Waarom heerst er zo’n groot taboe op menstruatieseks?
© Getty Images

Waarom heerst er zo’n groot taboe op menstruatieseks?

Door Alexandra Pizzuto & Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Volgens een onderzoek van - jawel - Pornhub wil 49% van de vrouwen seks als de rode vlag uithangt. Daarover openlijk praten blijft echter moeilijk. Waarom heerst er nog steeds zo'n groot taboe op menstruatieseks? 

De pornowebsite Pornhub kwam een tijdje geleden met een opvallende campagne: Fuck Your Period. Daarbij promoten ze klaarkomen tijdens je maandstonden. Veel vrouwen worden tijdens de periode van de maand immers een stuk geiler en bovendien is het dan ook makkelijker om een orgasme te bereiken. Het taboe rond menstruatieseks blijft echter groot, en wij duiden waarom.

Menstruatie is ‘vies’

“Bij een aanzienlijk aantal primitieve volkeren leiden religieuze en/of sociale kwesties tot onthouding tijdens de menstruatie. Dat zogenaamde verbod slaat op het idee dat het ‘vies’ is om seks te hebben tijdens je maandstonden. En dat het zelfs niet goed is voor je gezondheid”, dat zegt dokter Anne-Marie Lazarigues. Anderen zien onthouding als een geschikte manier om de vruchtbaarheid van de vrouw te verhogen. “Niet vrijen tijdens de menstruatie zou, volgens de legende, de hoeveelheid zaadcellen in de sperma kunnen verhogen en vervolgens de kansen op bevruchting tijdens de eerstvolgende geslachtsgemeenschap optimaliseren.”

Taboes zetten zich voort

Ondanks de voordelen, wegen deze niet op tegen de nadelen van menstruatieseks. Volgens Anne-Marie weigert voornamelijk het vrouwelijke geslacht om te vrijen tijdens de menstruatieperiode. “De meeste mannen die bij mij op consultatie komen, hebben geen afschuw tegenover dit idee en zouden het graag negeren.” Een vaststelling die door verschillende mannelijke getuigenissen bevestigd wordt. Vrouwen voelen zich aak ongemakkelijk in zo een situatie, of voelen zich gewoonweg misselijk waardoor ze het liever niet doen. Al bewijst het onderzoek van Pornhub dat lang niet alle vrouwen er zo negatief tegenover staan.

/

Ongemak uit nare ervaringen

Een deel van de schuld ligt toch ook wel degelijk bij de (mannelijk) partners. Vrouwen die eerder met partners in contact kwamen die weigerachtig staan tegenover deze vraag, voelen zich schuldig en beschaamd. Zo luidt een vrouwelijke getuigenis als volgt: “Elke keer zag ik een blik van walging op zijn gezicht, wat niet bepaald aangenaam aanvoelde.”

Kwestie van comfort en verlangen

Voor sommige vrouwen is de menstruatieperiode gewoonweg een periode van me-time. Vrouwen willen zich tijdens die welbepaalde week op hun gemak voelen met hun lichaam, en vooral tijd voor zichzelf nemen. Het is misschien niet meteen een moment waarop ze zich begeerlijk of sexy willen voelen. Én vooral geen moment waarop ze een scheve of verafschuwde blik van hun partner willen ontvangen. Bij vele vrouwen gaat de menstruatie gepaard met buikpijn, en vermoeidheid. Het overwegen van seks op dat moment, eindigt vaak in een ‘nee’, al hangt er veel af van hoe de vrouw zich voelt en de vrouw zelf. Vrouwen die op een comfortabele manier met hun partner omgaan wat betreft menstruatie, staan hier sneller voor open.

Gouden tip

Indien je ervoor kiest om seks te hebben tijdens de menstruatie, raden experten aan om je voorzorgsmaatregelen te nemen: gebruik een condoom. Niet enkel om een ongewenste zwangerschap te vermijden, maar ook omdat je baarmoederslijmvlies extra kwetsbaar is tijdens je menstruatieperiode. Maar het is en blijft volledig je eigen keuze. Als het over seks gaat, is er maar één gouden regel: je moet jezelf niet forceren, maar naar jezelf luisteren.

Lees meer Marie Claire op: Helft Belgische vrouwen voelt zich ongemakkelijk bij sporten tijdens menstruatie; Wereldmenstruatiedag: “hygiëne, ook voor de intieme zone, is een basisrecht voor iedereen; 4 recepten om te matchen met je menstruatiecyclus

Marie Claire Stagiaire De artikels van >