Helft Belgische vrouwen voelt zich ongemakkelijk bij sporten tijdens menstruatie
© Adidas

Helft Belgische vrouwen voelt zich ongemakkelijk bij sporten tijdens menstruatie

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Is sporten ook één van de laatste dingen waar je zin in hebt tijdens je menstruatie? De Duitse sportgigant Adidas gooit zijn forse spierballen achter een gevoelig onderwerp: menstruatie.

Uit recent onderzoek van het sportmerk Adidas – uitgevoerd bij 1.000 Belgische vrouwen – blijkt dat 7 op de 10 weinig zin heeft in een bezoek aan de sportschool wanneer ze ongesteld zijn. Enig idee wat de oorzaak zou zijn? Uit het onderzoek blijkt dat dit in het bijzonder veroorzaakt wordt door een gevoel van ongemak én schaamte dat vrouwen ervaren: 56% is namelijk bang om te lekken. Daarom ontwierp Adidas een speciale sportlegging om jonge meisjes en jonge vrouwen te helpen om tijdens hun regels in beweging te blijven.

Lees ook – Wereldmenstruatiedag: “hygiëne, ook voor de intieme zone, is een basisrecht voor iedereen”

/

Belgisch onderzoek

Wat opvalt in het onderzoek is dat voornamelijk tienermeisjes er mee worstelen: 1 op de 4 meisjes stopt volledig met sporten tijdens hun tienerjaren, met als voornaamste reden de angst om te lekken. Dit was voor het merk de aanzet om te kijken hoe deze groep ondersteund zou kunnen worden.

Het sportmerk heeft de Techfit Period Proof Tights ontwikkeld: een sportlegging die tot stand kwam na meer dan twee jaar onderzoek en testen. De panty’s hebben meerdere lagen met vochtafvoerende, absorberende pads die – samen met een tampon of maandverband – extra bescherming bieden op het moment dat je lekt. Dit maakt het makkelijker om comfortabel en zelfverzekerd te (blijven) bewegen.

https://www.youtube.com/watch?v=jqINiHagIrk

Lees ook – 4 recepten om te matchen met je menstruatie cyclus

/

Ontdek ook deze menstruatie-vriendelijke sportkledij

1. THINX

De sportkleding van het merk THINX zou ervoor moeten zorgen dat vrouwen lekvrij en droog kunnen sporten, zonder dat ze daar maandverband, tampons of een menstruatiecup voor nodig hebben. Met de sportbroeken wil THINX het taboe rond menstruatie laten verdwijnen. In de collectie zit een sportlegging, een korte trainingsbroek en een one-piece kledingstuk. De broeken zouden zowel het bloed als het zweet dat je verliest, opnemen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Thinx (@shethinx)

2. MODIBODI

Het superduurzaam merk MODIBODI ontwerpt sportkledij met als hoogste waarden comfort én bescherming. De speciaal ontworpen legging houdt twee tot drie tampons vast en is gemaakt uit een aangename en comfortabele stof die je lichaam niet irriteert. Naast bloed kunnen ze ook urineverlies, afscheiding en zweet helpen absorberen. Last but not least: de leggings zijn gemaakt van 78% gerecycleerd materiaal van fabrieksafval. Een overwinning voor de planeet!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door modibodi (@modibodi)


3. Dear Kate

Bij Dear Kate geloven ze dat vrouwen onoverwinnelijk zijn en dat technologie voor empowerment kan zorgen. De producten zijn high-tech, zorgvuldig ontworpen, zorgen voor minder stress én ook kan je rekenen op een dagelijkse portie vertrouwen. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dear Kate (@dearkates)

4. Ruby Love

Naast sportkledij heeft het label ook bikini’s en ondergoed in hipster en hi-cut modellen en dat in verschillende kleuren en patronen. Voel je de keuzestress al opkomen?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ruby Love (@shoprubylove)

5. Aisle

Het feministische merk Aisle draagt verschillende waarden hoog in het vaandel: ecologisch, duurzaam, inclusie en intersectionaliteit. Als je kijkt naar de socials van het merk, valt het je hoogstwaarschijnlijk op dat deze waarden doordrenkt zijn in hun content en branding

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Aisle (@periodaisle)

Toch kunnen we stellen dat er nog veel werk voor de boeg is. In Europa zijn er maar weinig merken die aandacht schenken aan menstruatie-vriendelijke producten. Het merendeel van bovenstaande merken worden geproduceerd buiten Europa. Gelukkig verzenden de merken wereldwijd.

Nu kunnen we enkel maar hopen dat er nog Europese merken mee op de kar springen.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Vulvodynie of vaginale depressie: hoe herken je het en wat kun je doen?

Lieselot Luykx De artikels van >

Tags: Menstruatie, Period proof legging, Sport.