Waarom we een hoger libido hebben op vakantie
© Getty Images

Waarom we een hoger libido hebben op vakantie

Door Marie Claire Stagiaire  & Alexandra Pizzuto
Leestijd: 3 min

Op vakantie kunnen we hemels ontsnappen aan de druk van het dagelijkse leven en ook op ons seksleven heeft dat een invloed. Want andere oorden opzoeken lijkt vaak de remedie te zijn om ons libido weer op te krikken. Maar is dat ook echt zo?

/

Sea, seks and sun. Deze drie woorden – die Serge Gainsbourg zo zomerlijk mooi bezingt – lijken op het eerste zicht misschien wat achterhaald. Toch weerspiegelen ze een wetenschappelijk bewezen realiteit: we hebben meer seks op vakantie, en zelfs nog meer als dat in de zomer is. IFOP voerde in 2015 een studie uit waarbij ze vaststelde dat 54 % van de Franse bevolking zegt meer seks te hebben als ze op vakantie zijn.

Lees ook: Waarom dagdromen goed is voor je gezondheid

“Het is zeker een van de dingen die ik het leukst vind aan vakantie: eindelijk hebben we tijd voor elkaar én om meer seks te hebben!” bevestigt Laurie (31 jaar) die al zeven jaar een vaste relatie heeft. Laurie vertelt ook dat ze tijdens het jaar weinig zin heeft in seks. Dat komt omdat ze het beroepsgewijs, met een eigen micro-onderneming, heel druk heeft tijdens het jaar en na een werkdag nog weinig tijd en energie overheeft. “Mijn vriend is ook zelfstandige. We werken dus allebei veel en hard. Dat in combinatie met huishoudelijke taken zorgt ervoor dat we uitgeput zijn aan het eind van de dag en nog weinig zin hebben in seks”, beaamt ze.

/

Routine doodt het libido 

Eigenlijk is een logische verklaring niet ver te zoeken. Terwijl vakantie staat voor genieten, gaat de rest van het jaar vaak gepaard met repetitieve, vaak stressvolle en vermoeiende verplichtingen. Deze zorgen ervoor dat ons seksleven op de achtergrond komt te staan.

Lees ook: Van temperatuurregeling tot huidbescherming: waarom zweten goed voor je is

“Tijdens het jaar wordt een individu geconfronteerd met allerlei zaken die hem of haar afremmen, maar die noodgedwongen gerespecteerd moeten worden”, benadrukt Valérie Sengler, pyscho-analytica en auteur van het boek La psy qui guérit. “Sporten, evenwichtig eten, cultuur opzoeken, uitgaan en vrienden zien: de moderne levensstijl laat steeds minder ruimte toe voor rust én seks”, beaamt Isabelle Alet, seksuologe, in een artikel voor Marie Claire Frankrijk.

/

Luiheid loont ook

Op vakantie moet er weinig. Er komen geen mails binnen of er zijn geen vergaderingen. Het is dan ook niet zo’n grote verwondering dat als de enige verplichting van de dag is om voor 10 uur ’s ochtends aan de ontbijttafel van het hotel te zitten of een ligstoel op het strand in te nemen, ons libido meer ruimte en tijd om zich volledig te uiten.

Lees ook: Moet je elke dag op hetzelfde tijdstip eten?

“Minder druk, minder zorgen, minder denkwerk. Dat alles leidt tot meer seksuele activiteit in de zomer”, volgens Valérie Sengler.

vakantiesalon

Razo

/

Doe vooral wat goed voelt

Pyscho-analytica Valérie Sengler benadrukt dus dat minder of weinig doen ons libido positief beïnvloedt. Toch waarschuwt ze ook dat meer seks hebben op vakantie absoluut geen must is. Probeer er vooral van te genieten is de raad die ze meegeeft.

“De warme ‘geile’ connotatie die de zomer heeft, leidt er soms toe dat koppels – en ook singles – zich verplicht voelen om hun seksleven te intensiveren. Vooral als dat tijdens het jaar minder actief is.”

/

Zon, licht en endorfine

Maar minder mentale druk en meer vrije tijd in de vakantie zijn niet de enige redenen voor meer seksuele drang. Andere natuurlijke afrodisiaca werken hier ook aan mee. “Zonlicht geeft mensen energie”, zegt Helen Fisher, wetenschappelijke hoofdadviseur van de dating app Match, in een artikel voor de website van Bustle.

“Tijdens de wintermaanden, wanneer er minder licht is, maakt de pijnappelklier in de hersenen melatonine aan. Daardoor zijn we trager en slaperiger. Als het daarentegen lichter wordt in de lente en zomer, neemt de productie van melatonine af. We hebben meer energie en zijn optimistischer, wat beide ons libido verhoogt.”

/

Lees ook: Waarom de zomer voor veel werknemers net extra druk is

Het artikel vermeldt ook dat mooi weer onze gelukshormonen en daardoor ons goed humeur en zelfvertrouwen de lucht in doet schieten, wat beide belangrijke ingrediënten zijn voor een bevredigend seksleven. “In tegenstelling tot andere zoogdieren zijn wij mensen het hele jaar door seksueel actief. De frequentie is ook min of meer gelijk”, merkt relatietherapeut Philippe Brenot op in Libération. “Toch is er duidelijk een opleving in de lente, als we meer geslachtshormonen aanmaken en bij mannen de grootte van de testikels ook toeneemt.” Dit alles tezamen genomen geeft nog een reden te meer om heel het jaar door zon en rust op te zoeken.

Het origineel artikel vind je terug op marieclaire.fr

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Libido, Seks, Zomer.