Wereldwaterdag: onderschatten we de urgentie van water op onze aarde?
© Getty Images

Wereldwaterdag: onderschatten we de urgentie van water op onze aarde?

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Het is vandaag Wereldwaterdag, een dag in teken van de kostbaarheid van water. Maar vooral een dag om extra bewust te zijn en actief in gang te schieten.

/

Ieder jaar verdampt 500.000 kubieke kilometer water. Hoge temperaturen doen het zeepeil stijgen. En water vormt een belangrijke broeikasgas. H2O is méér dan het drinkwater waarvan we dagelijks 1,5 liter dienen te drinken. De opwarming van de aarde lijkt vaak een ver-van-ons-bed-show, maar die illusie verdwijnt vanaf orkanen zoals Sally, Bertha of Christobal de grond vanonder je voeten doen verdwijnen.

Sensibiliseren rond duurzaam watergebruik

Binnen het gezin gebruiken we dagelijks grote hoeveelheden water. In cijfers gaat het over 34 procent van het totale waterverbruik en 63 procent van het leidingwaterverbruik. Een niet te verwaarlozen hoeveelheid. We staan daar vaak niet bij stil omdat water tappen zo een evidentie is, maar anderzijds beperkt dit de watervoorraad.

Pexels

Een belangrijke term is evapotranspirantie. Kortweg betekent dit waterverdamping. Waterdamp komt terecht in de wolken en vormt op koude momenten neerslag wat belangrijk is tegen droogte. Bovendien is water een belangrijke broeikasgas om de temperatuur op peil te houden. Maar wat is het probleem?

/

Teveel water, meer orkanen

Hoe hoger de temperaturen, hoe meer water er verdampt. Dit zorgt ervoor dat de waterkringloop in gang treedt wat vervolgens leidt tot orkanen, intense regenbuien en gigantische droogtes. Maar ook gletsjers smelten met als gevolg dat het smeltwater daalt en het zeepeil stijgt. Gevaren die op korte termijn minder voelbaar zijn, maar die op lange termijn een verwoestend effect hebben.

Unsplash

Daarnaast is het opmerkelijk dat België bestaat uit veel vervuild water. In 2015 kregen we wereldwijd samen met Nederland het label opgeplakt van het meest vervuilde water. Tot op de dag van vandaag is deze waterproblematiek aanwezig. Vooral in landbouwgebieden is de watervervuiling heel hoog en is bewustzijn écht nodig.

/

Waterarmoede

Één op de vier gezinnen in Brussel, één op de vijf gezinnen in Wallonië en één op de zeven gezinnen in Vlaanderen kampt met waterarmoede, dat blijkt uit cijfers van 2018. Dat betekent dat iemand geen toegang heeft tot voldoende of drinkbaar water om te consumeren, voor een douche, of voor de woning. Hoewel armoede hier een belangrijke katalysator is, speelt de regio en de slechte kwaliteit van het water hier ook een belangrijke rol in. Een opmars tegen vervuild water is een noodzaak. Al deze problematieken vormen een alarmbel voor bewustzijn die zonder twijfel tot verandering moet leiden.

Unsplash

/

Wat kunnen we doen om water te redden?

Zelfs de kleren die we dagelijks aandoen, hebben een effect op het waterverbruik. Wist je dat het produceren van één T-shirt 2700 liter water vergt? Voor een paar lederen schoenen is dit 3000 liter en een jeansbroek doet het nog slechter met 7000 liter. Kledij een tweede leven geven en duurzaam omgaan met kledij is een antwoord op dit probleem. Duizenden leerlingen in Vlaanderen en Brussel dragen hier vandaag hun steentje aan bij via de actie ‘Iedereen Waterdrager’. Samen met ngo Join For Water, de Kringwinkel, GoodPlanet en MOS willen de scholen 100.000 T-shirts inzamelen die vervolgens via de kringloopwinkel een nieuwe eigenaar zullen krijgen. Hiermee besparen ze 270 miljoen liter water, of ook wel 100 olympische zwembaden. Gek klinkt het.

rv

Duurzaam omgaan met kledij is één, maar daarnaast is het belangrijk om minder water te verspillen. Dit kan op verschillende manieren zoals het aankopen van een vaatwasser of wasmachine met een A-label, enkel een volle wasmachine in gang zetten, regenwater hergebruiken, de planten ’s avonds water geven want overdag verdampt het, de kraan sluiten tijdens het handen wassen, meer plantaardig eten, een waterbesparende douchekop installeren, een herbruikbare beker in de plaats van een plastieken beker gebruiken, je kledij niet na één dag in de vuile was gooien, en ga zo maar door. Deze kleine dingen lijken nutteloos, maar als we ze met zijn allen toepassen, kunnen ze heel nuttig zijn.

Lees meer Marie Claire op: Was je haar met een shampooblokje: milieuvriendelijk, handig om mee te nemen én zacht voor je haar; Belgische ontwikkelt 100% biologisch afbreekbaar garen: “Het is financieel niet voordelig om duurzaam te zijn”; Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd beter is.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Duurzaamheid, H2O, Klimaatopwarming, Milieu, Orkanen, Water, Wereldwaterdag.