#MeTooIncest: tienduizenden mensen getuigen over incest en kindermisbruik
© Getty Images

#MeTooIncest: tienduizenden mensen getuigen over incest en kindermisbruik

Leestijd: 1 min

"Ik was zes jaar oud. Op één avond tijd verwoestte mijn grootvader mijn hele leven." Sinds zaterdag de hashtag #MeTooIncest in het leven werd geroepen, wordt Twitter overspoeld met ijzingwekkende getuigenissen van misbruik door een familielid. 

/

Naar aanleiding van de misbruikzaak rond de de Franse politicoloog en gewezen Europarlementslid Olivier Duhamel, is in Frankrijk het debat rond incest losgebarsten. Op 7 januari verscheen het boek ‘La Familia grande’, waarin juriste Camille Kouchner haar stiefvader beschuldigt van seksueel misbruik van haar broer. De feiten speelden zich af aan het eind van de jaren tachtig, en duurden twee jaar. “Ik was veertien en ik liet het gebeuren (…) Ik was veertien, ik wist ervan en ik heb niets gedaan”, schrijft de nu 45-jarige Kouchner.

Lees ook: #BalanceTonWilly verzamelt Belgische getuigenissen van seksueel misbruik.

De gevolgen van de zaak-Duhamel zijn groot. De 70-jarige Fransman kondigde na publicatie aan dat hij al zijn functies neerlegt. Nog het meest opzienbarende aan het verhaal van Kouchner, is dat ze schrijft dat veel vrienden en kennissen van de familie (vandaar de titel van het boek) op de hoogte waren, maar dat er simpelweg niet over werd gesproken. Dat zette tienduizenden andere slachtoffers aan om niet langer te zwijgen over het misbruik dat hen in hun jeugd door een familielid werd aangedaan.

https://twitter.com/kryztof1/status/1351569253149908993?s=20

#MeTooIncest

Actiegroepen zoals het feministische collectief Noustoutes bedachten de hashtag #MeTooIncest met als doel om incest uit de taboesfeer te halen. De getuigenissen die volgden zijn ijzingwekkend.

“Toen ik 5 jaar oud was stal de broer van mijn moeder mijn onschuld (…) Op een paar seconden tijd werd ik plotsklaps honderd jaar ouder”, schrijft een Twitter-gebruiker. “Ik speelde met Lego. Het gebeurde achter mijn rug om. Mijn groei is daarna gestopt. Ik ben gestopt met leven”, zegt iemand anders.

Lees ook: 1 op de 7 Belgische vrouwen werd in 2020 slachtoffer van partnergeweld.

“De eerste keer was ik 3 jaar oud, en mijn neef was 14 jaar. Ik was bang. Hierna volgde een leven van trauma en geheugenverlies, ik werd nooit meer helemaal mezelf”, zegt een derde.

1 op de 10 Fransen slachtoffer

Uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat 1 op de 10 Fransen naar eigen zeggen slachtoffer is geweest van misbruik door een familielid. Concrete cijfers voor België zijn er niet, laat staat recente peilingen. Uit statistieken van Kind en Gezin in 2016 weten we enkel dat er toen 337 meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag gepleegd door minderjarigen waren, waarvan een derde over incest ging. De werkelijke frequentie blijft helaas een raadsel. Al tonen de vele getuigenissen op sociale media aan dat het probleem alleszins wijdverspreid is, en dat het zich niet enkel tot Frankrijk beperkt.

https://twitter.com/lagomoia/status/1351251828084772864?s=20

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: #MeToo, Kinderen, Seksueel misbruik.