Waarom je ‘Pretend It’s a City’ op Netflix nu wil kijken
© Netflix

Waarom je ‘Pretend It’s a City’ op Netflix nu wil kijken

Leestijd: 2 min

“New York is nóóit saai”, zegt Fran Lebowitz (70) in de eerste aflevering van 'Pretend It’s a City'. In deze nieuwe docuserie gaat de schrijfster in gesprek met regisseur en goede vriend Martin Scorsese over hun gezamenlijke liefde én vijand: de Big Apple. Samen zetten ze een fascinerend portret van de stad en van haar neer. 

/

Fran Lebowitz werd geboren in New Jersey, maar verhuisde al in 1969 naar New York. Naar eigen zeggen liep ze daar als 19-jarige compleet verloren rond met slechts een paar dollar op zak. Geheel toevallig leerde ze mensen kennen in de kunstscène en zo ging de bal aan het rollen. Andy Warhol hielp Lebowitz bijvoorbeeld aan haar eerste job bij zijn tijdschrift Interview Magazine. In 1978 en 1981 bracht ze verzamelingen van komische essays uit, om in 1994 het kinderboek Mr. Chas and Lisa Sue Meet the Pandas te schrijven. Daarna belandde ze in een writers block die tot op de dag van vandaag duurt.

Lees ook: De beste nieuwe series en films om in januari op Netflix te kijken.

Sindsdien eist ze vooral haar plaats op in het publieke debat en is ze een graag geziene gast in talkshows en andere tv-programma’s. Daarin geeft ze steevast haar gezouten en droogkomische mening over alles dat er (niet) toe doet. Of het nu gaat over politiek, sport of gezonde voeding; Lebowitz heeft er een opinie over klaar en die is doorgaans gevat en hilarisch tegelijkertijd. Al heeft veel te maken met de manier waarop ze de zaken vertelt. Ze denkt en praat snel zoals een typische New Yorker, sluit steevast af met “okay” en haar doorrookte stem geeft haar woorden – letterlijk – nog wat extra diepte.

Pretend It's a City van Netflix

Netflix

/

Pretend It’s a City

Haar mening fulmineren doet ze ook met verve in Pretend It’s a City op Netflix. Samen met boezemvriend, co-New Yorker en regisseur Martin Scorsese (bekend van o.a. Taxi Driver, Gangs of New York enThe Wolf of Wall Street), schetsen ze in 7 afleveringen een portret van hun haat-liefdeverhouding met de Big Apple. Beiden zouden er nooit wegtrekken en voelen zich er als een vis in het water, maar tegelijkertijd doen ze niet liever dan erover klagen.

Over de geur in de metro, de vele toeristen (de titel verwijst naar wat ze vaak sarcastisch zegt tegen toeristen die in het midden van de straat stilstaan om hun gsm te checken: “Move! Pretend it’s a city!”), het beleid van voormalig burgemeester Bloomberg… “Ik heb me altijd al snel aan dingen geërgerd”, zegt ze in Pretend It’s a City. “Maar nu bevind ik me in een voortdurende staat van woede.” Al is de stuursheid van de stad, ook de reden waarom ze er allebei zo dol op zijn.

Lees ook: Een blik achter de schermen bij Netflix-serie ‘Bridgerton’.

De mooie band tussen de twee en de bulderlach van Scorsese zijn alleen al de moeite om te kijken. Al genoten wij ook bijzonder van de mooie herinneringen waarover Lebowitz vertelt. Zo zegt ze dat ze als lesbische vrouw in de jaren ’60 wel naar New York moést komen en zich ondanks de onveiligheid van de grootstad, nooit eerder ergens zo veilig had gevoeld. Ze praat over de lange avonden die ze doorbracht met jazzlegende Charles Mingus, de beruchte feestjes die ze met Warhol & co afschuimde…

Pretend It's a City op Netflix

Netflix

/

Pretend It’s a City werd nog voor corona bedacht en opgenomen. In een interview met The New York Times vertellen de makers dat ze lang getwijfeld hebben om het virus erin te verwerken. Uiteindelijk besloten ze het niet te doen omdat de situatie steeds veranderde en New York zelf al zoveel verandert. Net die onrustigheid en veranderlijkheid staat centraal en daarom voelt de docuserie relevanter aan dan ooit. Of zoals Lebowitz het zelf zegt: “New York is nóóit saai”, en ook zij is dat niet.

Pretend It’s a City is nu te zien op Netflix.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Netflix.