Shopping: zonnecrèmes die goed zijn voor je huid en voor het milieu

door Laura De Coninck en Emma Verbeke
marieclaire_milieuvriendelijkezonnecreme
©Instagram @biotherm en Unsplash

Smeren tegen de schadelijke stralen van de zon is noodzakelijk, maar jammer genoeg richten veel chemische zonnefilters een echte ravage aan op het ecosysteem van onze zeeën. Wie de verdwijning van het koraal, zeesterren en zee-egels niet op haar geweten wil hebben, houdt daar dus best rekening mee. Dit zijn de beste milieuvriendelijke zonnecrèmes van het moment.

Het effect op het milieu

Wist je dat 25 procent van je aangebrachte zonnecrème oplost in het water na slechts twintig minuten? Op die manier komt er jaarlijks meer dan vijfduizend ton zonnecrème in de koraalriffen terecht. En aangezien enkele natuurreservaten in Mexico, Hawaï en een paar stranden in Zuid-Florida enkel nog zwemmers toelaten met biologisch afbreekbare zonnebescherming, geven we voortaan de voorkeur aan merken die het goede voorbeeld geven.

Lees ook: Was je haar met een shampooblokje: milieuvriendelijk, handig om mee te nemen én zacht voor je haar

1/

Welke filters zijn schadelijk en welke niet?

Vorig jaar keurde Hawaï een wetsvoorstel goed dat de verkoop verbiedt van zonneproducten met oxybenzon en octinoxaat. Dit zijn de meest schadelijke filters voor het milieu. Ook siliconen blijken niet goed te zijn voor het mariene ecosysteem. Veel toeristen smeren zich zonder nadenken in met deze producten, maar dat is niet zonder gevolgen. Maar liefst 40% van de Hawaïaanse koraalriffen ging reeds verloren door de schadelijke stoffen.

Zowel zonneproducten met chemische als met minerale zonnefilters kunnen schadelijk zijn en stoffen bevatten die niet biologisch afbreekbaar zijn.

Binnen beide filtersoorten bestaan er wateroplosbare en vetoplosbare filters die noch in vet noch in water oplossen. Het probleem ligt hem vooral in de wateroplosbare filters. Je vindt ze nadien terug in alle mariene milieus maar ook in schaaldieren die het zeewater filteren.

Vertelt Séverine Roullet-Furnemont, voorzitster van  duurzame ontwikkeling bij de laboratoria van Pierre Fabre.

2/

Koraalvriendelijke zonnecrèmes

Ontdek hier onze selectie milieuvriendelijke zonnecrèmes die niet alleen jouw huid, maar ook de zee beschermen:

Meer lezen? Crush of the Day: drie koraalvriendelijke zonnecrèmesMaak je beautyroutine eco-proof in 3 simpele stappen8 maart 2019: de eerste vrouwenstaking in België.

| | | |
Tags: Aftersun, Beauty, Ecologische zonneproducten, Koraal, Milieuvriendelijke zonnecrèmes, Sunscreen, Zonnebescherming.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures