Waarom we een hoger libido hebben op vakantie
© Unsplash

Waarom we een hoger libido hebben op vakantie

Door Marie Claire Stagiaire  & Alexandra Pizzuto
Leestijd: 2 min

Op vakantie kunnen we hemels ontsnappen aan de druk van het dagelijkse leven en dat heeft een invloed op ons seksleven. Want andere oorden opzoeken lijkt dé remedie te zijn om ons libido weer op te krikken. Maar is dat ook echt zo?

Sea, sex and sun. Deze drie woorden – die Serge Gainsbourg zo zomerlijk mooi bezingt – lijken op het eerste zicht misschien wat achterhaald. Toch weerspiegelen ze een wetenschappelijk bewezen realiteit: we hebben meer seks op vakantie, vooral wanneer deze in de zomer valt. IFOP voerde in 2015 een studie uit waarbij ze vaststelde dat 54 % van de respondenten zegt meer seks te hebben als ze op vakantie zijn.

Lees ook: Waarom dagdromen goed is voor je gezondheid

“Het is zeker een van de dingen die ik het leukst vind aan vakantie: eindelijk hebben we tijd voor elkaar én voor meer seks!” bevestigt Laurie (31 jaar) die al zeven jaar een vaste relatie heeft. Laurie vertelt dat ze tijdens het jaar weinig zin heeft in seks. Dat komt omdat ze het beroepsgewijs, met een eigen onderneming, heel druk heeft. Na een werkdag houdt ze nog weinig tijd en energie over. “Mijn vriend is ook zelfstandige. We werken dus allebei veel en hard. Dat in combinatie met huishoudelijke taken zorgt ervoor dat we uitgeput zijn aan het eind van de dag en nog weinig zin hebben in seks”, beaamt ze.

Routine doodt het libido 

Eigenlijk is een logische verklaring niet ver te zoeken. Terwijl vakantie staat voor genieten, gaat de rest van het jaar vaak gepaard met repetitieve, stressvolle en vermoeiende verplichtingen. Deze zorgen ervoor dat ons seksleven op de achtergrond komt te staan.

“Doorheen het jaar wordt een individu geconfronteerd met allerlei zaken die hem of haar afremmen, maar die noodgedwongen gerespecteerd moeten worden”, benadrukt pyscho-analytica Valérie Sengler. “Sporten, evenwichtig eten, cultuur opzoeken, uitgaan en met vrienden afspreken: de moderne levensstijl laat steeds minder ruimte toe voor rust én seks”, beaamt Isabelle Alet, seksuologe, in een artikel voor Marie Claire Frankrijk.

Luiheid loont

Op vakantie moet er weinig. Er komen geen mails binnen en er evenmin vergaderingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ons libido meer ruimte en tijd krijgt om zich volledig te uiten wanneer de enige verplichting van de dag is om voor 10 uur ’s ochtends aan de ontbijtbuffet van het hotel aan te schuiven. “Minder druk, minder zorgen, minder denkwerk. Dat alles leidt tot meer seksuele activiteit in de zomer”, legt Sengler uit.

Sengler benadrukt dus dat minder of weinig doen ons libido positief beïnvloedt. Toch waarschuwt ze ook dat meer seks hebben op vakantie absoluut geen must is. Probeer er vooral van te genieten is de raad die ze meegeeft. “De ‘geile’ connotatie die de zomer heeft, leidt er soms toe dat koppels – en ook singles – zich verplicht voelen om hun seksleven te intensiveren. Vooral als dat tijdens het jaar minder actief is.”

Zon, licht en endorfine

Maar minder mentale druk en meer vrije tijd in de vakantie zijn niet de enige redenen voor meer seksuele drang. Andere natuurlijke afrodisiaca werken hier ook aan mee. “Zonlicht geeft mensen energie”, zegt Helen Fisher, wetenschappelijke hoofdadviseur van de dating app Match, in een artikel voor de website van Bustle.

“Tijdens de wintermaanden, wanneer er minder licht is, maakt de pijnappelklier in de hersenen melatonine aan. Daardoor zijn we trager en slaperiger. Als het daarentegen lichter wordt in de lente en zomer, neemt de productie van melatonine af. We hebben meer energie en zijn optimistischer, wat beide ons libido verhoogt.”

Tot slot zou mooi weer ons gelukshormoon en daardoor ons goed humeur en zelfvertrouwen de lucht in doen schieten, wat beide belangrijke ingrediënten zijn voor een bevredigend seksleven. “In tegenstelling tot andere zoogdieren zijn wij mensen het hele jaar door seksueel actief. De frequentie is ook min of meer gelijk”, merkt relatietherapeut Philippe Brenot op in Libération. “Toch is er een duidelijke opleving in de lente, als we meer geslachtshormonen aanmaken en bij mannen de grootte van de testikels ook toeneemt.” Dit alles samen genomen geeft nog een reden te meer om het hele jaar door zon en rust op te zoeken.

Naar een artikel op marieclaire.fr

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Libido, Seks, Zomer.