Welcome to Miami: de leukste adresjes om te eten, slapen en shoppen
© Unsplash

Welcome to Miami: de leukste adresjes om te eten, slapen en shoppen

Door Lisa Aelvoet  & Joëlle Lehrer
Leestijd: 3 min

Miami is sinds Will Smiths hit getransformeerd tot een moderne en verfijnde metropool. De stad biedt een mix van kunst en cultuur, architectuur en natuur, met zonneschijn bijna het hele jaar door. Een bruisende plek die wacht om ontdekt te worden.

De kleuren van de gebouwen in het art-deco-district doen denken aan verjaardagstaarten, met tinten als turkoois, pastelroze, shocking pink, pistachegroen en kanariegeel. De zon, die bijna het hele jaar door schijnt behalve tijdens het orkaanseizoen, geeft deze kleuren een prachtige patina. South Beach, het zuidelijke deel van Miami Beach, is sinds 1926 een levend monument van de art deco. Op de statige Ocean Drive, een lange laan langs een wit strand, werden ooit de mooiste auto’s gespot. Af en toe zie je nog een glimp van een grote, goud gespoten auto, maar dit beeld is de laatste jaren zeldzamer geworden. South Beach is veranderd sinds de financiële crisis van 2008 en de coronapandemie.

Miami-Ocean-Drive

Pers

Net als in Miami, de hit die Will Smith in 1997 uitbracht, zie je nog steeds mensen het hele jaar door gekleed gaan alsof het feest is, en klinkt overal latinomuziek. Miami, zowel op het strand als in de stad, vormt een centrum van Zuid-Amerikaanse cultuur. ‘s Werelds grootste Spaanstalige sterren, zoals Shakira en Julio Iglesias, hebben hier een luxueuze pied-à-terre. Voetbalster David Beckham en zijn vrouw Victoria kozen voor een penthouse van 24 miljoen dollar in een ultramoderne wolkenkrabber, ontworpen door Zaha Hadid, met een adembenemend uitzicht over Biscayne Bay.

/

Van Versace tot Vizcaya

Het jaar waarin Will Smith een eerbetoon bracht aan Miami was ook het jaar waarin de Italiaanse modeontwerper Gianni Versace werd vermoord. Zijn huis, Casa Casuarina, gebouwd in Toscaanse stijl in 1930 en gelegen aan Ocean Drive, werd na zijn dood omgevormd tot een luxueus hotel en restaurant. Je kan er ook terecht voor gewoon een drankje.

Lees ook: Must see: de nieuwe modedocumentaire over Diane von Fürstenberg op Disney+

Lang voor Versace was James Deering één van de rijkste mannen in de Verenigde Staten. Hij had de droom om de meest gewilde antiquiteiten uit Europa en Azië samen te brengen in een paleis dat leek op de grote landgoederen van Toscane en Sicilië. Zijn droom werd werkelijkheid met Vizcaya. Tussen 1914 en 1922 liet hij het project bouwen in een toen afgelegen deel van Miami. Sinds de jaren 1950 is Vizcaya een museum dat openstaat voor het publiek en is het bereikbaar via metro.

Vizcaya-Museum

Robin Hill

De immense, goed onderhouden tuinen, geïnspireerd op de Franse traditie, bevatten een overvloed aan tropische flora, zeldzame orchideeën en bosjes versierd met beelden geïnspireerd op renaissancebeeldhouwwerken. Deering droomde waarschijnlijk ook van Venetië en haar lagune, wat leidde tot de opdracht voor een replica naast zijn paleis. Het landgoed, dat uitkijkt over Biscayne Bay, heeft drie verdiepingen en beschikt over een formidabele rijkdom en esthetische aantrekkingskracht. Het is een bezoek waard, met zijn lift en badkamers die hun tijd ver vooruit waren, evenals de vele zeldzame voorwerpen die er tentoongesteld worden.

/

Graffiti in het design district

Art Basel Miami, opgericht in 2002, is uitgegroeid tot de belangrijkste ontmoetingsplaats voor liefhebbers van hedendaagse kunst in Noord-Amerika. Dit evenement vindt altijd plaats in december, dit jaar van 6 tot 8 december. De groeiende belangstelling voor hedendaagse kunst en de kunstmarkt heeft geleid tot de ontwikkeling van Wynwood, een buurt die voorheen weinig aandacht kreeg van kunstliefhebbers in Miami. De straten van Wynwood zijn rijkelijk versierd met muurschilderingen en streetart heeft hier zijn thuis gevonden. Ook de winkeltjes in de buurt dragen bij aan deze artistieke sfeer.

Een bezoek aan Wynwood Walls, een openluchtmuseum, is een absolute must. Hier vind je werken van zowel Amerikaanse als internationale kunstenaars zoals Add/Fuel, Dasic Fernandez en Defer, allemaal geliefd bij liefhebbers van urban art.

Wynwood-Walls-Miami

Pers

Op een klein eindje rijden of een busrit van Wynwood is het Design District een gebied dat je zeker moet verkennen. Het district herbergt veel modeboetieken en is sinds 2017 de thuisbasis van het Institute of Contemporary Art, waar het beste van de avant-gardekunst wordt getoond. In deze wijk zien zelfs de ingangen van de parkeergarages er indrukwekkend uit. Daarnaast vind je hier enkele van de meest prominente galerieën voor hedendaagse kunst, waaronder de internationaal gerenommeerde Galerie Bartoux.

/

Kunst op Miami Beach

Nikki Beach, opgericht in 1998 in Miami Beach, is uitgegroeid tot een internationaal bekend concept. Je bezoekt Nikki Beach, op reservering, om te genieten van een unieke en luxe strandervaring. De chique strandclub ligt vlak bij het zuidelijke puntje van Miami Beach en staat bekend om zijn restaurant en bijzonder comfortabele ligzetels en luifels. Vanaf 11 uur zorgt een dj voor de juiste sfeer. De dresscode vereist chique outfits. Mocht je geen ideeën hebben: er is een leuke boetiek met kleding en accessoires om je te helpen.

Nikki-Beach-Miami

Nikki Beach

Miami Beach is een paradijs voor surfers. In 1930 richtten de eerste surfers de Surf Club op aan Collins Avenue, ten noorden van het strand. Vandaag de dag is het gebouw eigendom van Four Season’s, met Lido, één van de beste Italiaanse restaurants van de stad, en buurman, de Champagne Bar. Vooraanstaande persoonlijkheden zoals Frank Sinatra en Elizabeth Taylor en Winston Churchill, die zijn sigaren rookte op het terras, brachten al een avondje door in de bar. De champagnekaart is uiteraard de moeite waard.

/

Pied-à-terre

Wie droomt er niet van een appartement in een art-deco-residentie uit 1924, mét zwembad? Zoals de Fountain Condo op Euclid Avenue, slechts twee blokken van het strand en vlak bij het zuidelijke puntje van Miami Beach. Het prachtige appartement van Nicole, een Zwitserse vrouw die verliefd is geworden op de levensstijl van Miami Beach, past perfect bij de stad en kan je boeken via Airbnb.

airbnb-condo

Airbnb

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Miami, Reizen, Travel, USA.