Deze kleine esthetische ingrepen geven grote resultaten
©

Deze kleine esthetische ingrepen geven grote resultaten

Door Joy Pinto
Leestijd: 5 min

Om een voller gezicht, een bredere glimlach of frissere ogen te krijgen, kan je kiezen uit kleine maar doelgerichte ingrepen, die alles veranderen, op een subtiele manier weliswaar.

/

Focus op uitstraling

Optie 1: Skinboosters

WAT IS HET? Injecties van hyaluronzuur in de dermis van de onderste helft van het gezicht. Dit zwak gereticuleerde zuur geeft geen volume, maar hydrateert de huid in de diepte. De
huid ziet er instant helderder en voller uit. Door het hyaluronzuur met een injectienaald in te spuiten, ontstaat een microtrauma in de fibroblasten, die vervolgens meer collageen en elastine produceren. Resultaat: na enkele weken is de opperhuid dichter, steviger en strakker. De behandeling zorgt voor een mooie huid, de resultaten houden gedurende zes tot acht maanden aan.

VOOR WIE? Voor iedereen die vanaf de leeftijd van 25 jaar een stralende teint wil zonder de structuur van het gezicht te wijzigen.

BIJWERKINGEN Een rode en gezwollen huid gedurende 24 uur. Soms vertoont de huid een lichte vorm van oedeeem.

Optie 2: Plaatjes Rijk Plasma (PRP)

WAT IS HET? De arts neemt een kleine hoeveelheid bloed af en centrifugeert het om het plasma en de witte bloedcellen en rode bloedplaatjes (PRP) te isoleren. Deze vloeistof, rijk aan groeifactoren en proteïnen, wordt geïnjecteerd met een naald of injectiepistool om de cellulaire mechanismen nieuw leven in te blazen. Men kan de behandeling aanvullen met microneedling om de opperhuid te stimuleren. De huid is onmiddellijk helderder en stralender, de kwaliteit ervan verbetert in de loop van de maanden door de regeneratie van de cellen.

VOOR WIE? Dezelfde aanwijzingen als de skinboosters.

BIJWERKINGEN Een rode huid en soms een paar blauwe plekken. Deppen met ijs verzacht en helpt om te ontzwellen.

/

Een meer flatterende neus

Bij een medische neuscorrectie of rhinoplastie, een indrukwekkende ingreep, wordt hyaluronzuur in de neus geïnjecteerd om de verhoudingen, de vorm en het volume te veranderen.

Als er een bobbel is

Een bultje op de neusbrug kan gecorrigeerd worden door injecties boven en onder de knobbel in te spuiten. Hierdoor wordt de neus optisch rechter.

Als de neustip een beetje hangt

Bij deze correctie geeft men injecties in de columella, de verbinding tussen de bovenlip en de neustip, waardoor de neustip een lift krijgt en de afstand tussen de neusbrug en de bovenlip vergroot wordt.

Als de neus plat is

De fillers worden gebruikt om een platte neusbrug op te hogen en de neus iets meer een pyramide-vorm geven. Het nieuwe, verfijnde resultaat wordt verkregen door een optische correctie.

OPGELET Het gebied van de neus is bijzonder vasculair, zodat het risico van bloeduitstortingen zeer groot is. Er bestaat ook een zeldzaam risico op ischemie, of necrose of het afsterven van de huid, wanneer per ongeluk een bloedvat wordt geïnjecteerd.

/

Een wijd open blik

Zijn de oogleden een beetje slapjes? Met behulp van botuline toxine (het beroemde botox) dat ter hoogte van de wenkbrauwbogen wordt ingespoten, kan men verslapte oogleden liften. Het uiteinde van beide wenkbrauwen wordt lichtjes opgetild en subtiel naar de slapen getrokken, voor een liftend effect om gedurende zes tot acht maanden de befaamde fox eyes, of op zijn Nederlands vossenogen, te verkrijgen. De dosering botox bepaalt het resultaat: van amper merkbaar tot het uitdrukkingsloze ijskoningin-effect.

BIJWERKINGEN Als de injectie niet goed geplaatst wordt en in de verkeerde spier terechtkomt, kunnen de oogleden naar beneden zakken.

Is de zone rond de ogen donker?

Een huidverjongende PRP-behandeling rond de ogen ontgift, verheldert en vermindert wallen onder de ogen. Reken op drie sessies met een tussenpauze van een maand voor een stralend resultaat dat ruim een jaar aanhoudt.

Zijn de ogen echt gemarkeerd?

Je kan verschillende technieken combineren voor een algemene frisheidsboost: een spuitje hyaluronzuur in het tranendal, de zone onder het onderste ooglid, aan bovenkant van de jukbeenderen om rimpels glad te strijken en te liften en een paar injecties botox om de ogen te openen. Je kan eindigen met een subtiele inspuiting van hyaluronzuur in de donkere kringen.

