Wereldmenstruatiedag: “hygiëne, ook voor de intieme zone, is een basisrecht voor iedereen”
© Getty Images

Wereldmenstruatiedag: “hygiëne, ook voor de intieme zone, is een basisrecht voor iedereen”

Leestijd: 2 min

Ongeveer de helft van de wereldbevolking krijgt er zo'n veertig jaar mee te maken en toch blijven maandstonden taboe. Geen geld hebben voor tampons of maandverbanden is nog een groter taboe. Vandaag is het Wereldmenstruatiedag en staan we hier extra bij stil. 

Het woord zegt het al, maar we spreken over menstruatie-armoede wanneer iemand onvoldoende geld heeft om producten zoals maandverband en tampons aan te kopen. Hierdoor beschikt deze persoon niet over de nodige middelen om het bloedverlies op te vangen.

/

Menstruatie-armoede in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen kennen we menstruatie-armoede. Uit een recent onderzoek van Caritas Vlaanderen, bij 2.600 meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar, blijkt dat één op de acht soms niet genoeg geld heeft om maandverband of tampons te kopen. Bij meisjes en vrouwen die in armoede leven, loopt dat zelfs op tot 45%.

Lees ook: Miokoo, de Belgische menstruatieslip die maandverband overbodig maakt.

Zo’n twee jaar geleden werd de btw op menstruatieproducten verlaagd van 21 procent naar 6 procent. De zogenoemde ‘tampontaks’ lag toen al jaren onder vuur. Hoewel het uiteraard een positieve evolutie was, is dit niet voldoende. Zoals Studio Brussel-stem Flo Windey recent schreef op haar sociale media: “Waarom moet ik nog betalen voor iets waar ik niet voor kies? Iets wat natuurlijk is?”

Menstruatiecups

Nu denk je misschien: waarom worden menstruatiecups bijvoorbeeld niet gratis aangeboden aan zij die het nodig hebben? Dit is namelijk beter voor het milieu en ze gaan voor langere tijd mee waardoor ze ook goedkoper zijn. Wanneer je alleen naar die factoren kijkt, lijkt dit inderdaad een logische keuze. Maar zo simpel is het helaas niet. Veel vrouwen in armoede beschikken niet over de nodige hygiënische middelen om zo’n menstruatiecup op de noodzakelijke manier te gebruiken. Daarbij hebben ook daklozen een menstruatiecyclus, voor hen zou een menstruatiecup nefast kunnen zijn voor de gezondheid wanneer ze deze niet tijdig steriel maken.

/

Wereldmenstruatiedag

Dé beste oplossing voor het probleem van menstruatie-armoede is natuurlijk om net zoals in Schotland menstruatieproducten gratis te maken voor iedereen. Hopelijk maakt België daar snel werk van. Tot dan doet de vzw BruZelle hetzelfde, maar dan op kleine schaal. Zij zamelen maandverband in, verpakken dit in stoffen zakjes die door vrijwilligers gemaakt worden en verdelen deze pakketjes vervolgens gratis en discreet aan mensen in moeilijke leefomstandigheden.

Saforelle, de producent met meer dan 30 jaar ervaring in hygiëne en intieme verzorging, besloot voor Wereldmenstruatiedag in actie te schieten. Ze stelden 270 verzorgingspakketten samen, met daarin maandverbanden uit biologisch katoen en een zeepvrije wasgel die de vaginale pH en flora respecteert. De menstruatiematerialen zullen discreet en gratis worden verdeeld door BruZelle, via een aantal maatschappelijke instanties in de regio Leuven en Brussel.

Lees ook: Is ‘seed cycling’ het geheime wapen tegen menstruatieklachten? 

Louise Thevelin, Brand Manager Women’s Health bij Saforelle: “Op deze manier willen we ons steentje bijdragen aan een maatschappelijk probleem en mee het taboe rond menstruatiearmoede doorprikken. Want hygiëne, ook voor de intieme zone, is een basisrecht voor iedereen. Je mag het belang ervan niet onderschatten. We hopen dat onze verzorgingsproducten heel wat vrouwen zullen helpen, ook om het vertrouwen in hun intimiteit terug te winnen.”

/

Inzamelactie

Daarnaast ging Christina de Witte, bekend voor haar cartoons rond Chrostin, voor Wereldmenstruatiedag in zee met de Belgische start-up Guud voor een inzamelactie voor BruZelle. Ze ontwierp een toiletzakje dat je kunt kopen op de website van Guud, en met de opbrengsten zullen ze ecologische maandverbanden van Yoni schenken aan de organistie BruZelle. Mensen die in menstruatie-armoede leven, kun je via deze link helpen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Guud (@guudwoman)

Lees ook: 4 recepten om te matchen met je menstruatiecyclus.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Guud, Menstruatie, Menstruatie-armoede, Menstruatieondergoed, Wereldmenstruatiedag.