Waarom heeft de een meer zin in seks dan de ander?
© Getty Images/MCB

Waarom heeft de een meer zin in seks dan de ander?

Door Ingrid Seyman
Leestijd: 4 min

Er zijn mensen voor wie seks levensnoodzakelijk is, terwijl anderen gemakkelijk zonder kunnen. En dat hangt er echt niet altijd van af of je een man of een vrouw bent. Waar ligt het dan wel aan?

/

Het cliché wil dat mannen veel meer behoefte hebben aan seks, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd het geval. Er zijn mannen die weinig om seks geven, en vrouwen die niet zonder kunnen. Neem Sara, 35, die van zichzelf bekend dat ze “bloedheet is”, terwijl haar beste vriendin Dorien, 40, knalrood wordt als je het woord seks zelfs maar uitspreekt. Marthe, 38, bekent dan weer: “Als ik moet kiezen tussen een goed boek en een vrijpartij, dan weet ik het nog niet zo…” Karolien, 43, vraagt zich vaak zuchtend af of ze per ongeluk “getrouwd is met de enige man op aarde die geen libido heeft.” Seksueel verlangen kent meer dan vijftig nuances, en de vraag is dus: waarom heeft de één een veel hoger libido dan de ander?

Geile genen

“Hoe graag we het ook zouden willen, we hebben niet allemaal dezelfde seksualiteit, en de verschillen worden gedeeltelijk biologisch bepaald”, verklaart psychiater Michel Reynaud, gespecialiseerd in verslavingen. “Zo is het bijvoorbeeld bewezen dat bepaalde genen het zoeken naar sterke sensaties en plezier stimuleren, en dat mensen die dat genetisch kapitaal meekregen, over het algemeen vroeger seksueel actief zijn en hun leven lang ook heel actief zullen blijven.” Maar dat wil niet zeggen dat er families van hete brokken zijn en dat onze seksuele appetijt al van bij onze geboorte bepaald is.

Michel Reynaud nuanceert dat “ons genetisch kapitaal ons gedrag maar tot 30% beïnvloedt.” Het is dus echt niet zo dat je een opa met een enorme seksuele appetijt gehad moet hebben om zelf seksverslaafd te raken. Alles hangt af van het verhaal dat de familie opbouwt rond het thema. Werd die oversekste opa voorgesteld als een voorbeeld dat het navolgen waard was? Of was er sterke kritiek op zijn losbandige neigingen? Seksuologe Catherine Blanc, vertelt: “Wat je van je familie te horen krijgt, en eventueel het taboe dat er op seks ligt, bepaalt voor een groot deel hoe we zelf omgaan met verlangen en plezier.”

/

Erotiek en auto-erotiek

Als twee mensen een even sterk libido hebben, kan de een dus dol zijn op seks, terwijl de ander zich niet op zijn gemak voelt in zijn lichaam, of zich schuldig voelt omdat hij er teveel aandacht aan besteedt (zoals er indertijd beweerd werd dat je blind werd van masturberen). De laatste zal zijn energie in andere dingen stoppen, zoals reizen, kunst of knutselen. Maar hoe verklaar je dan dat twee kinderen die in hetzelfde gezin opgroeien, heel verschillend zijn op het gebied van zin in seks? Waarom masturberen sommige meisjes niet terwijl hun zussen op dezelfde leeftijd hun lichaam uitgebreid onderzoeken? “In tegenstelling tot wat er gedacht wordt, zijn erotiek en auto-erotiek niet noodzakelijk verbonden met onze geslachtsorganen”, verklaart Catherine Blanc. “Neem een meisje dat op de schommel zit: ze geniet enorm van de beweging, die allerlei sensaties in haar buik oproept, terwijl ze niet masturbeert in de betekenis die we daar gewoonlijk aan hechten.”

Psychotherapeute Nicole Prieur wijst erop dat het gezin niet het enige instituut is waarin we over seks praten en waarin we het onderwerp op een bepaalde manier bekijken: “Kinderen zijn ook gevoelig voor de verboden van het collectief onderbewustzijn. Als een klein meisje voelt dat de gemeenschap seks als iets vies beschouwt, is het best mogelijk dat ze haar verlangen ontkent, zelfs al is het binnen het gezin geen taboe.”

/

Vrouw zkt bonobo

Nicole Prieur wijst erop dat de ‘culturele druk’ die al evenzeer een grote rol speelt bij het onderdrukken van de seksuele ontplooiing, vooral bij vrouwen zwaar kan zijn. “Mannen zijn altijd geprezen voor hun seksuele driften. Zo’n beetje van: ‘Ik heb seks dus ik besta.’ Maar als een vrouw sterke seksuele verlangens heeft, zien we dat in de collectieve verbeelding nog altijd als een gevaar. Zo’n vrouw beschouwen we als een onverzadigbare, onverbeterlijke mannenverslindster. En het is moeilijk om je door dat beeld niet te laten beïnvloeden wat je eigen verlangens betreft”, zegt Catherine Blanc.

Het is dan ook niet te verwonderen dat vrouwen maar liever zwijgen over hun seksuele verlangens. Of dat ze ze zelfs ontkennen, zoals blijkt uit een studie door de Amerikaanse Meredith Chivers. De psychologe wilde de mate van opwinding meten die vrouwen voelden bij bepaalde stimulansen, en liet hen verschillende pornografische beelden zien, waarbij ze een meetinstrument in hun vagina aanbracht waarop de vaginale afscheiding werd geregistreerd. Na de sessie merkte ze dat er een enorm verschil was tussen de opwinding die het instrument registreerde en de woorden van de patiënten, die haar verzekerden dat ze nergens echt opgewonden van waren geraakt. Dat gold zeker voor de beelden van copulerende bonoboapen, terwijl die op de vrouwen toch veel meer indruk maakten dan op de mannen.

Hebben vrouwen dus echt minder verlangen dan mannen? Zwijgen ze erover uit ingewortelde angst voor wat anderen ervan zullen zeggen? Of zijn ze zo vervreemd van hun lichaam dat ze hun innerlijk vuur weten te negeren?

/

Ik denk, dus ik vrij

Nicole Prieur wil daar geen uitsluitsel over geven, maar ze suggereert wel dat we ons verlangen ook kunnen ontkennen omdat het ons angst aanjaagt: “Bepaalde vrouwen – en mannen trouwens – zijn bang om de controle te verliezen en te experimenteren met andere staten van bewustzijn dan degene die ze perfect beheersen.” Catherine Blanc zit op dezelfde golflengte, want ze zegt: “Als we ons bewust worden van ons verlangen, moeten we ook andere driften aanvaarden, zoals agressie.” Dus moeten we ons dierlijke kantje misschien leren aanvaarden om beter met onze verlangens te kunnen omgaan.

Dat is de moeite van het onderzoeken waard als we beter met ons libido willen leren leven. Een andere oplossing is: “meer op onze hersenen vertrouwen”, zo beweert Michel Reynaud. Want daar liggen de herinneringen opgeslagen aan de beloningen die we tijdens ons leven hebben ontvangen: “Iemand die in principe niet zo’n hoog libido heeft, kan positieve seksuele ervaringen verzamelen, en zal dan het verlangen meer en meer zien terugkeren. Plezier en het verlangen van de ander zijn uitstekende manieren om je eigen verlangen aan te wakkeren.”

Lees ook: Deze kleine esthetische ingrepen geven grote resultaten, Een antwoord op de meest gestelde vragen over het vrouwelijk orgasme & 10 dingen die je nog niet wist over je clitoris.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Libido, Seks.