BIJWERKINGEN Er zijn geen bijwerkingen, afgezien van een lichte zwelling of een kleine blauwe plek. Aangezien de huid rond de ogen niet veel hyaluronzuur-vernietigende enzymen bevat, houdt het resultaat twee jaar aan.

/

Een duidelijke en strakke contour

Met injecties

Injecties in de kaaklijn zorgen vaak voor het vierkantekaak-effect. Voor een natuurlijker resultaat kies je voor een behandeling met hyaluronzuur, om een uitgezakte kin te corrigeren of als het onderste gedeelte van het gezicht afhangt. Eén dosis is voldoende om de huid aan te spannen en het gelaat optisch te verfijnen.

Met geluidsgolven

High Intensity Focused Ultrasound (of kortweg HIFU) was ooit een pijnlijke behandeling en had bijwerkingen zoals aanhoudende roodheid, blauwe plekken of zwellingen. De moderne technologie, met name dankzij het nieuwste CFU Èlife-apparaat, maakt dat de verzorging vandaag de dag zowel effectief als pijnloos is. Door middel van geluidsgolven die inwerken tot op de diepste huidlagen (het is mogelijk om op drie verschillende diepten in de huid te behandelen) warmt de huid intens op, tot maar liefst 65°C in een korte tijdspanne. Deze lokale en hoge temperatuurstijging heeft twee functies: de elastine- en collageenproductie stimuleren . De contouren worden mooier, strakker en duidelijker. Zelfs een dubbele kin of hardnekkig vet op de wangen kan men wegwerken. Alle gezichtsvormen kunnen baat hebben bij de technologie, om rimpels te verminderen, een door de zon beschadigde huid glad te strijken en gelaatstrekken strakker te maken. Niet alleen ziet de huid er jonger uit, ze veroudert ook minder snel. Idealiter worden twee sessies gecombineerd met tussenpozen van zes weken en wordt nadien één sessie per jaar gehouden.

Voordelen: er zijn geen risico’s op mislukkingen, minimale bijwerkingen en geen risico tot overmatig (of verslavend) gebruik zoals bij botox en fillers kan voorkomen. Het enige nadeel: de prijs, ongeveer € 700 per sessie.

/

Vollere lippen

Het lastigste deel is de mogelijk slechte smaak van de dokter. Vraag om voor-en-na-foto’s of neem foto’s van je jongere zelf mee om de veranderingen te beoordelen.

De glimlach verhelderen

De zone tussen de neus en de mond, die de neiging heeft groter te worden met de leeftijd, wordt geïnjecteerd. Het trompe-l’oeileffect lift en accentueert de mond, zodat de mond zelfs discreet krult en groter lijkt.

Opvullen zonder zwellingen

Voor een meer zichtbaar resultaat worden de lippen geïnjecteerd om de cupid’s bow te herdefiniëren of om ze meer volume te geven. Met de juiste hoeveelheid hyaluronzuur krijg je een gladmakend en glanzend effect, het lijkt alsof de mond meer ontspannen is.

BIJWERKINGEN Er bestaat een aanzienlijk risico op oedeem, de zwelling kan een week aanhouden. Om de risico’s te voorkomen, worden de lippen ingespoten met een canule, een lange, soepele naald die het mogelijk maakt groeven te bereiken waar een stijve injectienaald niet bij kan. Blauwe plekken komen weinig voor, zwellingen zijn zeldzaam en niet van lange duur, afhankelijk van de ontstekingsreactie.

/

“NIETS IS ONGEVAARLIJK”

Advies van facialist Sophie Carbonari.

  1. INJECTIES ALS PREVENTIE
    “Sommige vrouwen beginnen botox en fillers te gebruiken vanaf de leeftijd van 25 à 30 jaar. Maar het verlammen van een spier als preventieve maatregel veroorzaakt atonie, de medische term voor de ontspannen toestand of verslapping van de spieren, waardoor je er moe uitziet. Er wordt een vicieuze cirkel in gang gezet: zelfs als er geen rimpels zijn, moet je blijven prikken.”
  2. BABY-BOTOX
    “Een perfect voorbeeld van marketing van cosmetische geneeskunde. Men maakt vrouwen wijs dat ze maar een klein beetje gaan injecteren, baby-botox dus. Dat is misschien wel zo, maar het blijft wél een grote ingreep. Ik spoor vrouwen aan om zich bewust te zijn van de effecten van bepaalde behandelingen en in het bijzonder van injectables. Niets is volkomen ongevaarlijk.”
  3. HET FOTO-EFFECT
    “Wees voorzichtig met de foto’s die je kiest als referentie voor je dokter. Sommige beauty-iconen, zoals Bella Hadid, lieten hun gezicht vervormen om het fotogenieker te maken. Maar in de realiteit is het resultaat nooit hetzelfde als op een foto. Je mag niet vergeten dat het gezicht steeds in beweging is en altijd in beweging moet kunnen blijven.”

Lees ook: Alles wat je wil weten over de balayage & Ga zonder make-up de zomer in.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Plastische chirurgie.