Website ‘Everybody Is Invited’ verzamelt getuigenissen over seksueel misbruik op school
© Unsplash

Website ‘Everybody Is Invited’ verzamelt getuigenissen over seksueel misbruik op school

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Het Verenigd Koninkrijk kampt momenteel met een stortvloed aan beschuldigingen van seksueel misbruik op school. Meer dan 14.000 mensen getuigden al op een website genaamd 'Everyone Is Invited'. Wat is er aan de hand, en wat houden de beschuldigingen juist in? Wij zochten het uit.

/

Wat is ‘Everyone Is Invited’?

In juni 2020, deelde 22-jarige Soma Sara haar ervaring met wat zij bestempelt als ‘rape culture’ op Instagram. Binnen de week had ze meer dan driehonderd reacties gekregen van lotgenoten. Verhalen over mishandeling, aanranding, vrouwenhaat en intimidatie overspoelden haar mailbox.

Soma besloot daarom de website ‘Everyone Is Invited‘ op de starten. “Ik wou een veilig, permanent platform ontwikkelen waar overlevers hun verhalen kunnen delen zonder gevolgen. Mijn doel is om ‘rape culture’ naar voren te brengen, en uit de roeien”, aldus Soma Sara.

Sinds de dood van Sarah Everard in Londen eerder vorige maand – ze werd verkracht en vermoord door een politieagent toen ze ’s avonds naar huis wandelde – komen er meer reacties dan ooit binnen op de website. De veiligheid van vrouwen werd immers een (inter)nationale discussie. Het anonieme online platform waar slachtoffers kunnen getuigen over hun persoonlijke ervaringen telt vandaag al meer dan 14.000 getuigenissen. Elke week komen er duizenden bij.

/

Seksuele mishandeling op scholen

Ondertussen komt er een duidelijk patroon naar boven in de getuigenissen op ‘Everybody Is Invited’. De seksuele mishandeling, vrouwenhaat en intimidatie die dames ondergaan, start op school. Meisjes worden constant aangeraakt en misbruikt door jongens op school. Hun dagen worden gevuld met seksuele opmerkingen, willekeurige kleineringen en expliciete foto’s en berichten van hun mannelijke klasgenoten. Eenmaal buiten de schoolpoort escaleert dit tot verkrachting en seksuele mishandeling op feestjes. Vaak wanneer de meisjes dronken en kwetsbaar zijn. Daders trekken foto’s van hun naakte lichamen en delen deze vervolgens in online groepsgesprekken als middel om de meisjes te chanteren en het zwijgen op te leggen.

Op Twitter liet Gavin Williamson, de Staatssecretaris voor Onderwijs al weten dat hij geshockeerd is door de verhalen op het platform.

Hij vult zijn tweet aan met de boodschap dat elk slachtoffer zijn zorgen moet uiten bij iemand die zij vertrouwen, zoals een leerkracht, familielid of de politie. Een redelijk misplaatste suggestie gezien de recente gebeurtenis met Sarah Everard. Bovendien beschuldigen steeds meer slachtoffers oud-leerkrachten en ander schoolpersoneel van betastingen, seksuele commentaren en zelfs masturbatie tijdens de lessen.

De website trok initieel de aandacht van private scholen uit Londen, wat volgens de oprichtster te maken heeft met haar eigen achtergrond. Getuigenissen, slachtoffers en daders zijn dan wel volledig anoniem, de insitituten zijn dat niet. Zo zijn de befaamde scholen Eton en St Paul een van de vele privéscholen vernoemd in de duizende verhalen. “Rape culture is een probleem in alle scholen”, zegt Soma Sara. “We zien ondertussen een verbreding in demografie met een significante stijging voor openbare scholen en universiteiten.” Toch heeft Soma beslist de scholen niet meer publiekelijk te benoemen uit schrik dat alleen privé scholen de schuld zouden dragen voor een probleem dat zich overal afspeelt.

/

Waarom nu?

Veel getuigenissen vonden ettelijke jaren geleden plaats. Waarom komen nu pas zoveel vrouwen naar buiten met hun verhaal? Volgens Soma Sara, de oprichtster van ‘Everybody Is Invited’, heeft dit te maken met de mate waarin seksuele mishandeling en intimidatie genormaliseerd zijn. Slachtoffers, maar ook daders, begrijpen tijdens hun pubertijd niet goed wat er aan het gebeuren is en wat er zo fout aan is. Als gevolg onderdrukken zij het trauma dat pas door bewegingen zoals deze weer naar boven komt. “Ze hebben het zo lang geblokkeerd om te kunnen overleven, maar ondertussen legt het zulke grote stress op hun leven, hun relaties en hun mentale gezondheid”, legt Sara verder uit.

Lees meer Marie Claire op: #Bloomforchange: 10 concrete actiepunten om seksueel geweld tegen te gaan, #BalanceTonWilly verzamelt Belgische getuigenissen van seksueel misbruik en #MeTooIncest: tienduizenden mensen getuigen over incest en kindermisbruik.