4 recepten om te matchen met je menstruatie cyclus
© unsplash

4 recepten om te matchen met je menstruatie cyclus

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Wist je dat, eten een effect heeft op hoe wij ons voelen en presteren tijdens de verschillende fases van de menstruele cyclus? Guud oprichtster, Morgane Leten deelt daarom vier verschillende recepten die je kan matchen met je cyclus.

/

Boekweit pannenkoeken – Menstruale fase

De menstruele fase kan je vergelijken met de winter. Tijdens de koude wintermaanden ben je geneigd om warmte op te zoeken en dus kies je beter ook voor warme maaltijden zoals soepen en stoofpotjes, maar ook comfort food zoals pannenkoeken. Neem voldoende rust en luister naar jouw lichaam zeker in het begin van de menstruatie.

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 1 kopje melk
  • 1 kopje boekweitmeel
  • Een snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1⁄2 theelepel gemberpoeder
  • Vanillesuiker of poeder (optioneel)
  • 1⁄2 kopje bruisend water
  • Kokos olie

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar tot je een glad mengsel hebt.
  2. Verwarm je koekenpan op middelhoog vuur en bestrijk met wat kokosolie.
  3. Kook 2 tot 3 minuten tot er kleine belletjes ontstaan op het oppervlak van de pannenkoeken en draai om. Kook aan de andere kant 1 tot 2 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
/

Makreel met quinoa en tomaten – Folliculaire fase

Guud

PERS

Net zoals de menstruele fase, kan de folliculaire fase vergeleken worden met een seizoen. Ditmaal met de lente. De fase na jouw menstruatie noemen we de folliculaire fase. Deze fase is, net zoals de lente een nieuw begin. Je staat open voor nieuwe dingen en zit goed in je vel. Kies voor frisse gerechten en veel groenten. Je bruist van de energie waardoor er meer ruimte is voor beweging.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 x verse makreel in zijn geheel
  • 250 g quinoa
  • 4 grote rijpe tomaten (geel en rood)
  • Verse basilicum
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Blaadje laurier
  • Curry poeder
  • Oregano

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook op een matig vuur en voeg smaken toe: blaadjes laurier, een snuif currypoeder, oregano en wat zout.
  2. Voeg de quinoa toe aan de pruttelende ‘bouillon’ in een verhouding van 1 deel quinoa op 2 delen vocht.
  3. Spoel de tomaten en snij het kroontje eruit. Snij de tomaten in schijfjes. Leg ze op een bord
  4. Plaats een grill pan op het vuur. Besprenkel de makrelen met wat olijfolie. Strooi er wat peper en zout over en leg ze in de grill pan. Na 2 kleine minuten draai je de makreel om en 2 minuten later kan je ze al serveren.
/

Zalm met groene asperges – Ovulatie fase

Jouw lichaamstemperatuur stijgt tijdens de ovulatie fase, net zoals in de zomer. Kies voor groenten en fruit die een verkoelend effect hebben, en doe het rustig aan met koolhydraten.

Ingrediënten:

  • 400 g (wilde) zalmfilets
  • 2 teentjes look
  • Een handje vol platte peterselie (fijn gehakt)
  • 4 schijfjes citroen
  • 1⁄2 citroensap
  • 1 eetlepel oregano
  • Zout & peper
  • 10 groene asperges (schil de uiteindes)
  • 4 eetlepels olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 180°C
  2. Plaats de zalm in een ovenschaal en bestrijk met 2 eetlepels olijfolie en citroensap. Voeg knoflook, oregano, zout en peper toe.
  3. Schik de groene asperges rond de zalm en leg er plakjes citroen op. Plaats in de oven en kook gedurende 18 minuten. Werk af met gehakte peterselie blaadjes
  4. Serveer met sla en kerstomaatjes.
/

Bloemkoolsteak met zoete aardappel – Premenstruele fase

Guud

Pers

In de herfst zal jouw energie naar binnen keren. Meestal zal je in deze fase meer klachten ervaren. In deze fase verbruik je ook meer calorieën. Focus dus op complexe koolhydraten en eet voldoende proteïnen.

Ingrediënten:

  • 1 Grote Bloemkool
  • 3 Eetlepel olijf olie
  • 1 Eetlepel Balsamico
  • 1 Eetlepel gedroogde dragon
  • 1 Koffielepel Chili flakes
  • 1 Koffielepel Paprika poeder
  • 2 Teentjes look
  • 3 Eetlepels sesam zaad
  • 1⁄2 Rode ajuin
  • 2 Zoete aardappel

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 200°C
  2. Snij de bloemkool in plakjes van 2-3 cm
  3. Voor de marinade: meng de olijfolie, balsamico, dragon, chili vlokken, paprika poeder, gehakte knoflook, sesamzaadjes, zout en peper samen
  4. Leg de plakjes bloemkool op de bakplaat en bestrijk ze met de marinade.
  5. Plaats de rode ajuin ringen erop
  6. Bak in de oven voor 35 min.
  7. Serveer de bloemkool steaks met zoete aardappel en een fris slaatje

Al deze recepten zijn afkomstig van het online platform en e-commerce Guud.

Lees meer Marie Claire op: Woman to watch: Roxanne Vanderghinste, Menstruatie-armoede is ook een Vlaams probleem en Miokoo, de Belgische menstruatieslip die maandverband overbodig maakt.

Tags: Guud, Menstruatie cyclus, Recepten.