Is het nodig om vitamine D-supplementen te slikken in de winter?
© Unsplash

Is het nodig om vitamine D-supplementen te slikken in de winter?

Door Véronique Houguet
Leestijd: 1 min

Uit onderzoek blijkt dat aan het einde van de winter bijna alle Belgen een tekort aan vitamine D hebben. Maar kun je dat oplossen door vitamine D-supplementen te slikken? Wij zochten het uit.

/

Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit voeding op te nemen in het lichaam. Het vitamine is dan ook vooral belangrijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden. Een tekort kan leiden tot de botziekte rachitis bij jonge kinderen, wat gepaard gaat met stevige spierkrampen. Er zijn ook al verbanden aangetoond tussen een vitamine D-tekort en auto-immuunziekten zoals astma, multiple sclerose en diabetes type 1. Al weten we (nog) niet of het tekort een oorzaak of gevolg van deze ziektes is.

Zon is voornaamste bron van vitamine D

Zoals je wellicht weet is zon de belangrijkste bron van vitamine D in ons lichaam. De UVB-straling wordt door de lever en nieren omgezet en actief gemaakt in het lichaam. Een kwartiertje per dag met je gezicht en handen in de zon komen, zorgt al voor de nodige dosis. In de zomer heeft dan ook bijna niemand een tekort.

Lees ook: Jezelf immuun eten tegen corona, een mythe of mogelijkheid?

Ook bepaalde voeding zoals vette vis, zuivel en eierdooiers bevatten de vitamine, maar hun bijdrage is bijzonder beperkt. “100 g zalm bevat 8 tot 15 microgram (mcg) vitamine D, terwijl 20 minuten blootstelling aan de zon tot 375 mcg vitamine D oplevert”, aldus professor Jean-Claude Souberbielle, bioloog aan het Necker-ziekenhuis in Parijs aan onze Franse Marie Claire collega’s.

vitamine D-supplementen

Unsplash

/

Moeten we vitamine D-supplementen slikken?

De meningen zijn flink verdeeld als het gaat over vitamine D-supplementen nemen. Het zomaar op eigen houtje doen, wordt alleszins niet aangeraden. Zeker geen hoge dosissen. Vitamine D is immers vetoplosbaar, wat wil zeggen dat een teveel eraan zich in je vetweefsel nestelt wat schadelijk kan zijn. Vitamine C is bijvoorbeeld wateroplosbaar, een teveel eraan plas je gewoon uit. Dat verschil is belangrijk om te begrijpen.

Lees ook: 7 wetenschappelijk bewezen manieren om je mentale gezondheid op peil te houden.

“Idealiter zouden we elke dag een erg lage dosis slikken, van november tot april, in plaats van hoge dosissen te slikken. Alleen zijn er in Europa geen van zulke microdosissen op de markt”, betreurt bioloog Souberbielle. Raadpleeg daarom eerst een arts en laat een bloedopname uitvoeren voor je in het wilde weg begint te slikken. Voor oude mensen en jonge kinderen met een groot tekort is het namelijk wel degelijk belangrijk om daar iets aan te doen. Al stellen alle artsen dat dit vooral op een gecontroleerde manier moet gebeuren.

Hoge Gezondheidsraad

Volgens de Hoge Gezondheidsraad in ons land bedraagt de aanbevolen dagelijkse inname 10 microgram per dag voor volwassenen, 15 microgram voor tieners en 20 microgram voor senioren. Volgens de raad is soms een verrijking van voedingsmiddelen of een supplement nodig om die aanbevelingen te halen.

Het originele artikel verscheen eerder op Marieclaire.fr en werd door onze redactie aangepast. 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Vitamines, Voedingssupplement.