Wat als je van je baas niet mag telewerken?
© Getty Images

Wat als je van je baas niet mag telewerken?

Door Naomi Wouters
Leestijd: 1 min

De regering dringt nog steeds aan om zoveel mogelijk aan telewerken te doen. Toch blijkt dat niet vanzelfsprekend. Soms is telewerken niet mogelijk of laat de werkgever dat simpelweg niet toe. Wat als je baas weigert om zijn werknemers van thuis te laten werken?

Telewerk is verplicht

Telewerk is wel degelijk de norm. Je bent als werknemer verplicht om van thuis uit te werken als dat technisch mogelijk is. Is dat niet zo vanwege de aard van het werk of het voorbestaan van bepaalde bedrijfsactiviteiten en dienstverleningen, dan vervalt deze plicht. Hetzelfde geldt wanneer een werknemer voor een dringende taak op kantoor moet zijn.

Pexels

/

Ga in dialoog

Wanneer telewerk niet mogelijk is, zijn werkgevers niet verplicht om een verantwoording af te leggen aan hun medewerkers. Toch is het belangrijk om dat wel te vragen. Wanneer je niet akkoord gaat met de huidige regels rond telewerken of schrik hebt om te komen werken, ga dan eerst in dialoog met je werkgever. Misschien komen jullie tot een gezamenlijk akkoord of meer wederzijds begrip.

 

/

Geen akkoord

Als je werkgever oordeelt dat je aanwezigheid noodzakelijk is om de continuïteit van het werk te garanderen, dan ben je verplicht om ter plaatse te werken. Mocht je twijfelen aan die beslissing, kaart het nogmaals aan bij het bedrijf. Weigeren om niet naar kantoor te gaan is geen slimme keuze aangezien je dan onwettig afwezig bent. Doe een beroep op de hulp van de personeelsdienst, een persooneelsvertegenwoordiger of een andere dienst die instaat voor de veiligheid van het bedrijf. Een laatste optie, wanneer in gesprek gaan niets oplevert, is om anoniem de vakbond of de sociale inspectie in te lichten.

/

Sanctie

Als werknemer moet je je geen zorgen maken om sancties bij het niet naleven van telewerken. Je werkgever zal naar gelang de zwaarte van de omstandigheden strafmaatregelen krijgen. Dat kan gaan van een waarschuwing naar een zware geldboete bij meer ernstige overtredingen.

Lees meer Marie Claire op:Single en een grote kinderwens? Dit zijn jouw opties in tijden van coronaDe regering wil celstraffen voor verkrachting optrekken van 5 naar 10 jaarDe impact van corona op vrouwelijke vluchtelingen is groter dan verwacht

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Carrière, Telewerken.