Begin juli publiceerde Knack een lijst met de meest essentiële boeken die ooit over Vlaanderen werden geschreven. Op die lijst stond Het lelijkste land ter wereld van visionair Renaat Braem, omdat het verklaart waarom ons land eruitziet zoals het eruitziet. Nadat Vlaams acteur en scenarist Dimitri Leue het boek ontdekte, besloot hij de tekst te verwerken in een voorstelling met de toepasselijke naam Braempraat.
Het lelijkste land ter wereld
Het lelijkste land ter wereld is een aanklacht op de manier waarop er in ons land gebouwd is. Braem gebruikt in zijn boek urbanisatie en architectuur om te fulmineren tegen de maatschappij, de politiek en de mens. Hij stoorde zich vooral aan de manier waarop de mens zo onverantwoord omspringt met het milieu. Braem was een echte bouwheer van ideeën. De tekst van zijn boek is als een razende tornado en is bovendien doorspekt met humor. Net daarom is het boek vandaag nog zo sterk en brandend actueel.
Dimitri Leue brengt Braems tekst met muziek die de inhoud nog veel sterker maakt. Voor de muziek ging Steven Taelman aan de slag met composities uit het jaar 1968. Tijdens de voorstelling tonen de foto’s van Filip Dujardin hoe België “schoon is in lelijk zijn”, maar ook “lelijk is in schoon zijn”. Het decor, een monster van de architectuur, maakt het plaatje volledig af. Bovendien brengt het Vlaamse Architectuurinstituut naar aanleiding van de 50ste verjaardag een heruitgave van de tekst uit, getoetst aan de bouwcultuur van vandaag.
Braempraat. Van 28 september tot 2 december 2018 op verschillende locaties in Vlaanderen. Tickets voor de première vind je hier.