Weekendje weg: bezoek bijzondere kunst in Knokke-Heist
© Socorritas de Biarritz X-X

Weekendje weg: bezoek bijzondere kunst in Knokke-Heist

Leestijd: 2 min

Zin om eropuit te trekken en je artistieke smaakpapillen te laten prikkelen? Knokke-Heist is niet alleen een prachtige kustgemeente en ideale shopping trip, je kan ook al fietsend of wandelend tal van boeiende kunstwerken bewonderen in dit openluchtmuseum aan zee. Marie Claire neemt je mee op een artistiek kustbezoek.

Niet minder dan 30 kunstwerken wachten je op in de straten, pleinen en langs het strand van Knokke-Heist. Trek dus maar je wandelschoenen aan of spring op de fiets en bezichtig deze buitengewone beelden terwijl je geniet van een flinke portie gezonde zeelucht.

Iconische redderstoel

Wanneer je langs Ramskapelle de gemeente binnenrijdt, word je vriendelijk verwelkomd door ‘Proud’, een fier en elegant vrouwenprofiel waar je ook het zeil van een zeilboot, typerend voor Knokke-Heist, in kan zien. Vervolg je weg via Heist waar de intrigerende figuren van Aurora Cañero en de 22 meter hoge bronzen sculptuur van Thomas Lerooy, met z’n 49 bustes die stoïcijns naar de branding turen, de aandacht trekken. Wandel je verder richting Duinbergen, dan spot je al snel de kleurige windzakken van Griet Dobbels en de iconische, uitgepuurde reddersstoel van de hand van Kortrijkzaan Kris Martin.

Gemodelleerd door de Noordzee

Ook in Knokke zelf vind je tal van interessante werken zoals het merkwaardig mannetje met de hoed, een creatie van Jean-Michel Folon, dat genesteld op een golfbreker uitkijkt over de Noordzee en tweemaal per dag ‘gemodelleerd’ wordt door het zoute water. Op het strand vind je ook ‘Tomorrow Man’, een fascinerend werk van Catherine François dat de strijd van de mens tegen de natuur belicht. Op het Rubensplein kan je dan weer niet naast de eigenzinnige ‘Lemuren’ kijken, blinde witte koppen op een origineel betegelde sokkel. Deze eigenaardige hoofden werden bedacht door niemand minder dan de gelauwerde Oostenrijkse kunstenaar Franz West.

Provocerende engel

Eindig je tocht in het Zoute en breng een bezoekje aan de veelbesproken Rose des vents II, ‘De plassende engel’ van Wim Delvoye, gekend voor zijn provocerende creaties die wel vaker stof tot nadenken geven. Dit notoire beeld is eigenlijk bedoeld als windroos en fontein en zorgt voor een interessante confrontatie tussen religieuze kitsch en volkse schunnigheid. Ook het werk van de Britse kunstenaar Anthony Gormley, oud-winnaar van onder meer de gerenommeerde Turner Prize, kan je in Knokke-Heist spotten. De gestileerde, menselijke figuur Another Time XVI verdwijnt naargelang het tij onder water en is enkel bij laagwater volledig te zien. Tenslotte is ‘Hospitality’ de majestueuze bronzen haas van Barry Flanagan, in de volksmond ook gekend als ‘’t Keun van het Zwin’, zeker en vast een omweg waard.

Beeldenpoëzieparcours Zeezucht

Wie niet alleen wordt gecharmeerd door beeldende kunst maar ook een vleugje poëzie best kan smaken, kan zijn hart ophalen bij ‘Zeezucht’, een gloednieuwe poëtische wandeling langs unieke kunstwerken, op een zucht van de zee. Woordkunstenares Maud Vanhauwaert schreef over vijf van deze wondere scheppingen een bezield gedicht op maat.

Dit artikel kwam tot stand met Toerisme Knokke-Heist.
www.myknokke-heist.be

Lees ook:

Grammy Awards 2021: vrouwen aan de top en Beyoncé als recordhouder

Hailey Bieber: “We moeten elkaar als vrouwen steunen, er is geen reden om competitief te zijn”

Nieuwe kortfilm Chanel belicht bekende fans van het N°5-parfum

Commercieel team De artikels van >