museum stond. Weg waren de toeristen, reservatiewebsites, timeslots en wachtrijen. Ook de Amsterdammers hadden zich nog eens omgedraaid in hun bedden, blijkbaar, er was echt niemand. En zo stond ik te staren naar dat smalle blauwe een- persoonsbed in Arles, de slaapkamer van Van Gogh, een tafereel dat met ritmische, dringende penseelstreken geschilderd is en tegelijk die korte namiddagstilte, na het middageten, kan oproepen. Beneden lees ik de brieven aan zijn broer Theo, beschrijvingen van zijn verwoede pogingen om wat hij weet en ziet precies zo op doek te krijgen. Hoe moedeloos hij ook geweest moet zijn op het eind van zijn leven, opgenomen in een instelling, de levendigheid waarmee hij de planten en zitbanken van de tuin van het gesticht van het doek laat spatten is ongeëvenaard. Toch maar gaan dan, ook met wachtrijen en toeristen.”

Van Gogh Museum, Museumplein 6.

Lees ook: 3 niet te missen zomerse rooftops

/

Het perfecte eetmaal

“Een paar jaar geleden liep ik op weg naar een vergadering langs een schilderachtige brug. Op de hoek aan het water: een restaurant dat er behalve heel mooi ook atypisch uitzag, voor Amsterdam. Straks even binnenspringen, dacht ik, na mijn werk. Urenlang heb ik lopen zoeken, vruchteloos op zoek naar dat pittoreske plekje aan de brug. Jaren later, op rooftocht voor dit boekje, kon ik mijn ogen niet geloven, daar was het: naast de brug, Gebr. Hartering! Mijn ogen hadden mij destijds niet bedrogen. Ik had mijn jas nog niet opgehangen of ik waande mij ergens in het 11e arrondissement van Parijs. Want er wordt hier gekookt op z’n Parijs, verfijnd, avontuurlijk en vooral erg lekker. Ik bestel een fles Arbois, een lichtrode natuurwijn, licht gekoeld. Daarna vliegen de heerlijkheden mij een na een tegemoet. Een amuse van zoetzure koolrabi bijvoorbeeld, met een misopasta van hazelnoten, een soort pindakaas van de goden. Daarna: rauwe makreel met bieslookolie, kraakverse erwtjes en zeekraal. Een perfect eetmaal op een perfecte lenteavond.”

Gebr. Hartering, Peperstraat 10.

Tim Knol

Hotel met rooftop

/

“Weinig stemt me zo tevreden als een ochtendlijke koffie op het dak van het Volkshotel, ooit het hoofdkwartier van De Volkskrant. Het uitzicht over de stad is hier magnifiek, ook ’s nachts vanuit de rooftopbar. Het Volkshotel is een bezige en hippe plek waar creatieve ondernemers aan de koffiebar in de lobby vergaderen met ondernemende creatieve- lingen. Ooit – het hotel was nog in volle aanbouw – mocht ik in een half afgewerkte kamer een leesclub leiden als onderdeel van Das Mag Festival. Voorafgegaan door een bewaker met een grote zaklamp slopen de leesclub, de schrijver van het te bespreken boek en ik door de donkere trappenkoker naar de tweede verdieping, waar we in de warme gloed van gelig kaarslicht en lauwe vodka een stevige boom opzetten over literatuur. Ondertussen zijn de kamers keurig afgewerkt en ben ik een enthousiast Volkshotelganger geworden. Geruchten gaan zelfs dat de ontstaansgeschiedenis van mijn jongste dochter terug te voeren zou zijn naar een kamer aan de straatkant op het vierde verdiep.”

Volkshotel, Wibautstraat 150.

Meer tips in ‘Mijn Amsterdam, Een eigenzinnige reisgids’ van Bent Van Looy, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, € 27,50, te koop via de website.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Amsterdam, Citytrip.