Straten kleuren goud als ode aan Belgische frietjes
© rv

Straten kleuren goud als ode aan Belgische frietjes

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Voor de 21e keer staat dit jaar de eerste week van december volledig in het teken van onze nationale trots: vers gebakken frietjes van de frituur. Tijdens de 'Week van de Friet' wordt ons culinaire erfgoed extra in de kijker gezet. Het was een bizar jaar maar één ding verandert nooit en dat is de liefde tussen Belgen en hun frietjes. 

/

Ben je nog aan het twijfelen of je vanavond opteert voor een homemade salade of net een portie friet van de frituur? Dan maken we jou het makkelijk. Want ook dit jaar begint de maand december met de ‘Week van de Friet’. Gedurende zeven dagen lang wordt onze culinaire trots in verf gezet en daar hoort een bezoekje aan de frituur bij, vind je ook niet?

Tip van de redactie: Geen zin om buiten te komen, laat je liever de frituur richting jou komen? Geen probleem. Via onder andere Deliveroo kan je kiezen uit 185 frituren over heel België die je met plezier een bakje goud toesnellen. De redactie deed alvast de test en bestelde bij Frituur Dageraad in Antwerpen.

Nergens anders ter wereld kan je zo’n lekkere frietjes eten als in België. Het frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld. Maar moest het niet voldoende opvallen dan zorgt de streetart van onder andere ‘straatletters’ hier wel voor. Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, wil VLAM iedereen doen herinneren aan de fierheid die we koesteren voor onze Belgische frieten. De kunstwerken zijn van 30 november tot en met 6 december te bezichtigen in Hasselt, Leuven, Antwerpen, Middelkerke en Gent.

Indien je de kunstwerken graag in preview wilt bekijken, hebben wij ze hieronder alvast verzameld:

/

Wist je dat…

Je kan natuurlijk niet onvoorbereid aan de ‘Week van de Friet’ beginnen. Daarom enkele toffe weetjes om indruk te maken op je bubbel: Wist je dat…

  • …tot 67% van de Belgen na een reis snakt naar frietjes van de frituur?
  • … mayonaise nog steeds met voorsprong (41%) de populairste saus is?

  • … 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur?

  • … 53% van de Belgen frietjes van de frituur simpelweg met hun handen eet? Bij vrouwen loopt dit op tot 61%.

  • …we het vaakst frietjes van de frituur eten op vrijdag en zondag?

  • … 96% van de West-Vlamingen de term frikandel gebruikt, terwijl 91% van de Antwerpenaren dit een curryworst noemt? In Limburg verwijzen ze in 32% van de gevallen dan weer naar de populaire frituursnack als een lange hamburger.

  • … het meeste bestelde gerecht in een frietkot de curryworst is?

Lees meer Marie Claire op: Is het nodig om vitamine D-supplementen te slikken in de winter?, Champagne was dankzij de coronacrisis nog nooit zo goedkoop en Twisted candles: zo maak je zelf de populaire gedraaide kaarsen.

Tags: Belgische gerechten, Week van de friet.